PRZEPIS NA THERMOMIX ®
Składniki
4 porcja/porcje/porcji
Gotowane ziemniaki
- 1000 g Ziemniaków obranych
- 1000 g wody
Sałatka śledziowa
- 5 filetów śledzi marynowanych w occie, lub zalewie estragonowej
- 1 śmietana, kwaśna kubeczek
- 1 jogurt, mały
- 1 jabłko, średnie
- 1 cebula, mała
- 4 łyżki rodzynek, zaparzonych
- 2 łyżeczki cukru
- 2 szczypty świeżo zmielonego pieprzu
-
6
40min
Czas całkowity 40minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
Przygotowanie
Ok 1 kg ziemniaków, obranych i pokrojonych na cząstki, włożyć do koszyczka. Do naczynia miksującego wlać 1 litr wody. Włożyć koszyczek do naczynia, zamknąć TM i nastawić gotowanie: Varoma/25-30 min w zależności od gatunku ziemniaków. Ugotowane ziemniaki wyjąć z koszyczkiem za pomocą kopystki zaczepionej o koszyczek. Serwować gorące razem z sałatką śledziową.
Płaty śledziowe przeciąć na pojedyncze filety. Z każdego fileta zdjąć skórę i pokroić na 2-3 cm kawałki. Przełożyć do miski. Do naczynia miksującego włożyć cebulę i jabłko pokrojone na mniejsze kawałki i rozdrownić 3-4 s/obr.5. W razie potrzeby zgarnąć grubsze kawałki kopystką na dno naczynia i jeszcze raz rozdrobnić. Dodać śmietanę i jogurt, namoczone i odcedzone rodzynki, cukier i trochę mielonego pieprzu. Włączyć obr.wsteczne i wymieszać obr.2,3. Zalewą śmietanowo-jogurtową zalać śledzie i wymieszać łyżką. Podawać z ugotowanymi ziemniakami.
Gotowane ziemniaki
Sałatka śledziowa
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Koszyczek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Świetne danie na Wigilijną kolację na ciepło. Można podawać również na zimno jako sałatkę np. do chleba.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedzgosiaczek_l24: Polecam zwłaszcza że święta...
gosiaczek_l24: Polecam zwłaszcza że święta tuż tuż !!!
Uwielbam śledzie, napewno go wyprubuje.
Uwielbam śledzie, napewno go wyprubuje.
Cytryny nie dawałam bo śledzie są w zalewie...
Cytryny nie dawałam bo śledzie są w zalewie octowej i same w sobie juz są kwaśne. Chyba że dodać ją w ramach zdrowotności czyli mała dawkę witaminy C. Zazwyczaj wszyscy robią te śledzie z matyjasów ale wtedy to jest danie na słono i nie jest już tak smakowite. Cieszę się, że taka wersja śledzi przypadła do gustu.
polecam
polecam
Dobre, ja dodałam jeszcze łyżeczkę musztardy i...
Dobre, ja dodałam jeszcze łyżeczkę musztardy i odrobinkę wysisnęłam soku z cytryny dla większej kwasowości
Muszę koniecznie wypróbować ten przepis.
Muszę koniecznie wypróbować ten przepis.