Składniki
- 150 g gorzkiej czekolady
- 100 g masła
- 100 g cukru
- 4 jajka
- 30 g mąki
- dodatkowo 8 kostek gorzkiej czekolady
-
6
5min
Czas całkowity 5minPieczenie / Gotowanie -
7Czas całkowity
-
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
-
9
Przygotowanie
1. czekoladę połamaną na kawałki włóż do naczynia miksującego i rozdrobnij 10s; obr 10
2. dodaj 100g masła - roztapiamy masło z czekoladą - 1,5 min; 50st; obr.3
3. dodać pozostałe składniki cukier, jajka, mąka opócz dodatkowych kawałków czekolady 40s; obr 4
4.przełożyć do pojemników typu np malutkie filiżanki do kawy ekspreso- super jeśli będzie ich 8 mieściło się w dolnej części varomy, do każdej włożyć kawałek czekolady
5. do naczynia wlać około 0,5 l wody , nałożyć varomę , przykryć pokrywą i gotować 25min; obr.2; varoma
Deser- ciasto - smakuje pysznie- delikatne , niezykle czekoladowe , myślę ze na sylwestra zamiast czekolady możemy dołożyć wiśni z likieru - pychotka
, można jesć ciepłe lub zimne
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzDziękuję za przepis! ...
Dziękuję za przepis!

Ciasto wlałam do foremek silikonowych.
Wyszło mi na 12 sztuk. Ułożyłam je na dolnej i górnej częsci Varomy
Wyszły pyszne
Jaką mąkę można użyć zamiast pszennej?...
Jaką mąkę można użyć zamiast pszennej? Ryżowa się sprawdzi? Albo kukurydziana/z amarantusa?
ja zrobilam z orginalnej czeskiej kolekcji "...
ja zrobilam z orginalnej czeskiej kolekcji " Kauzla z pary", wyszlo wysmienicie, czas jest dluzszy o 10 min i nie opada jak wyrasta tak zostaje
Deser najwyższej próby! Prosty w wykonaniu...
Deser najwyższej próby! Prosty w wykonaniu a wykwintny w smaku.
Przepyszny
Przepyszny
Bardzo smaczne i mocno
Bardzo smaczne i mocno czekoladowe
mam tylko pytanie: czy powinno byc w środku wilgotne a miejscami delikatnie płynne? Zjadłam,w smaku dobre,ale nie wiem czy brzuch po tym nie rozboli
moze nastepnym razem trzeba potrzymac nie 25 a np 30min?
Bardzo dobre. Mocno
Bardzo dobre. Mocno czekoladowe
Polecam
Bardzo smaczne i
Bardzo smaczne i efektowne.Mocno wyrastają,ale szybko po wyjęciu z waromy opadają,więc proponuje konsumowanie jeszcze cieplutkich.
Pyszne! Mogłabym je robić
Pyszne! Mogłabym je robić codziennie!
Dziękuję za przepis!
Pozdrawiam! 
Pyszne! Mogłabym je robić
Pyszne! Mogłabym je robić codziennie!
Dziękuję za przepis!
Pozdrawiam! 
Pyszne! Mogłabym je robić
Pyszne! Mogłabym je robić codziennie!
Dziękuję za przepis!
Pozdrawiam! 
dobre, słodkie, polecam
dobre, słodkie, polecam zamiast zwykłych czekoladek wkładać do srodka czekoladki z nadzieniem alkoholowym np. likierem wiśniowym, poza tym są bardzo syte
Wszystko się udało. Szkoda,
Wszystko się udało. Szkoda, że "ciasto" nie wyrasta równo ale zawsze można polać bitą śmietaną. Myślę, że to świetny i szybki deser dla gości, na pewno będą zaskoczeni gdy podacie go bez wyjmowania z foremek. [[wysiwyg_imageupload:2168:]]Korzystałam z filiżanek do kawy po turecku.
Znakomity deser!
Znakomity deser!
Dlugo sie przymierzalam do
Dlugo sie przymierzalam do zrobienia tego deseru....dzis skradl serca calej naszej rodziny! Jest genialny! Delikatny, sycacy i mocno czekoladowy...
Lekko go zmodyfikowala, zamiast cukru smielilam daktyle, zamiast masla olej kokosowy. Na talerzu posypalam ciacho wiorkami kokosowymi i talerze wylizane, buzie czekoladowe a brzuszki pelne. Pychota, bede robic regularnie
" Trzymaj się z dala od ludzi, którzy tłamszą twoje marzenia. Mali ludzie zawsze to robią. Jednak, naprawdę wielcy sprawiają, że ty także możesz stać się wielki. "
Wspaniały przepis. Wspaniale
Wspaniały przepis. Wspaniale smakuje i prezentuje się podane z odrobiną budyniu śmietanowego na talerzyku obok babeczki. . Mozna doać pare płatków migdałowych dla dekoracji. Prosty przepis a mozna podac jak bardzo wytworny deser a la Master Chef
Ja wlewam do szklaneczek około 2/3 wysokości bo ciasto ładnie rośnie.
Deser pyszny! Polecam
Deser pyszny! Polecam każdemu! Proponuję dodać malin lub wiśni i posypać migdałami
Brawa za przepis. [[wysiwyg_imageupload:95:]]
Filiżanki nie pękną ,
Filiżanki nie pękną , spokojnie proszę używać ,najlepsze takie od ekspreso
Gonia-68
To mogą być zwykłe filiżanki
To mogą być zwykłe filiżanki czy jakieś specjalne? Takie zwykłe nie pękną?
porcupine ma na imię Monika i zaprasza na swój blog o rękodziele: www.domzakoncemswiata.blogspot.com
A jaka powinna byc
A jaka powinna byc konsystencja w środku? U mnie wyszła lekko płynna. To chyba niedobrze, prawda? Włączyłam ponownie varomę, zaraz zobaczę co wyszło.
Niebo w gebie, od 3 dni to
Niebo w gebie, od 3 dni to moj deser faworyt a dzisiaj bede eksperymentowac z biala czekolada
zobaczymy co wyjdzie
Właśnie przed chwilą zrobiłam
Właśnie przed chwilą zrobiłam i już zjedliśmy, pychota
Goniu, a gdzie można dostać
Goniu, a gdzie można dostać takie foremki??
goniu, masz super foremki.
goniu, masz super foremki. wiem, że mozna też w filiżankach ale to nie to samo. ja mam foremki silikonowe na babeczki, myślę, że to ciasto też w nich się uda. pozdrawima iserdecznie dziękuję za komentarze na temat chleba na zakwasie
pusia
spróbowałam i jest całkiem
spróbowałam i jest całkiem dobre..no dobra powiem prawde - jest super!! polecam
Brzm i zachęcajaco! sprobuję
Brzm
i zachęcajaco! sprobuję zrobic i skomentuję
Proponuję nie tylko
Proponuję nie tylko przeczytać ale i spróbować - mniam mniam
Gonia-68