3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
  • thumbnail image 3
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

DYNIOWY CREME BRULLE


Wydrukuj:
4

Składniki

4 porcja/porcje/porcji

DYNIOWY CREME BRULLE

  • 120 g dynia piżmowa, obrana
  • 350 g śmietana, 36% tłuszczu
  • 6 żółek
  • 80 g cukru
  • 30 g cukru trzcinowego, do opalania
  • 6
    6h 0min
    Czas całkowity 5h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
5

Przygotowanie

    DYNIOWY CREME BRULLE
  1. 1. Do naczynia włożyć pokorojoną w kostke dynię 5s/obr.6
    2. Kopystką zgarnąć dynie na dno naczynia, dodać śmietanę i cukier 12min./100C/obr.1
    3. Całość miksujemy 1min./obr.10
    4. Przelać do naczynia i zostawić do wystudzenia. (30min.)
    5. Do suchego naczynia wkładamy żółtka 1min./obr.1 w tym czasie wlewamy przez otwór pokrywy naczynia miksującego powoli przestudzony mus.
    6. Całość przecedzamy przez koszyczek. Rozlewamy na wysokość 2,5 -3cm do miseczek żaroodpornych.
    7. Miseczki z masą kremową układamy donaczynia płaskiego z wodą i wkładamy do rozgrzanego do 150C piekarnika. Pieczemy 60min./temp.150C.
    8. Wyciagamy do wystudzenia około 3 -4 h w lodówce
    9. Na wierzch gotowego kremy wysypujemy cukier trzcinowy,aby przykrył górną warstwę i karmelizujemy specjalna opalarką do deserów.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Koszyczek
    Koszyczek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Miarka MT
    Miarka MT
    kup teraz
11

Porady

Pod koniec pieczenia należy sprawdzić czy crem jest gotowy środkowa cześć powinna być lekko galaretkowa.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy