3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Deser owsiano-jabłkowy gotowany na parze


Wydrukuj:
4

Składniki

2 porcja/porcje/porcji

Deser owsiano-jabłkowy gotowany na parze

  • 100 g płatków owsianych
  • 60 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g maślanki naturalnej
  • 30 g masła
  • 1 jabłko
  • kilkanaście sztuk rodzynek lub suszonej żurawiny
  • 6
    55min
    Czas całkowity 30min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
  • 9
5

Przygotowanie

  1. Do gotowania na parze potrzebujemy kokilek lub innych naczyń żaroodpornych, takich, ktore po ustawieniu w dolnej części Varomy pozwolą na szczelne zamknięcie pokrywy.
    Ja użyłam 2 kokilek o średnicy 8 cm i wysokości 5 cm.

    Do suchego naczynia miksującego wsypujemy płatki owsiane i mielimy je 4 s/obr.9. Następnie dodajemy cukier i cukier waniliowy, jajko, masło, proszek do pieczenia oraz maślankę. Mieszamy wszystko razem 30 s/obr. 4.
    Jabłko obieramy i kroimy na kawałki. Na dnie każdej z kokilek umieszczamy po 1/4 porcji jabłka, zalewamy przygotowaną masą i na wierzch układamy po 1/4 jabłka. Posypujemy rodzynkami lub żurawiną. Gotujemy na parze 25 min/Varoma/obr. 1. Podajemy na ciepło w kokilkach.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Oczywiście do gotowania na parze potrzebujemy ok. 500 g wody w naczyniu miksującym lub możemy gotować deser w Varomie jednocześnie przygotowując inne danie np. zupę w naczyniu miksującym.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy