3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Jarmuż. Zapiekanka z jarmużem. (wegańska i bezglutenowa)


Wydrukuj:
4

Składniki

6 porcja/porcje/porcji

Farsz

  • sok z 1/2 małej cytryny
  • 500 gramów jarmużu
  • 1/2 słoiki suszonych pomidorów w oleju
  • 1 szczypty soli i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczki tymianku, suszonego, lub świeżego
  • 2 ząbki czosnku jeżeli ktoś lubi

Spód i góra

  • 1 opakowania toffu naturalnego
  • 1 szczypty soli i pieprz do smaku
  • 1 czubate łyżki pietruszki, świeżej lub suszonej
  • 1 łyżki oliwy z oliwek lub oleju ze słoika z suszonymi pomidorami
  • 2 czubate łyżki koperku, świeżego lub suszonego
  • 1000 gramów ugotowanych ziemniakow
5

Przygotowanie

    Przygotowanie jarmużu
  1. Umyty i oddzielony jarmuż (tyle ile się zmieści) wkladam do naczynia miksujacego i tnę na kawałki ok.40 sek obr. 4 i tak aż pokroję całość. Następnie w naczyniu miksującym blanszuję jarmuż - zalewam 200ml wrzątkiem i 1,5 min mieszam na obr.2. Wyjmuję na sito i przelewam zimną wodą. Przekladam wszystko do miski.

  2. Spód i góra.
  3. Ziemniaki włożyć do thermomixa. Dodać resztę składników i wszystko zblendować na jednolitą masę obroty 8 ok. 1,5-2 min. 1/2 masy przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego  delikatnie oliwą i posypanego mąką bezglutenową/ ew. byłką tartą jeżeli gluten nie przeszkadza.

    Pozostałą część przełożyć do miski. Nie myję naczynia miksującego tmrc_emoticons.;)

  4. Farsz.
  5. Do naczynia wrzucam suszone pomidory (ew. czosnek), blenduję 4 sek. obr. 7. Dodaję jarmuż, przyprawy, sok z cytryny i 40 sek. obr.2 mieszam tak, aby się połączyły skladniki. Całość przełożyć na masę ziemniaczaną do naczynia żaroodpornego. Przykryć pozostałą cześcią masy.

     

     

  6. Zapiekać bez przykrycia  w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30-40 minut.

     

    Smacznego!tmrc_emoticons.;)

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Mam wszystko - jutro zrobię. Oby dzieciom...

    Zgłoszony przez Checka707 na listopada 5, 2018 at 03:52.

    Mam wszystko - jutro zrobię. Oby dzieciom posmakowalo.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Takich przepisów właśnie szukam ! Dodane...

    Zgłoszony przez Glorii na października 18, 2016 at 23:07.

    Takich przepisów właśnie szukam ! Dodane do kolekcji tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze