Składniki
4 porcja/porcje/porcji
Ciasto:
- lub kardamon
- pikantna papryczka w proszku
- --------------- + opcjonalnie:
- 30 g mąki pszennej
- 100 g cukru kryształu
- 3 jajka kurze
- 100 g masła
- 200 g gorzkiej czekolady 70%-towej
- --------------- + do dekoracji
- cukier puder i listki mięty
Przygotowanie
Uruchom piekarnik aby rozgrzał się do 200 stopni C.Na kuchence na małym ogniu ustaw mały garnek, wlej do niego ok. 0,5l wody. Na garnku umieść metalową miseczkę. W miseczce umieść masło i czekoladę aby się rozpuściły. W tym czasie umieść w naczyniu miksującym motylek. Do naczynia wbij 3 jajka i umieść cukier kryształ. (obroty 3 czas ok. 5 min.) Ucieramy jajka z cukrem.W czasie gdy jajka będą się ucierać rozpuszczoną czekoladę z masłem zdejmij z ognia aby nieco przestygła. Przygotuj 4 foremki (kokilki) - (patrz wskazówki na końcu przepisu).
Kiedy już mamy ubite jajka (taki kogiel mogiel) do naczynia miksującego dodajemy mąkę pszenną oraz wybraną przyprawę. Ustawiamy (obroty poziom 2) i mieszamy nie przerywając mieszania dodajemy po łyżce wczesniej przygotowanej czekolady. Kiedy składniki połączą się dokładnie wyłącz thermomix, wyjmij motylek i za pomocą kopystki rozdziel ciasto do czterech foremek (kokilek) tak aby wypełniły je na 3/4 wysokości. Tak przygotowane umieść w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku. Czas pieczenia 10-12 minut. Odczekaj 2-3 min. po wyjąciu z piekarnika. Desery wybijamy z foremek. Dekorujemy i podajemy najlepiej od razu po wyjęciu z foremek.(Aby uniknąć problematycznych sytuacji zapoznaj się ze wskazówkami poniżej.)
Ciasto
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
# Aby desery wyszły bez problemu z foremek przed wlaniem ciasta wysmaruj je dokładnie masłem a na dnie foremek umieść koła z papieru do pieczenia. Tak przygotowana foremka sprawi, że wyjmiesz deser nie uszkadzając go bez najmniejszych problemów.
# Aby wyjąć deser z foremki przykryj go talerzykiem deserowym, odwróc i potrząśnij kilka razy. Po podniesieniu foremki deser sam wyskoczy z niej.
# Aby uzyskać efekt płynej czekolady (lawy) wylewającej się po przecięciu koniecznie podaj deser zaraz po wyjęciu z foremek. Późniejsze podanie nie ujmuje niczego w smaku - czekolada będzie tylko nieco mniej płynna.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzPyszne
Pyszne
Przepis genialny, za każdym
Przepis genialny, za każdym razem deser wychodzi przepysznie. W związku z tym że nie mogę jeść cukru, w przepisie zamieniłam go na 50g. ksylitolu a zamiast 100% masła daję go pół na pół z olejem kokosowym nierafinowanym. Mąkę przenną (również ze względów zdrowotnych) zastąpiłam jasną mąką orkiszową, która w tym przepisie sprawdziła się idealnie. Jako dowód dołączam zdjęcie
Raz jeszcze dziękuję za ten przepis i polecam go w 100%
Pozdrawiam
[[wysiwyg_imageupload:2678:]]
Jutro wypróbuję Jak wyjdzie
Jutro wypróbuję
Jak wyjdzie to autorko jesteś moim Mistrzem!

własnie kupiłam kokilki....
własnie kupiłam kokilki.... bedzie pyszny deserek..
Bezbłędny deser
Bezbłędny deser
Martka
Będzie 4 solidne porcje z
Będzie 4 solidne porcje z tego "wkładu". Z naciskiem na solidne.
http://www.kielkismaku.pl -> chyba wszystko o hodowli kiełków
http://www.exbus.pl -> polecam wyjazdy po Europie
no to wezme sie do pracy,
no to wezme sie do pracy, choć jak widze u mnie trzeba będzie tego sporo zrobić . Ile z jednego wsadu wyjdzie takich babeczek???
Pyszności i napewno
Pyszności
i napewno wypróbuję, a tak poza tym to witaj znowu, dawno Cie nie było z nami 
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Oj... kusisz... kusisz... a
Oj... kusisz... kusisz... a tu trzeba zrzucac kilogramy a nie je dokładać ;o)
;o)
zmniejszylem ilość
ale jak to u króla Juliana
"co to za prezent, który nie jest bardzo bardzo drogi"
"co to za deser który nie jest bardzo bardzo słodki"
Dzieki za komentarze i zapraszam do testowania. U mnie wczoraj testy przebiegły pomyślnie.Bajecznie proste w wykonaniu. Nie ma problemu jak z sufletem - bo tutaj rośnie niewiele to i niewiele może opaść
Jeden taki deserek to szczęście dla czekoladomianiaka ... a cztery na stole to już rozpusta!
http://www.kielkismaku.pl -> chyba wszystko o hodowli kiełków
http://www.exbus.pl -> polecam wyjazdy po Europie
Ooo!!! Ciekawy przepis i
Ooo!!!
Ciekawy przepis i super zdjęcia!
Jakoś do tej pory nie miałam odwagi zrobić takiego deseru... przypomina mi on sufleciki, które zawsze mi opadały, niestety... i tak się jakoś zraziłam
Ale z takimi instrukcjami Sama i Veroniki, powinno się udać, więc chyba w niedzielę spróbuję. Dzięki!
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Bardzo dobre, prawie
Bardzo dobre, prawie identyczne, jak moje " czekoladowe serce z pomarancza". Cukier mozna zmniejszyc do 100g, zwiekszyc make o 10g i dodac skòrke pomaranczowa ( jak przewiduje oryginal), bedzie jeszcze lepsze
, i wyjdzie 6 porcji
. Caly przepis mozna zrealizowac w TM ( bez brudzenia garnuszkòw). Aby czekolada wyplynela ze srodka, deser sie zamraza, a potem wklada do mocno nagrzanego piekarnika. Szok termiczny i kròtki czas pieczenia sprawia, ze upiecze sie na wierzchu, a w srodku tylko rozpusci i ugrzeje. Dluzsze pieczenie powoduje upieczenie calkowite deseru, ktòry " robi sie " podobny do delikatnych mufinek
. Polecam ... pyszna sprawa

Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
