3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

SUSHI - HOSOMAKI


Wydrukuj:
4

Składniki

2 osoba/osoby

Dodatki

  • 150 g czerwona papryka
  • 180 g ogórek zielony
  • 200 g krewetki mrożone, średnie, surowe
  • 140 g avocado

Ryż

  • 30 g ocet, np: House of Asia
  • 1/2 łyżeczki sól
  • 20 g cukier
  • 40 g woda goraca
  • 500 g Woda zimna
  • 125 g ryż, np: House of Asia
  • 6
    2h 0min
    Czas całkowity 2h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Trudny
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
5

Przygotowanie

  1. 1. Przygotowanie ryżu do gotowania. Ryż dokładnie opłukujemy pod bieżącą wodą następnie odstawiamy w misce z wodą na okres jednej godziny. Ponowie opłukujemy do momentu całkowitego oczyszczenia ryżu.

  2. 2. Gotowanie ryżu. Do naczynia miksującego wlać zimną wodę (500g), zainstalować koszyczek do gotowania ryżuBlokada naczynia miksującego. Nałożyć przystawkę do gotowania na parze Varoma.

    Na przystawce Varma należy rozłożyć równomiernie zamrożone krewetki. Gotowanie - 14min/Varoma/obr.1Mieszanie

  3. 3. Przygotowanie sosu do ryżu. Połączyć gorącą wodę z octem,solą oraz cukrem. Całość dobrze wymieszać.

  4. 4. Przygotowanie pozostałych składników. Ogórek myjemy dokładnie wykorzystując chropowatą część gąbki, pod bierzącą wodą (nie obieramy). Dzielimy na dwie równe część wzdłuż dłuższej strony. Przy użyciu łyżeczki, usuwamy miąższ ze środka ogórka. Przygotowany ogórek tniemy wzdłuż dłużej części na paski o grubości 0,5-1cm. Umytą paprykę oszyczamy z nasion, krojąc na równe paski o grubości 0,5 cm. Analogicznie przygotowywujemy avocada (dodatkowo obieramy ze skóry).

  5. 5.Po zakończeniu gotowania. Odcedzić ryż w koszyku używając kopystki, następnie ryż przesypać do miski. Wykonany wcześniej sos wlewamy do ryżu i mieszamy. Odkładamy ryż pod przykryciem (np. ściereczki) do momentu ostygnięcia.Dla przyspieszenia stygnięcia, moża co 15min wymieszczać.

    UWAGA: Jeśli ten czas nie wystarczy do ugotowania krewetek należy wyjąć ryż i pozostawić na przystawce same krewetki.Po zakończonym gotowaniu, należy oczyścić krewetki z części nie jadalnych. Krewetki odłożyć do ostygnięcia i delikatnie osuszyć.

  6. 6. Wykonywanie Sushi. W pobliżu stanowiska pracy należy przygotować miseczkę z wodą. Na macie bambusowwej układamy nori (matową stroną do Nas). Najpierw delikatnie moczymy dłoń, którą będziemy nakłdać ryż. Układamy ryż na 2/3 częsci arkusza na grubość 0,5cm. W dolnej części, około 4cm od dolenj krawędzi nori układamy, ogórek, paprykę lub inne przygotowane warzywa/owoce. Kolejnie układamy krewetkę. Delikatnie smarujemy pastą Wasabi i posypujemy czarnym sezamem. Górną część liścia delikatnie zwilżamy wodą. Rolujemy od dolnej część do górnej.

  7. 7. Podanie. Rolkę kroimy na równe odcinki o grubości 2-3cm (6-7 krążków).

    Przygotowane Sushi podajemy z sosem sojowym ,pastą Wasabi oraz młodym imbirem.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Varoma
    Varoma
    kup teraz
  • Koszyczek
    Koszyczek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
11

Porady

1. Jeśli przesadzkimy z dodatkami, możemy mieć problem z uformowaniem rolki.

2.Jako dodatek można również użyć łyżkę majonezu na 1 rolkę, nakładając po Wasabi.

3.Krewetki (jeśli używamy koktajlowych) podczas zawijania lubią "uciekać".  

4.Dla czystości pracy, polecam owinąć matę bambusową folią spożywczą przed przystąpieniem do rolowania.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz