Składniki
2 osoba/osoby
Dodatki
- 150 g czerwona papryka
- 180 g ogórek zielony
- 200 g krewetki mrożone, średnie, surowe
- 140 g avocado
Ryż
- 30 g ocet, np: House of Asia
- 1/2 łyżeczki sól
- 20 g cukier
- 40 g woda goraca
- 500 g Woda zimna
- 125 g ryż, np: House of Asia
-
6
2h 0min
Czas całkowity 2h 0minPieczenie / Gotowanie -
7
Trudny
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
Przygotowanie
1. Przygotowanie ryżu do gotowania. Ryż dokładnie opłukujemy pod bieżącą wodą następnie odstawiamy w misce z wodą na okres jednej godziny. Ponowie opłukujemy do momentu całkowitego oczyszczenia ryżu.
2. Gotowanie ryżu. Do naczynia miksującego wlać zimną wodę (500g), zainstalować koszyczek do gotowania ryżu
"Blokada naczynia miksującego" . Nałożyć przystawkę do gotowania na parze Varoma.
Na przystawce Varma należy rozłożyć równomiernie zamrożone krewetki. Gotowanie - 14min/Varoma/obr.1
"Mieszanie" .
3. Przygotowanie sosu do ryżu. Połączyć gorącą wodę z octem,solą oraz cukrem. Całość dobrze wymieszać.
4. Przygotowanie pozostałych składników. Ogórek myjemy dokładnie wykorzystując chropowatą część gąbki, pod bierzącą wodą (nie obieramy). Dzielimy na dwie równe część wzdłuż dłuższej strony. Przy użyciu łyżeczki, usuwamy miąższ ze środka ogórka. Przygotowany ogórek tniemy wzdłuż dłużej części na paski o grubości 0,5-1cm. Umytą paprykę oszyczamy z nasion, krojąc na równe paski o grubości 0,5 cm. Analogicznie przygotowywujemy avocada (dodatkowo obieramy ze skóry).
5.Po zakończeniu gotowania. Odcedzić ryż w koszyku używając kopystki, następnie ryż przesypać do miski. Wykonany wcześniej sos wlewamy do ryżu i mieszamy. Odkładamy ryż pod przykryciem (np. ściereczki) do momentu ostygnięcia.Dla przyspieszenia stygnięcia, moża co 15min wymieszczać.
UWAGA: Jeśli ten czas nie wystarczy do ugotowania krewetek należy wyjąć ryż i pozostawić na przystawce same krewetki.Po zakończonym gotowaniu, należy oczyścić krewetki z części nie jadalnych. Krewetki odłożyć do ostygnięcia i delikatnie osuszyć.
6. Wykonywanie Sushi. W pobliżu stanowiska pracy należy przygotować miseczkę z wodą. Na macie bambusowwej układamy nori (matową stroną do Nas). Najpierw delikatnie moczymy dłoń, którą będziemy nakłdać ryż. Układamy ryż na 2/3 częsci arkusza na grubość 0,5cm. W dolnej części, około 4cm od dolenj krawędzi nori układamy, ogórek, paprykę lub inne przygotowane warzywa/owoce. Kolejnie układamy krewetkę. Delikatnie smarujemy pastą Wasabi i posypujemy czarnym sezamem. Górną część liścia delikatnie zwilżamy wodą. Rolujemy od dolnej część do górnej.
7. Podanie. Rolkę kroimy na równe odcinki o grubości 2-3cm (6-7 krążków).
Przygotowane Sushi podajemy z sosem sojowym ,pastą Wasabi oraz młodym imbirem.
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Varoma
kup teraz -
Koszyczek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
1. Jeśli przesadzkimy z dodatkami, możemy mieć problem z uformowaniem rolki.
2.Jako dodatek można również użyć łyżkę majonezu na 1 rolkę, nakładając po Wasabi.
3.Krewetki (jeśli używamy koktajlowych) podczas zawijania lubią "uciekać".
4.Dla czystości pracy, polecam owinąć matę bambusową folią spożywczą przed przystąpieniem do rolowania.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzOne thing I want to tell you, that you are amazing...
One thing I want to tell you, that you are amazing for the things you wrote in this article I will never forget. exhibit of sorrows
It looks so delicious
It looks so delicious
Sushi is my favorite food. Maybe, I'll learn to do...
Sushi is my favorite food. Maybe, I'll learn to do it. Looks delicious. It's great to play smash karts while eating it.
Morrine:Potwierdzam
Morrine:Potwierdzam
Niestety, po podanym czasie ryż jest totalnie...
Niestety, po podanym czasie ryż jest totalnie twardy, a krewetki surowe.
Wygląda pięknie, super smakuje. Ugotowanie ryżu...
Wygląda pięknie, super smakuje. Ugotowanie ryżu w TM jest bardzo proste.
Wypróbowałam
wygląda cudnie, jestem ciekawa smaku. W tygodniu...
wygląda świetnie
wygląda świetnie
Dobry przepis, sushi pyszne,
Dobry przepis, sushi pyszne, ale najbardziej zachwyciło mnie gotowanie ryżu w Termomixie
SMACZNEGO!
SMACZNEGO!
Super przepis, dzięki!
Super przepis, dzięki!