Tu jesteś:
4
Składniki
4 porcja/porcje/porcji
- 1 - 2 papryczki chilli, bez pestek
- 0,5 pęczka Natki pietruszki, bez łodyg
- 200 g czosnku
- 300 g oliwy z oliwek, extra vergin
- 1 łyżeczka soli
- 80 g soku z cytryny
- 400 g makaronu spaghetti
-
6
-
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
-
9
5
Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć papryczkę chilli i natkę pietruszki, rozdrobnić 5 s/obr. 8 , przełożyc do innego naczynia.
- Do naczynia miksującego włożyć czosnek, rozdrobnić 6 s/obr. 5 .
- Dodać 50 g oliwy, poddusić 2 min 30s/Varoma/obr. 2.
- Dodać sól, sok z cytryny, resztę oliwy, rozdrobnioną papryczkę i pietruszkę, wymieszać 20 s/obr. 3.
- Na jedną porcję odmierzyć ok.100-120 g makaronu spaghetti , ugotować al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu, każdą porcję wymieszać z 2-3 łyżkami sosu czosnkowo-paprykowego.
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Porady
Pozostały sos można przechowywać w zamkniętym słoiku w lodówce przez kilka tygodni.
Taki zapas pozwoli na szbkie przygotowanie smacznego dania, które będzie przydatne przy niespodziewanej wizycie.
Komentarze
Odpowiedzzrobilam, ale bez rewelacji i
zrobilam, ale bez rewelacji i tez jakis taki gorzki posmak sosu...
czym może być spowodowany
czym może być spowodowany gorzki posmak ?
ja ròwniez podzielam opiniè
ja ròwniez podzielam opiniè Veroniki.Tutaj we Wloszech robi siè przewaznie tà potrawè na swiezo......ale ten sos jakby odjol czosnek a dodal wiècej soku z cytryny i pietruszki, to mozna, zrobic mièsko np schab wczesniej ugotowany i cienko pokrojony,zalac tym sosem na noc i mièc pyszne danie na zimno np na Wielkanoc.
ja ròwniez podzielam opiniè
ja ròwniez podzielam opiniè Veroniki.Tutaj we Wloszech robi siè przewaznie tà potrawè na swiezo......ale ten sos jakby odjol czosnek a dodal wiècej soku z cytryny i pietruszki, to mozna, zrobic mièsko np schab wczesniej ugotowany i cienko pokrojony,zalac tym sosem na noc i mièc pyszne danie na zimno np na Wielkanoc.
Masz racje Elu , nie
Masz racje Elu , nie przeczytalam wskazòwki
Fakt, na zapas. Nawet mi to do glowy nie przyszlo, bo to szybkie danie i szczerze mòwiac, zawsze przygotowuje swieze, poniewaz spaghetti, ugotowane ida na goracy olej, calosc podajemy na goraco. Podgrzewac 2 razy takiej "olejnej " przyprawy nie lubie
A jesli sie doda zimny olej, spaghetti wyjda letnie i tez nikt nie bedzie jadl
No i ja robie iscie po wlosku . Spaghetti olio, aglio, peperoncino, nie zawieraja ani cytryny, ani pietruszki. Nie wiem jak ten dodatek sie przedstawia, bo nie robilam, mysle, ze jest ròwniez smaczny, choc zupelnie inny
Ktòregos dnia spròbuje, ale na zapas sosu nie zostawie, jakos to nie po mojemu
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni

Ja ten przepis zrozumiałam
Ja ten przepis zrozumiałam tak, że sosu robimy cały słój -na zapas, jak przyjdą niespodziewani goście
A jak ugotujemy malaron, to na jedną porcję bierzemy (z tego słoja) 2-3 łyżki sosu...
I chyba stąd takie ilości czosnku i oliwy
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
:D Wkradl sie blad, jak nic
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni

oj chyba naprawdè duzo tego
oj chyba naprawdè duzo tego czosnku
Bardzo smaczne. Dodaliśmy
Bardzo smaczne. Dodaliśmy jednak 20g czosnku a nie 1/5 kg jak jest w przepisie
.