3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Ciasto Pomarańczowe


Wydrukuj:
4

Składniki

1 porcja/porcje/porcji

  • 1 pomarańcza, duża, soczysta ze skórką, organiczna lub wysuszona sparzona pokrojona na kawałki
  • 100 g masła, bardzo miękkiego pokrojonego na kawałki, lub oleju słonecznikowego, plus dodatkowa porcja do posmarowania formy
  • 130 g śmietany kremówki, 30% lub 36% tłuszczu
  • 250 g mąki tortowej, plus dodatkowa porcja do posypania formy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenie
  • 1 szczypty soli
  • 3 jaja
  • 250 g cukru
  • 6
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

  1.  

    • Rozgrzać piekarnik do 180⁰C
    • Do naczynia miksującego włożyć cukier, jajka, i pomarańczę, wymieszać 3min/37⁰C/obr.5
    • Dodać masło i śmietanę, wymieszać 5s/obr.4
    • Mąkę, proszek do pieczenia i sól, wymieszać 15s/obr3
    • Formę do pieczenia posmarować masłem i lekko oprószyć mąką. Przelać masę do formy i delikatnie wygładzić wierzch. Piec około 40-45 min (180⁰C), sprawdzić patyczkiem konsystencję (patyczek po wyjęciu z ciasta powinien być suchy. Pozostawić w uchylonym piekarniku do wystygnięcia.
    • Ciasto pokroić i podawać po całkowitym wystygnięciu

     

    Wskazówki:

    • Ciasto przed pieczeniem można posypać cukrem, by wytworzyła się skorupka. Można także posypać cukrem pudrem już upieczony i ostudzony placek.
    • Dzięki skórce pomarańczy ciasto ma charakterystyczny, aromatyczny smak i wilgotną konsystęcję

     

     

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Przydatne przybory kuchenne:

 

  • Naczynie żaroodporne lub forma do pieczenia (30x24x6cm)


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • AnetEn:...

    Zgłoszony przez Marzena_7777 na września 13, 2017 at 09:24.

    AnetEn:
    Hej, mi nie udało się zrobić zakalca. Przyczyn z których może powstać zakalec może być wiele(temeratura składników, czas mieszania,itp)Spróbuj może na spokojnie przeanalizować krok po kroku co robiłaś i w jaki sposób.
    Powodzenia☺

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Niestety ciasto robiłam 3 razy i chyba więcej...

    Zgłoszony przez AnetEn na marca 30, 2017 at 12:01.

    Niestety ciasto robiłam 3 razy i chyba więcej nie spróbuję... dwa razy wyszedł zakalec... ostatnim razem robiłam z jogurtem i zdecydowanie bardziej wyrósł niestety w środku dalej zakalec.... ehhh a szkoda bo zapach jest obłędny...

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • robiłam już kilka razy to ciasto ale zawsze...

    Zgłoszony przez elag na listopada 13, 2016 at 21:03.

    robiłam już kilka razy to ciasto ale zawsze wychodzi mi zakalec, nie wiem w czym problem

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Polecam ciasto jako babkę

    Zgłoszony przez agab-z na marca 20, 2016 at 12:44.

    Polecam ciasto jako babkę wielkanocną. Rozpływa się w ustach.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Witam Polecam wszystkim tą

    Zgłoszony przez zuza2005 na stycznia 7, 2016 at 19:26.

    Witam

    Polecam wszystkim tą babeczkę jest boska rozpływa się w ustach .

    Napewno zagości na moim stole częściej. tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wygląda apetycznie.Dodaje do

    Zgłoszony przez sylwianad1 na maja 21, 2015 at 09:01.

    Wygląda apetycznie.Dodaje do ulubionych tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze