3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Spaghetti Aglio e Olio


Wydrukuj:
Stwórz wariant
4

Składniki

4 porcja/porcje/porcji

Spaghetti Aglio e Olio

  • 1 - 2 papryczki chilli, bez pestek
  • 0,5 pęczka natki pietruszki, bez łodyg
  • 200 g czosnku
  • 300 g oliwy z oliwek, extra vergin
  • 1 łyżeczka soli
  • 80 g soku z cytryny
  • 400 g makaronu spaghetti
  • 6
    15min
    Czas całkowity
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

  1.  

     

    1. Do naczynia miksującego włożyć papryczkę chilli i natkę pietruszki, rozdrobnić 5 s/obr. 8 , przełożyc do innego naczynia.
    2. Do naczynia miksującego włożyć czosnek, rozdrobnić 6 s/obr. 5 .
    3. Dodać 50 g oliwy, poddusić 2 min 30s/Varoma/obr. 2.
    4. Dodać sól, sok z cytryny, resztę oliwy, rozdrobnioną papryczkę i pietruszkę, wymieszać 20 s/obr. 3.
    5. Na jedną porcję odmierzyć ok.100-120 g makaronu spaghetti , ugotować al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu, każdą porcję wymieszać z 2-3 łyżkami sosu czosnkowo-paprykowego.
10
11

Porady

Pozostały sos można przechowywać w zamkniętym słoiku w lodówce przez kilka tygodni.


Taki zapas pozwoli na szbkie przygotowanie smacznego dania, które będzie przydatne przy niespodziewanej wizycie.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • zrobilam, ale bez rewelacji i

    Zgłoszony przez Annetta na września 21, 2016 at 15:53.

    zrobilam, ale bez rewelacji i tez jakis taki gorzki posmak sosu...

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • czym może być spowodowany

    Zgłoszony przez angelikaa15 na czerwca 1, 2016 at 16:54.

    czym może być spowodowany gorzki posmak ?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • ja ròwniez podzielam opiniè

    Zgłoszony przez pancio na marca 6, 2013 at 22:33.

    ja ròwniez podzielam opiniè Veroniki.Tutaj we Wloszech robi siè przewaznie tà potrawè na swiezo......ale ten sos jakby odjol czosnek a dodal wiècej soku z cytryny i pietruszki, to mozna, zrobic mièsko np schab wczesniej ugotowany i cienko pokrojony,zalac tym sosem na noc i mièc pyszne danie na zimno np na Wielkanoc. :)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • ja ròwniez podzielam opiniè

    Zgłoszony przez pancio na marca 6, 2013 at 22:33.

    ja ròwniez podzielam opiniè Veroniki.Tutaj we Wloszech robi siè przewaznie tà potrawè na swiezo......ale ten sos jakby odjol czosnek a dodal wiècej soku z cytryny i pietruszki, to mozna, zrobic mièsko np schab wczesniej ugotowany i cienko pokrojony,zalac tym sosem na noc i mièc pyszne danie na zimno np na Wielkanoc. :)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Masz racje Elu , nie

    Zgłoszony przez veronicab71 na marca 6, 2013 at 12:53.

    Masz racje Elu , nie przeczytalam wskazòwki :)  Fakt, na zapas. Nawet mi to do glowy nie przyszlo, bo to szybkie danie i szczerze mòwiac, zawsze przygotowuje swieze, poniewaz spaghetti, ugotowane ida na goracy olej, calosc podajemy na goraco. Podgrzewac 2 razy takiej "olejnej " przyprawy nie lubie :) A jesli sie doda zimny olej, spaghetti wyjda letnie i tez nikt nie bedzie jadl :) No i ja robie iscie po wlosku . Spaghetti olio, aglio, peperoncino, nie zawieraja ani cytryny, ani pietruszki. Nie wiem jak ten dodatek sie przedstawia, bo nie robilam, mysle, ze jest ròwniez smaczny, choc zupelnie inny :) Ktòregos dnia spròbuje, ale na zapas sosu nie zostawie, jakos to nie po mojemu :)

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni :) :) ;)                            

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ja ten przepis zrozumiałam

    Zgłoszony przez ElaK na marca 5, 2013 at 16:32.

    Ja ten przepis zrozumiałam tak, że sosu robimy cały słój -na zapas, jak przyjdą niespodziewani goście  :)  A jak ugotujemy malaron, to na jedną porcję bierzemy (z tego słoja) 2-3 łyżki sosu...  :)  I chyba stąd takie ilości czosnku i oliwy  :D  

    ____________

    Mój blog kulinarny:

    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/

     :) 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • :D Wkradl sie blad, jak nic 

    Zgłoszony przez veronicab71 na marca 5, 2013 at 08:59.

    :D :D Wkradl sie blad, jak nic  ;) Na 400g spaghetti starcza 2 ( gòra 3, jesli ktos lubi) zabki czosnku, i oleju tez jest za duzo, starczy 80-100g  ;) ;) Poza tym, spaghetti sa bardzo dobre, choc niezbyt dietetyczne  :bigsmile: :bigsmile: ;)

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni :) :) ;)                            

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • oj chyba naprawdè duzo tego

    Zgłoszony przez pancio na marca 4, 2013 at 22:13.

    oj chyba naprawdè duzo tego czosnku :)

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo smaczne. Dodaliśmy

    Zgłoszony przez dzidektrbn na grudnia 1, 2011 at 23:31.

    Bardzo smaczne. Dodaliśmy jednak 20g czosnku a nie 1/5 kg jak jest w przepisie :bigsmile:.

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze