Tu jesteś:
4
Składniki
4 porcja/porcje/porcji
-
6
35min
Czas całkowity 35minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
-
5
Przygotowanie
- 100g cebuli
5 ząbków czosnku
3cm kawałka imbiru
1 łyżeczka lub więcej oleju
3/4 puszki pomidorów lub 2 duże świeże
15g surowych nerkowców namoczonych przez 15min
1,5 łyżki garam masala
Łyżeczka papryki czerwonej
450g pieczarek (ręcznie krojonych w plasterki)
400g puszkowanej ciecierzycy
Pół szklanki wody
1 łyżeczka soli lub więcej do smaku
Duża szczypta cukru nierafinowanego lub ksylitolu
1/4 łyżeczka pieprzu zwykłego lub Cayenne
Świeża zielona pietruszka do posypania
(W oryginalnym przepisie był jeszcze 30g szpinaku)
Dowkładamy cebulę pokrojona na ćwiartki, czosnek imbir i 2-3 łyżki wody i szatkujemy 3 sek/obr 7. Zgarniamy kopystką na dno
i dodajemy olej. Smażymy 7min/120°/obr 1.
Dodajemy pomidory i nerkowce i miksujemy 15sek/obr 8. Dodajemy garam masala i paprykę i gotujemy 8min/100°/obr 1.
Dodajemy odcedzona ciecierzycę i pokrojone pieczarki, wodę, sól i cukier. Gotujemy 10min/100°/
Przyprawić pieprzem i ewentualnie solą, posypać pietruszką.
(Dodałam troszkę śmietanki kokosowej aby sos był bardziej kremowy ale nie trzeba)
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Miarka MT
kup teraz
11
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzBardzo smaczne wegańskie danie. Super przepis
Bardzo smaczne wegańskie danie. Super przepis