3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
  • thumbnail image 3
  • thumbnail image 4
  • thumbnail image 5
  • thumbnail image 6
  • thumbnail image 7
  • thumbnail image 8
  • thumbnail image 9
  • thumbnail image 10
  • thumbnail image 11
  • thumbnail image 12
  • thumbnail image 13
  • thumbnail image 14
  • thumbnail image 15
  • thumbnail image 16
  • thumbnail image 17
  • thumbnail image 18
  • thumbnail image 19
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Placki ziemniaczane


Wydrukuj:
Stwórz wariant
4

Składniki

4 porcja/porcje/porcji

Placki ziemniaczane

  • 1000 g ziemniaków, obranych, pokrojonych na kawałki
  • 150 g cebuli, pokrojonej na ćwiartki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,25 łyżeczki pieprzu
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • 20 g płatków owsianych
  • 1 jajko
  • olej do smażenia
  • 6
    20min
    Czas całkowity 20min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

    1. Do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki na placki z wyjątkiem oleju, rozdrobnić przy pomocy kopystki około 10-15 s/obr. 5.
    2. Wlać olej na gorącą patelnię i rozgrzać. Na rozgrzany olej nałożyć 2 kopiaste łyżeczki masy (jedną na drugą), spłaszczyć formując placek (Ø 10 cm). Placki smażyć z obu stron tak, by nabrały złocistobrązowego koloru i były chrupiące. Położyć na suchym ręczniku papierowym, aby ociekły z tłuszczu. Podawać gorące z sosem jabłkowym.
10
11

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Te placki sa super. Jutro bedą na obiadek

    Zgłoszony przez Leonek2013 na lipca 13, 2017 at 12:41.

    Te placki sa super. Jutro bedą na obiadek

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Do młodych ziemniaczki trochę więcej maki...

    Zgłoszony przez cynamonovelove na lipca 13, 2017 at 11:53.

    Do młodych ziemniaczki trochę więcej maki ziemniaczanej i jest bosko ❤️

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepis rewelacja Mam oryginaln ksik holenderskbo...

    Zgłoszony przez GosiaKlijnstra na maja 18, 2017 at 18:26.

    Przepis rewelacja!! Mam oryginalną książkę holenderską,bo tutaj mieszkam i przepis oczywiscie jest identyczny,jak polski. Dziewczyny-mąka użyta w oryginalnym przepisie to skrobia kukurydziana,inaczej maizena! Proporcje sa idealne, miksowałam 30 sek/obr 6, są jak babcine polskie, pyszne!!!!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Placki ziemniaczane w TM robiłam pierwszy raz....

    Zgłoszony przez MartaZet na października 21, 2016 at 12:38.

    Placki ziemniaczane w TM robiłam pierwszy raz. Nie dodawałam płatków owsianych. Musiałam zwiększyć dawkę mąki bo miałam bardzo wodniste ziemniaki :puzzled:
    Zdecydowanie polecam przepis. Bardzo smaczne :smile:

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Robiłam już kilka razy z tego

    Zgłoszony przez Bulbinka na października 16, 2016 at 13:04.

    Robiłam już kilka razy z tego przepisu ,nie daję jednak płatków owsianych i wychodzą super .

    Dzięki za przepis :)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Nestety placki się

    Zgłoszony przez pawbry na października 15, 2016 at 17:16.

    Nestety placki się rozlatywały. W smaku dobre

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Honor placków z TM dzięki Wam

    Zgłoszony przez suchaga na września 3, 2016 at 21:54.

    Honor placków z TM dzięki Wam uratowany!

    Rzeczywiście przeżyłam chwile grozy po pierwszej patelni, kiedy moje placki ZNOWU miały- nazwijmy to -luźny stosunek do smażenia. A próbowałam już kilku odmian ziemniaków. Moja rodzina uwielbia placki ziemniaczane, jednak ręcznie tarte, stąd powtarzam miksowanie dwukrotnie. Wzorem Grażyny Kamińskiej dodałam do przepisu 20g mąki pszennej i problem znikł. Smaczne i chrupiące. Polecam z czystym sumieniem.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepis bardzo dobry, placki

    Zgłoszony przez Magda_ na sierpnia 20, 2016 at 14:11.

    Przepis bardzo dobry, placki pyszne, chrupiące! Nie odciskałam płynu. Faktycznie nie można za wcześnie ich przewracać bo się rozlatują, ale to kwestia wyczucia momentu i jest ok :)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Kochani ,ziemniaki mamy

    Zgłoszony przez Bulbinka na lipca 17, 2016 at 11:22.

    Kochani ,ziemniaki mamy różne... ,czasem trzeba zbyt wodniste  odcisnąć z nadmiaru soku ;)

    Przepis super dzięki :)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dobre placki, ja również

    Zgłoszony przez Rozka1980 na maja 22, 2016 at 15:28.

    Dobre placki, ja również dodałam 3 łyżki mąki pszennej.  Polecam 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Miksowałam ziemniaki 30

    Zgłoszony przez mojamama na maja 18, 2016 at 14:08.

    Miksowałam ziemniaki 30 sekund i nie wyczuwalna była różnica pomiędzy ucieranymi tradycyjnie a tymi. Dodałam łyżeczkę mąki pszennej ( tak na wszelki wypadek) i placki wyszły bardzo dobre - puchate i chrupiące. 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Może za chwilę zostanę

    Zgłoszony przez Basiek76 na maja 16, 2016 at 19:21.

    Może za chwilę zostanę zlinczowana  ale szczerze te placki ziemniaczane w żaden sposób nie przypominają w smaku placków utartych tradycyjnie. Oprócz tego smażenie ich to katorga, niestety nie trzymają się całości. Do tej pory placki w moim domu były przysmakiem ale teraz tak już nie jest. Niestety domownicy domagają się powrotu starego dobrego Zelmera. 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dla kogoś przyzwyczajonego do

    Zgłoszony przez Beata Jakubowska na kwietnia 6, 2016 at 14:56.

    Dla kogoś przyzwyczajonego do konsystencji tartego ziemniaka - grudki z Thermomixa odpadają. Jeśli jednak zemleć je bardziej to jakoś da się przemycic ten przepis "pochłaniaczom tartych ziemniakow"  :) Ilośc mąki trzeba dodać odpowiednio do wodnistości ziemniaków- ja musiałam dołożyć :)

    Następnym razem spróbuję je upiec.

    pozdrawiam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • pychotka!

    Zgłoszony przez marsi na kwietnia 5, 2016 at 22:43.

    pychotka!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Hej, daj znać czy były lepsze

    Zgłoszony przez wisniewski.mat na lutego 1, 2016 at 10:54.

    Hej,

    daj znać czy były lepsze z mąką pszenną :) bo jestem ciekawa :) bo mi tez sie rozpadaly :)

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Smaczne;-)

    Zgłoszony przez efunia79 na stycznia 14, 2016 at 19:05.

    Smaczne;-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto było za rzadkie, też

    Zgłoszony przez elkaadamki na stycznia 3, 2016 at 12:57.

    Ciasto było za rzadkie, też dodałam ze 3 łyżki mąki pszennej oraz jeszcze 2 łyżki płatków owsianych. Nie dodawałam soku z cytryny. Były pyszne:)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • jeszcze mi nigdy placki w tm

    Zgłoszony przez M.Niemiec na grudnia 5, 2015 at 13:59.

    jeszcze mi nigdy placki w tm nie wyszly :(

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • bardzo smaczne

    Zgłoszony przez grayeyse na listopada 20, 2015 at 15:59.

    bardzo smaczne :)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • bardzo smaczne  

    Zgłoszony przez martyna1968 na listopada 5, 2015 at 08:52.

    bardzo smaczne

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Trochę się rozwalały i nie

    Zgłoszony przez biegamzchtmo na sierpnia 15, 2015 at 11:25.

    Trochę się rozwalały i nie wiem czy to nie wina właśnie mąki kukurydzianej. Następnym razem przetestuję z pszenną.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Placki wyszły bardzo dobre,

    Zgłoszony przez marta6000 na lipca 29, 2015 at 20:50.

    Placki wyszły bardzo dobre, tylko dłużej je rozdrabniałam. 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Witam. Jestem początkującym

    Zgłoszony przez Zmysłek na czerwca 17, 2015 at 08:25.

    Witam. Jestem początkującym użytkownikiem TM5 i placki nie wyszły najlepsze pomimo, że postępowałem wg przepisu ale myślę, że to wina podłych ziemniaków. Poza tym szybko łatwo i przyjemnie. Dodatkowo wydaje mi się, że w przepisie z ABC Gotowania jest błąd bo w recepturze podana jest mąka kukurydziana zamiast ziemniaczanej co było dla mnie ogromnym zaskoczeniem ale uznałem, że widocznie tak powinno być. Jak się okazało niekoniecznie.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Rewelacja

    Zgłoszony przez Gabriela75 na marca 30, 2015 at 09:00.

    Rewelacja :cooking_4:

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Placuszki super! Wyszły jak

    Zgłoszony przez baszkoz na lutego 17, 2015 at 12:56.

    Placuszki super! Wyszły jak trzeba  :)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Placki rewelacja!! Wcale nie

    Zgłoszony przez ania3330607 na stycznia 19, 2015 at 03:20.

    Placki rewelacja!! Wcale nie wyszły mi rzadkie. Jeszcze, żeby yhermomix obierał ziemniaki to już był by cud, miód i malinki =) Bardzo szybko i sprawnie zrobiłam placki, a w smaku - palce lizać. 

    „Cokolwiek chcesz zrobić, o czymkolwiek marzysz - zacznij teraz! 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wczoraj smażyłam placki z

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na grudnia 14, 2014 at 12:55.

    :) Wczoraj smażyłam placki z tego przepisu, ja dodaję dodatkowo 20 gram mąki pszennej i placki są bardzo dobre. Polecam :party:

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Uuuu, ciasto za rzadkie, nie

    Zgłoszony przez giwona na grudnia 14, 2014 at 12:16.

    Uuuu, ciasto za rzadkie, nie dało się usmażyć. Dodałam mąkę i dopiero się zrobiły. 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Normal 0 21 false

    Zgłoszony przez pauljoz na grudnia 3, 2014 at 10:21.

    ponawiam pytanie z rozdrabnianiem kopystkiem:/ nie rozumiem:( co mam zrobić z kopystkiem w czasie miksowania? zamontować je do naczynia? w jaki sposób?:/ POMOCY!!!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • placki się rozlatywały ,

    Zgłoszony przez Antenek na września 21, 2014 at 19:04.

    placki się rozlatywały , dodałam zwykłej mąki i dopiero trzymały się kupy, miksowałam bez kopystyki ok 20 sek, żeby się wszystko ładnie rozdrobniło 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zrobiłam wszystko jak w

    Zgłoszony przez Aggnieszeczka na czerwca 12, 2014 at 16:05.

    Zrobiłam wszystko jak w przepisie efekt średni niespaja sie ciasto ze sobą , rozpada lekko

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • wyszły smakowo bardzo dobre,

    Zgłoszony przez Reni1947 na lutego 7, 2014 at 15:33.

    wyszły smakowo bardzo dobre, ale musiałam poprawićkonsystencję,bo cisto było za rzadkie, dodałam trochę więcej mąki owsianej i jednak odsączyłam je z nadmiaru płynu, ale to chyba wina ziemniaków, moje bły bar4dzo wodniste :cooking_10: 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  •   Użycie kopystki podczas

    Zgłoszony przez Aneya na stycznia 16, 2014 at 22:29.

     

    Użycie kopystki podczas siekania czy miksowania zapobiega osiadaniu składników  od góry na sciankach naczynia i zapewnia równomierne siekanie albo dokładne połączenie składników.  Dzięki kopystce zgarniasz ze scianek naczynia ziemniaki które przy siekaniu wystrzeliły w góre i poprzyklejały się do scianek. Oczywiscie można nie używać kopystki i po zakonczonym miksowaniu otworzyc pokrywę i wtedy zgarnac ze scianek to co sie przykleiło i ponownie zakryc pokrywa i jeszcze parę sekund miksować. Tylko ze używając kopystki podczas miksowania zrobimy to szybciej i łatwiej.

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszniusie, robie je czasami

    Zgłoszony przez jajciucha na września 30, 2013 at 17:35.

    Pyszniusie, robie je czasami a rodzinka wnica ze smakiem  :bigsmile:  Do polowy ciasta dokladam 2 zabki czosnku i natke pietruszki. Polecam.

    " Trzymaj się z dala od ludzi, którzy tłamszą twoje marzenia. Mali ludzie zawsze to robią. Jednak, naprawdę wielcy sprawiają, że ty także możesz stać się wielki. "

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Nie rozumię rozdrabniania

    Zgłoszony przez cheliotrop na czerwca 8, 2013 at 20:46.

    Nie rozumię rozdrabniania przy pomocy kopystki, jak w mikserze do tego celu służą noże? Kopystka może czasami służyć jedynie do mieszania, a została zaprojektowana do zgarniania składników w naczyniu miksującym!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszne, takie pulchne ciasto

    Zgłoszony przez therboles na marca 1, 2013 at 11:07.

    Pyszne, takie pulchne ciasto :D

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • pycha tylko ja jeszcze

    Zgłoszony przez wawi na lutego 29, 2012 at 14:33.

    pycha tylko ja jeszcze +15s/obr5 -polecam :)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • wyszły pszepyszne, polecam

    Zgłoszony przez ilonaw na listopada 15, 2011 at 17:16.

    wyszły pszepyszne, polecam:cooking_1:

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze