3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
  • thumbnail image 3
  • thumbnail image 4
  • thumbnail image 5
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

KOTLETY Z KALAFIORA


Wydrukuj:
Stwórz wariant
4

Składniki

4 osoba/osoby

Do przygotowania kotletów będą potrzebne:

  • 700 g kalafiora, podzielonego na różyczki
  • 1/2 szklanki, kaszy manny
  • 3 łyżki bułki tartej
  • koperek wedle uznania
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 szczypta papryki ostrej, (opcjonalnie)
  • 1 ząbek czosnku
  • sok z cytryny, ok. 2 łyżki
  • sól, pieprz, do smaku
  • 6
    1h 0min
    Czas całkowity 1h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
5

Przygotowanie

    Kotlety z kalafiora
  1.  

    Kalafiora układamy na Varomie Do naczynia miksującego wlewamy 500g wody. Zamykamy pokrywę, ustawiamy na niej naczynie do Varomy, ustawiamy parametry: 15min/VAROMA/obroty1.

    Po ugotowaniu, ostudzić.

  2. Do czystego naczynia miksującego wkładamy ząbek czosnku i koperek, miksujemy: 3s/obroty3

    Masę na te kotlety można zapewne przygotować w TM, jednak ja używam tradycyjnego tłuczka. Nie udało mi się jeszcze osiągnąć w TM efektu, który zaplanowałam.

    Przy użyciu tłuczka, rozgniatam kalafior do odpowiedniej konsystencji. Dodaję, kaszę mannę, przyprawy, bułkę tartą i mieszam. Na koniec dodaję jajko i jeszcze raz mieszam. Mokrymi dłońmi formuję kotlety, obtaczam w bułce tartej i smażę na złoty kolor.

    Podaję jako danie główne, lub dodatek do dania głównego,

    Smacznego!

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Jeżeli ktoś miałby pomysł jak rozdrobnić kalafior, ani nie na miazgę, ani by nie były za duże kawałki i nie trzeba było jednak użyć tłuczka - byłabym wdzięczna.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Chcę je juto zrobić ale sama się zastanawiam...

    Zgłoszony przez Madzia1907 na listopada 26, 2016 at 19:54.

    Chcę je juto zrobić ale sama się zastanawiam czy kasza manna ma być ugotowana

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dodalam do wyprobowania

    Zgłoszony przez ja-jola na września 18, 2016 at 21:29.

    Dodalam do wyprobowania

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Czy kasza manna ma być

    Zgłoszony przez grzałka na sierpnia 15, 2016 at 12:24.

    Czy kasza manna ma być ugotowana?

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Kasia 72 napisał: Bardzo

    Zgłoszony przez Misha na kwietnia 22, 2016 at 23:11.

    Kasia 72

    Bardzo dobre, właśnie zrobiłam, wszystko mieliłam w termomixie. Wrzuciłam kalafior i czosnek, 5sek, 5obr, potem dodałam kasze i reszte składników, znów 8 sek, obr 5 i wbiłam jajko i na Counter-clockwise operation obr 5 , 5 sek, smażyłam na patelni na złoty kolor. Dzięki za przepis.

    Proszę bardzo tmrc_emoticons.) 

    i cieszę się, że smakowały, polecam jeszcze krokiety z kalafiora dla odmiany, chyba nawe razem wrzucałam oba przepisy na przepisownię. 

    Pozdrawiam,

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • aniess napisał: zrobiłam,

    Zgłoszony przez Misha na kwietnia 22, 2016 at 23:10.

    aniess

    zrobiłam, polecam. pyszne tmrc_emoticons.) jedynie to dodałam wiecej czosnku, pól cebulki i pietruszkę 

    Fakt, teraz też dodaję więcej czosnku, choć zamiast cebulki zdarza mi się dodać pora. Również polecm tmrc_emoticons.)

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo dobre, właśnie

    Zgłoszony przez Kasia 72 na kwietnia 14, 2016 at 19:04.

    Bardzo dobre, właśnie zrobiłam, wszystko mieliłam w termomixie. Wrzuciłam kalafior i czosnek, 5sek, 5obr, potem dodałam kasze i reszte składników, znów 8 sek, obr 5 i wbiłam jajko i na Counter-clockwise operation obr 5 , 5 sek, smażyłam na patelni na złoty kolor. Dzięki za przepis.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • zrobiłam, polecam. pyszne

    Zgłoszony przez aniess na listopada 30, 2015 at 17:24.

    zrobiłam, polecam. pyszne tmrc_emoticons.) jedynie to dodałam wiecej czosnku, pól cebulki i pietruszkę 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Aneto, dzięki za pomysł i

    Zgłoszony przez Misha na sierpnia 18, 2015 at 02:19.

    Aneto, dzięki za pomysł i podanie parametrów rozdrabniania, na pewno skorzystam. Wtedy byłam początkująca w używaniu TM, teraz idzie mi lepiej, a dawno tych kotletów nie robiłam. Czas któregoś dnia przyrządzić tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Świetny pomysł na obiad  Ja

    Zgłoszony przez Aneta Janczyk na czerwca 19, 2015 at 15:26.

    Świetny pomysł na obiad  tmrc_emoticons.) Ja zmodyfikowałam przepis zamieniając kaszę mannę na ugotowane płatki jaglane. Całość zrobiłam w thermomiksie, rozdrobniłam najpierw kalafior 5s obr.4 a później 5s obr.5. Po dodaniu pozostałych składników masę mieszałam obr.3 Counter-clockwise operation, czasu nie zmierzyłam w tym przypadku. Konsystencja wg mnie była idealna do uformowania kotletów.

    Dziekuję za inspirację  tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Kasza jaglana też jak

    Zgłoszony przez Misha na marca 16, 2015 at 17:31.

    Kasza jaglana też jak najbardziej tu pasuje tmrc_emoticons.) Dzięki za podsunięcie pomysłu tmrc_emoticons.)))

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • No właśnie dodałam przepis,

    Zgłoszony przez Misha na marca 16, 2015 at 17:30.

    No właśnie dodałam przepis, ale nie miksowałam go w TM, bo nie mogłam znaleźć odpowiedniej prędkości i czasu rozdrabniania, by nie wyszły klejące i płynne. Jednak dodam wkrótce wariant "efektu rozgdniatania widelcem". Wtedy konsystencja jest akurat tmrc_emoticons.) Przykro mi, że nie smakowały. Może warto wypróbować swoje ulubione przyprawy do tego?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Jeżeli ktoś jest

    Zgłoszony przez gufo na marca 4, 2015 at 15:02.

    Jeżeli ktoś jest przyzwyczajony do wegetariańskich dań, to kotlecik pierwsza klasa. Oczywiście nie byłabym sobą, gdybym zrobiła wszystko dokładnie co do joty. Kiedy kalafior był na varomie, okazało się, że kaszy mannej to w domu nie znajdę. Szybko ugotowałam  jaglaną i kotlety też wyszły tmrc_emoticons.) Polecam !

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • witam,robilam przepis i musze

    Zgłoszony przez Seni na marca 3, 2015 at 23:05.

    witam,robilam przepis i musze napisac,ze pomysl fajny,ale nie smakowal mi tmrc_emoticons.( wszystko bylo takie klejace i plynne,gdy kleilam te kulki i w ogoe nie lubilam faktu, ze malo w sumie sie uzywalo maszyny do tego przepisu...przykro mi,ale nie powtorze jeszcze raz.Pozdrawiam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • dzis zamierzam to

    Zgłoszony przez Seni na lutego 26, 2015 at 14:51.

    dzis zamierzam to zrobic,zobaczymy jak wyjdzie tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Lubię takie dania więc

    Zgłoszony przez malgorzata 12 na listopada 7, 2014 at 07:20.

    Lubię takie dania więc napewno wypróbuję.Pozdrawiam tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Czekam z niecierpliwością

    Zgłoszony przez Misha na listopada 3, 2014 at 16:20.

    Czekam z niecierpliwością tmrc_emoticons.D

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • intrygujace wypróbuję

    Zgłoszony przez Oriandwe na listopada 3, 2014 at 13:30.

    intrygujace tmrc_emoticons.8) wypróbuję dzisiaj i dam znac jak smakowało

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  •   Polecam, bo jest pyszny.

    Zgłoszony przez Misha na listopada 3, 2014 at 13:06.

     

    Polecam, bo jest pyszny. Warto znaleźć swoje ilości przypraw. Im wyrazistrze (pieprz, papryka, kurkuma), tym lepsze, ale też łatwo przesadzić.

     

    pozdrawiam tmrc_emoticons.D

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo ciekawy przepis,

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na listopada 3, 2014 at 12:44.

    Bardzo ciekawy przepis, dodałam do wypróbowania Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze