3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Śledź w śmietanie z ziemniakami


Wydrukuj:
4

Składniki

4 porcja/porcje/porcji

Gotowane ziemniaki

  • 1000 g Ziemniaków obranych
  • 1000 g wody

Sałatka śledziowa

  • 5 filetów śledzi marynowanych w occie, lub zalewie estragonowej
  • 1 śmietana, kwaśna kubeczek
  • 1 jogurt, mały
  • 1 jabłko, średnie
  • 1 cebula, mała
  • 4 łyżki rodzynek, zaparzonych
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 szczypty świeżo zmielonego pieprzu
  • 6
    40min
    Czas całkowity 40min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
5

Przygotowanie

    Gotowane ziemniaki
  1. Ok 1 kg ziemniaków, obranych i pokrojonych na cząstki, włożyć do koszyczka. Do naczynia miksującego wlać 1 litr wody. Włożyć koszyczek do naczynia, zamknąć TM i nastawić gotowanie: Varoma/25-30 min w zależności od gatunku ziemniaków. Ugotowane ziemniaki wyjąć z koszyczkiem za pomocą kopystki zaczepionej o koszyczek. Serwować gorące razem z sałatką śledziową. 

  2. Sałatka śledziowa
  3. Płaty śledziowe przeciąć na pojedyncze filety. Z każdego fileta zdjąć skórę i pokroić na 2-3 cm kawałki. Przełożyć do miski. Do naczynia miksującego włożyć cebulę i jabłko pokrojone na mniejsze kawałki i rozdrownić 3-4 s/obr.5. W razie potrzeby zgarnąć grubsze kawałki kopystką na dno naczynia i jeszcze raz rozdrobnić. Dodać śmietanę i jogurt, namoczone i odcedzone rodzynki, cukier i trochę mielonego pieprzu. Włączyć obr.wsteczne i wymieszać obr.2,3. Zalewą śmietanowo-jogurtową zalać śledzie i wymieszać łyżką. Podawać z ugotowanymi ziemniakami. 

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Świetne danie na Wigilijną kolację na ciepło. Można podawać również na zimno jako sałatkę np. do chleba.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • gosiaczek_l24: Polecam zwłaszcza że święta...

    Zgłoszony przez anna_nn na sierpnia 22, 2017 at 13:42.

    gosiaczek_l24: Polecam zwłaszcza że święta tuż tuż !!!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Uwielbam śledzie, napewno go wyprubuje.

    Zgłoszony przez sarnot000000 na sierpnia 22, 2017 at 11:27.

    Uwielbam śledzie, napewno go wyprubuje.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Cytryny nie dawałam bo śledzie są w zalewie...

    Zgłoszony przez anna_nn na marca 28, 2017 at 18:44.

    Cytryny nie dawałam bo śledzie są w zalewie octowej i same w sobie juz są kwaśne. Chyba że dodać ją w ramach zdrowotności czyli mała dawkę witaminy C. Zazwyczaj wszyscy robią te śledzie z matyjasów ale wtedy to jest danie na słono i nie jest już tak smakowite. Cieszę się, że taka wersja śledzi przypadła do gustu.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • polecam

    Zgłoszony przez ashanti88 na marca 1, 2017 at 21:56.

    polecam tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dobre, ja dodałam jeszcze łyżeczkę musztardy i...

    Zgłoszony przez agniesia0607 na marca 1, 2017 at 12:46.

    Dobre, ja dodałam jeszcze łyżeczkę musztardy i odrobinkę wysisnęłam soku z cytryny dla większej kwasowości tmrc_emoticons.;)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Muszę koniecznie wypróbować ten przepis.

    Zgłoszony przez gosiaczek_l24 na lutego 28, 2017 at 21:27.

    Muszę koniecznie wypróbować ten przepis. Cooking 9

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze