3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Spaghetti Napoli z wegańskim parmezanem


Wydrukuj:
4

Składniki

1 porcja/porcje/porcji

Spaghetti Napoli z wegańskim parmezanem

składniki na parmezan z migdałów

  • 50 g Migdałów
  • 25 g płatków drożdzowych
  • 2 g soli himalajskiej, pół łyżeczki
  • 2 g Chilli w proszku, pół łyżeczki

Składniki na sos do spaghetti:

  • 15 g czosnku, 3 ząbki
  • 100 g cebuli czerwonej
  • 15 g oliwy z oliwek extra vergine
  • 10 g daktyli, 2 sztuki
  • 1 łyżeczki bazylii
  • 400 g pomidoròw w puszce, 1 puszka
  • Sòl himalajska, szczypta
  • Pieprz świeżo mielony - szczypta

skladniki dodatkowe

  • Makaron bezglutenowy (spaghetti) - 50 g
  • Parmezan wegański - 10 g
  • 6
    25min
    Czas całkowity 25min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
  • 9
5

Przygotowanie

    przygotowanie parmezanu z migdałów
  1. Do naczynia miksującego wsypujemy wszystkie składniki (migdaly, platki drozdzowe, sol himalajska i chilli), blendujemy 20 s/ obr. 10.
  2. Przesypujemy do szczelnego słoiczka, przechowujemy w lodówce.
  3. przygotowanie
  4. Makaron gotujemy w garnku, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  5. Do naczynia miksującego dodajemy obrane ząbki czosnku, cebulę w ćwiartkach i daktyle. Miksujemy 5 s/ obr.8.
  6. Dolewamy oliwę z oliwek, wsypujemy bazylię i smażymy 6 min/ 120°C/ obr.1.
  7. Dodajemy pomidory z puszki, miksujemy 15 s/obr.10.
  8. Zamiast miarki na pokrywkę nakładamy koszyczek i dusimy 15 min/120°C/ obr.0,5.
  9. Makaron mieszamy z 100 g sosu pomidorowego, przekładamy na talerz i posypujemy 10 g wegańskiego parmezanu. Możemy udekorować natka pietruszki.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Wskazówki:







Parmezan wykorzystamy jeszcze do chipsów z jarmużu w dniu piatym






Pozostały sos do spaghetti przechowujemy do kilku dni w lodówce. Sos wykorzystamy też w sosie BBQ do skrzydełek z kalafiora. Resztę można zamrozić w woreczku strunowym i wykorzystać do makaronu, warzywnej lasagne lub pizzy.






Twoja porcja: 50 g makaronu + 100 g sosu pomidorowego + 10 g parmezanu wegańskiego



Czas przygotowania: 25 min



Kcal: 268 | B: 6,3 g | T: 6,0 g | W: 47,2 g


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy