3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Ryba z koprem włoskim w sosie pomarańczowym


Wydrukuj:
Stwórz wariant
4

Składniki

4 porcja/porcje/porcji

  • 10 g mąki ziemniaczanej
  • 10 g cukru
  • 4 pomarańcze
  • Sos
  • 1 kostka bulionu warzywnego
  • 500 g wody
  • 2 - 3 szczypty pieprzu, białego
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 600 g filetów z dorsza
  • 6 cebulek dymek, pokrojonych na kawałki
  • 600 g kopru włoskiego, pokrojonego na kawałki
  • 20 g sherry, półwytrawnej
  • 100 g soku pomarańczowego
  • 100 g kwaśnej śmietany, niskotłuszczowej
  • 6
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

    1. Do naczynia miksującego włożyć połowę kopru włoskiego, rozdrobnić4-5 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia. Powtórzyć tę czynność z drugą częścią kopru. Wraz z cebulką ułożyć na przystawce Varoma.
    2. Filety z dorsza, skropione sokiem z cytryny i przyprawione solą i pieprzem, ułożyć na koprze.
    3. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać kostkę bulionu, nałożyć przystawkę Varoma, gotować na parze ok. 20 min/Varoma/obr. 1.
    4. Po ugotowaniu odstawić w ciepłe miejsce. Opróżnić naczynie miksujące.
    5. Sos: Pomarańcze obrać i wraz z cukrem umieścić w naczyniu miksującym, rozdrobnić 10 s/obr. 5. Następnie gotować przy zdjętej miarce MT 3 min/100°C/ Counter-clockwise operation /obr. 1.
    6. W oddzielnym naczyniu wymieszać mąkę, sherry, sok pomarańczowy i śmietanę, dodać do naczynia miksującego, gotować 2 min/100°C/obr. 1.
    7. Otrzymanym sosem polać rybę i warzywa.
10
11

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Danie jest super, przy czym:...

    Zgłoszony przez Pinus na stycznia 3, 2017 at 18:25.

    Danie jest super, przy czym:

    - w przypadku większych pomarańczy w zupełności wystarcza połówka na osobę

    - to może być inna ryba (wg mnie bardzie pasują słodkowodne typu sandacz czy okoń nilowy)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wskazówka z książki "Lekka kuchnia":...

    Zgłoszony przez TMonia na listopada 9, 2016 at 00:26.

    Wskazówka z książki "Lekka kuchnia": Podczas gotowania ryby możemy ugotować ziemniaki w koszyczku. Jesli chcemy ugotować ryż, zwiększamy ilość wody w naczyniu o 100 g i wydłużamy czas gotowania o ok. 5 min.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • I co wypróbował ktoś ten

    Zgłoszony przez OLGIERD75 na lipca 28, 2015 at 13:45.

    I co wypróbował ktoś ten przepis, jakie w smaku ???

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • taka rybka może być dobra ;) 

    Zgłoszony przez ilonaw na listopada 22, 2013 at 18:24.

    taka rybka może być dobra tmrc_emoticons.;)  do wypróbowania tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze