thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
-- --
Poziom
--
  • TM 21
opublikowany: 05/11/11
zmieniono dnia: 29/11/11

Składniki

  • 500 g ziemniaków
  • 300 g dyni
  • 80 g mąki orkiszowej, (lub pszennej)
  • 1 jajko
  • 1 cebula zwykła i pół cebuli czerwonej
  • 1 ząbek czosnku
  • pół łyżeczki kurkumy
  • półtora łyżeczki imbiru
  • płaska łyżeczka soli
  • szczypta pieprzu
  • olej do smażenia

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Ziemniaki i dynie pokroić na kawałki, wrzucić do naczynia, dodać pozostałe składniki. Zmiksować przy pomocy kopystki przez 15-20 sekund obroty 3-6.

    Smażyć na patelni na złoty kolor. Podawać ciepłe z  kleksem jogurtu naturalnego lub surówką np. z tartej marchewki. Placki nie nadają się do spożywania na słodko tylko na ostro. Wybór dodatków zależy od Was. Pasuje nawet sos pomidorowy. Smacznego tmrc_emoticons.-)

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 21 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 21

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Placki ziemniaczane z dynią :-)

Wydrukuj:

Komentarze

  • stycznia 12, 2022 at 18:00

    PYSZNE, ja nie daje imbiru i więcej dyni pół na pół

  • stycznia 10, 2022 at 22:22

    Pyszne placki. W wersji bezglutenowej dałam zamiast 80 g mąki pszennej - 40 g mąki z ciecierzycy i 40 g mąki z tapioki. Wyszły idealne. Dobrze się smażyły, nie rozwalały się (smażyłam na teflonowej patelni i to były małe placki, duże ciężko by było obrócić na drugą stronę). Reszty nie zmieniałam, jedynie nie dodałam imbiru, bo nie przepadam za nim. Dziękuję za przepis.

  • października 26, 2016 at 19:16

    Placki pyszne. Nie dodałam imbiru, bo za nim nie przepadam i takim oto sposobem placki można zajadać na słodko tmrc_emoticons.)

  • października 18, 2016 at 14:41

    pychotatmrc_emoticons.)

  • października 10, 2015 at 20:57

    Placuszki doskonałe. Dzisiaj je zrobiłąm i smakowały całej rodzinie. Warto skorzystać z przepisu zwłąszcza, że jest sezon na dynię.

    Pozdrawiam

     

  • sierpnia 31, 2014 at 15:07

    Bardzo fajny przepis, placuszki wyszły wyśmienite, polecam.

  • lutego 16, 2014 at 12:35

    Witaj Agatko tmrc_emoticons.D bardzo dziękuje za komentarz i cieszę się, że moje placki smakowały tmrc_emoticons.D pozdrawiam serdecznie tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D

  • lutego 14, 2014 at 20:53

    Ciekawe i smaczne połączenie ziemniaków z dynią plus kurkuma Zrobione Dzięki Cooking 10

  • stycznia 18, 2014 at 20:09

    Witaj tmrc_emoticons.D  ciesze się, ze wypróbowałaś mój przepis i placki smakowały tmrc_emoticons.D  dziękuje za komentarz i pozdrawiam serdecznie tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D

  • stycznia 17, 2014 at 13:44

    Właśnie zrobiłam na obiad. Fajny przepis, kurkuma nadała plackom ładny kolor, a imbir - ostrawy posmak. Wykorzystałam mrożoną dynie i wyszły supertmrc_emoticons.) Pozdrawiamtmrc_emoticons.)

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: