thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
40min
Czas całkowity
40min
porcja/porcje/porcji
4 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

Gotowane ziemniaki

  • 1000 g Ziemniaków obranych
  • 1000 g wody

Sałatka śledziowa

  • 5 filetów śledzi marynowanych w occie, lub zalewie estragonowej
  • 1 śmietana, kwaśna kubeczek
  • 1 jogurt, mały
  • 1 jabłko, średnie
  • 1 cebula, mała
  • 4 łyżki rodzynek, zaparzonych
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 szczypty świeżo zmielonego pieprzu

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Koszyczek
    Koszyczek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Gotowane ziemniaki
  1. Ok 1 kg ziemniaków, obranych i pokrojonych na cząstki, włożyć do koszyczka. Do naczynia miksującego wlać 1 litr wody. Włożyć koszyczek do naczynia, zamknąć TM i nastawić gotowanie: Varoma/25-30 min w zależności od gatunku ziemniaków. Ugotowane ziemniaki wyjąć z koszyczkiem za pomocą kopystki zaczepionej o koszyczek. Serwować gorące razem z sałatką śledziową. 

  2. Sałatka śledziowa
  3. Płaty śledziowe przeciąć na pojedyncze filety. Z każdego fileta zdjąć skórę i pokroić na 2-3 cm kawałki. Przełożyć do miski. Do naczynia miksującego włożyć cebulę i jabłko pokrojone na mniejsze kawałki i rozdrownić 3-4 s/obr.5. W razie potrzeby zgarnąć grubsze kawałki kopystką na dno naczynia i jeszcze raz rozdrobnić. Dodać śmietanę i jogurt, namoczone i odcedzone rodzynki, cukier i trochę mielonego pieprzu. Włączyć obr.wsteczne i wymieszać obr.2,3. Zalewą śmietanowo-jogurtową zalać śledzie i wymieszać łyżką. Podawać z ugotowanymi ziemniakami. 

Porady

Świetne danie na Wigilijną kolację na ciepło. Można podawać również na zimno jako sałatkę np. do chleba.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Śledź w śmietanie z ziemniakami

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: