3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
  • thumbnail image 3
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Placuszki szpinakowe


Wydrukuj:
4

Składniki

4 porcja/porcje/porcji

masa

  • 3 jaja
  • 250 g szpinaku mrożonego, może być też i świeży, patrz uwagi poniżej
  • 120 g sera żółtego, takiego co się łatwo topi, np. gouda, czeddar, tylżycki
  • mąka, bułka tarta, płatki owsiane, inne - opcjonalnie
5

Przygotowanie

  1. Jeśli szpinak jest zamrożony w postaci płata to go rozmrozić. Jeśli w postaci bryłek około 3-4 cm, to zostawić i tylko do miksowania użyć obroty 10, zamiast 4, jak jest w oryginalnym przepisie.


     


    1. Do urządzenia miksującego włożyć ser pokrojony w grubą kostkę (wielkości ok.3-4 cm) czas 4 s./ obr. 10.


    2. Dodać szpinak i jaja Wsteczne czas 10 s./ obr. 4


    3. Na patelnię z rozgrzanym tłuszczem kłaść - tak jak podczas smażenia placków ziemniaczanych - po 1 -3 łyżek stołowych masy i smażyć z obu stron po 1-2 minuty, lub wg smaku. W zasadzie do lekkiego zrumienienia.

10
11

Porady

Jeśli ciasto będzie za rzadkie to można je zagęścić mąką, płatkami owsianymi, jęczmiennymi, bułką tartą. Patrz też poniżej.


Inny wariant: zanim włożymy ser do urządzenia miksującego, włożyć tam cebulę i czosnek czas 3 s. /obr. 10. Na początek można dać jeden ząbek czosnku i/lub małą cebulkę i sprawdzić czy nam to smakuje, na drugi raz można cebuli i czosnku dać mniej lub więcej.


Inny wariant: aby otrzymać gęściejsze ciasto można na końcu dodać więcej mąki, lub bułki tartej albo bardzo dobrze odcisnąć szpinak lub wziąć świeży. Może się wtedy udać formować w ręku placuszki. Bierzemy wtedy od 1 do 3 łyżek ciasta, formujemy płaski placek, obtaczamy go w dowolej panierce, np. wyżej wspomnianych płatkach lub bułce tartej i smażymy po 1-2 minuty z obu stron do lekkiego zbrązowienia.


Do ciasta można też dodać pestki słonecznika lub dyni. Fantazja może sięgnąć szczytów.


Placuszki takie podajemy albo takie jakie schodzą z patelni, albo z dipem - bardzo tu pasuje dip jogurtowy z czosnkiem lub tsatziki, nawet zwykły jogurt. Albo jako dodatek do mięs, albo same. Proszę zauwazyć, że raczej nie solimy tej masy, bo ser żółty nadaje jej dość słony smak.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz