3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Budyń z kaszy jaglanej


Wydrukuj:
Stwórz wariant
4

Składniki

3 porcja/porcje/porcji

budyń

  • pół laski wanilii ziarenka
  • 1,5 łyżeczki masła
  • 600 g mleka
  • 4-5 łyżeczek cukru trzcinowego
  • 60 g kaszy jaglanej
  • 6
    11min
    Czas całkowity 11min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
5

Przygotowanie

  1. Kaszę miksujemy 1min./obr.10

  2. Zalewamy mlekiem, dodajemy ziarenka wanilii i cukier i gotujemy 10min./100 stopni/ obr.2 

  3. Pod koniec gotowania dodajemy masło.

10
11

Porady

Można nie dodawać cukru lub dać go mniej i podać budyń z syropem malinowym.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • nie rozumiem tego przepisu kasza ma być surowa...

    Zgłoszony przez kota7 na lutego 6, 2017 at 19:49.

    nie rozumiem tego przepisu tmrc_emoticons.( kasza ma być surowa czy ugotowana? Miksować surową kaszę? Jeśli ma być bez goryczki, to warto ją wcześniej uprażyć. 1,5 min/100stopni/obr1

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Smaczny, tylko faktycznie ta goryczka okrutna. Czy...

    Zgłoszony przez palka.m na października 25, 2016 at 23:16.

    Smaczny, tylko faktycznie ta goryczka okrutna. Czy jeśli wcześniej przepłuczę to też wyjdzie? czy przyklei się do naczynia i nie zmiksuje>

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Smaczne,mój jednak wyszedł trochę...

    Zgłoszony przez Mac na października 19, 2016 at 17:35.

    Smaczne,mój jednak wyszedł trochę gorzkawy,przpuszczam,że z powodu nie przepłukania kaszy tmrc_emoticons.( ale bardzo dobry przepis.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo dobre śniadanko, budyń

    Zgłoszony przez Wiesia50 na września 12, 2016 at 09:04.

    Bardzo dobre śniadanko, budyń polałam po wierzchu musem porzeczkowym własnej roboty, pycha   tmrc_emoticons.D

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ja w ogóle nie użyłam cukru.

    Zgłoszony przez baszencja na czerwca 25, 2016 at 20:58.

    Ja w ogóle nie użyłam cukru. Raz dodałam banana, a innym razem dorzuciłam pare kostek czekolady. Bardzo dobry i syty. Idealny na zdrowe śniadanie tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Cukier trzcinowy jest tak

    Zgłoszony przez wyborcza27 na lutego 17, 2016 at 15:22.

    Cukier trzcinowy jest tak samo niezdrowy jak biały. Poponuję zastąpić ksylitolem lub erytrytolem albo kiedy lekko masa przestygnie (poniżej 40 stopni) dodać miód. Pychota

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super budyń, dzieci

    Zgłoszony przez ages78 na lutego 17, 2016 at 11:29.

    Super budyń, dzieci pochłonęły go w sekundę tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze