3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Blok czekoladowy


Wydrukuj:
4

Składniki

12 porcja/porcje/porcji

Blok Czekoladowy

  • 120 g wody
  • 60 g żurawiny suszonej
  • 200 g cukru, ilość można zmniejszyć wedle uznania
  • 5 czubatych łyżeczek kakao ciemnego
  • 250 g margarny
  • 200 g herbatników
  • 450 g mleka w proszku
  • 60 g orzechów nerkowca
  • 6
    10min
    Czas całkowity 10min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
  • 9
5

Przygotowanie

    Blok Czekoladowy
  1. Do naczynia mixującego wlać wodę, dodać kakao i cukier oraz margarynę. Rozpuścić składniki 2,5 minuty 40 stopni, obroty 1,5. Sprawdzić czy składniki się rozpuściły, jeśli nie czynność powtórzyć (zależy od twardości margaryny). Dodać mleko w proszku, wymieszać 1 minutę, obroty 5. Dodać orzechy i żurawinę, znowu wymieszać 2 minuty obroty 5, pomagać kopystką, ponieważ masa powinna być gęsta. Wyłożyć do naczynia najlepiej małej podłużnej blaszki lub naczynia szklanego o podobnych kształtach i na 2 godziny wstawić do lodówki do zastygnięcia. Kroić w małe kostki - porcje na raz. Smacznego.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Bardzo dobry przepis. Blok bardzo dobry jednak...

    Zgłoszony przez Borzyn na października 28, 2018 at 20:33.

    Bardzo dobry przepis. Blok bardzo dobry jednak przy podniesieniu temperatury o 10 stopni margaryna szybciej się rozpuszcza i miesza.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Czasy mieszania są za długie. Albo trzeba...

    Zgłoszony przez lupinskim na listopada 27, 2017 at 14:43.

    Czasy mieszania są za długie. Albo trzeba zrobić to mieszanie na parę razy. W poprzednim urządzeniu Hoffen spaliłem na tym przepisie silnik. Kupiłem TM5 i myślałem że sprzęt się nawet nie zająknie - a silnik słyszalnie przestawał dawać radę po 30 sekundach. Wiec wyłączyłem i domieszałem parę razy - radzę uważać bo to faktycznie ciężka masa się robi.
    Herbatniki mieszam na końcu i pomagam kopystką - trzeba troche się pogimanstykowac żeby to dobrze wymieszać - ale warto - chrupkość własnie jest z herbatników. Ja nie dodaję żurawiny - w prlu tego nie widziałem ;[
    Pozdrawiam.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Blok bardzo smaczny. Kłopot z wymieszaniem po...

    Zgłoszony przez jamajama na listopada 8, 2017 at 14:03.

    Blok bardzo smaczny. Kłopot z wymieszaniem po dodaniu herbatników i pozostałych bakalii. Na drugi raz włożę je bezpośrednio do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i dodam masę.może będzie łatwiej. Herbatników musi być sporo, wówczas nie czuć mleka w proszku i blok jest chrupiący.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Niestety ani trochę nie przypomina tego,...

    Zgłoszony przez kota7 na lutego 26, 2017 at 19:16.

    Niestety ani trochę nie przypomina tego, któy pamiętam z dzieciństwa. Za słodki, za gumowaty, za mało chrupki. A robi się go koszmarnie, kilka razy musiałam wyłączać i dodatkowo pomagać kopystką. Więcej tego nie zrobię

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • niestety - za mocno kakowy i gumowaty, a powinien...

    Zgłoszony przez casiulka na stycznia 28, 2017 at 15:01.

    niestety - za mocno kakowy i gumowaty, a powinien być kruchy i lekki

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • faktycznie trochę gumowa ta

    Zgłoszony przez piechosiae na sierpnia 4, 2016 at 15:34.

    faktycznie trochę gumowa ta czekolada tmrc_emoticons.-(

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo dobry 

    Zgłoszony przez agniesia528 na kwietnia 19, 2016 at 16:39.

    Bardzo dobry  tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Mój ulubiony deser z

    Zgłoszony przez czarna0105 na stycznia 21, 2016 at 19:46.

    Mój ulubiony deser z dzieciństwa, można dodać orzechy włoskie lub laskowe PYchotka tmrc_emoticons.;)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pycha  :) 

    Zgłoszony przez AgaOliBe na stycznia 15, 2016 at 16:36.

    Pycha  tmrc_emoticons.) 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • prosty w wykonaniu i smaczny,

    Zgłoszony przez olan65 na stycznia 7, 2016 at 06:42.

    prosty w wykonaniu i smaczny, polecam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Genialny!!!!   

    Zgłoszony przez Gabo na grudnia 28, 2015 at 11:45.

    Genialny!!!! 

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Nie wyszedł totalnie a miał

    Zgłoszony przez hania89 na grudnia 22, 2015 at 10:20.

    Nie wyszedł totalnie a miał być na prezent gwiazdkowy  tmrc_emoticons.(  jest sztywny ale ciagnący jak miękkie krówki. Co z tym mogę jeszcze zrobić? W lodówce jest już 12h 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pycha Pozdrawiam

    Zgłoszony przez mazii66 na października 31, 2015 at 19:25.

    Pycha tmrc_emoticons.) Pozdrawiam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wyszedł super ale dodałam

    Zgłoszony przez JANIA0811 na października 22, 2015 at 17:54.

    Wyszedł super ale dodałam tylko 150g cukru i rozpuszczałam w 45 stopniach. Mój syn go uwielbia

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Według mojego przepisu tak

    Zgłoszony przez Hanna Gręda na października 14, 2015 at 04:17.

    Według mojego przepisu tak dodaje się razem  z żurawiną i orzechami ,oczywiście pokruszone

    Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.               

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dodany do wypróbowania. Mam

    Zgłoszony przez Asiak1 na października 13, 2015 at 14:07.

    Dodany do wypróbowania. Mam tylko jedno pytanie: Co z herbatnikami? Dodajemy je razem z orzechami i żurawiną? Pozdrawiam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze