PRZEPIS NA THERMOMIX ®
Składniki
0 porcja/porcje/porcji
Składniki
- 4-5 gałązek natki pietruszki, (tylko liście)
- 50 g cebuli, (pokrojonej w ćwiartki)
- 150 g ugotowanych ziemniakow
- 100 g bułki tartej, plus dodatkowa porcja do obtaczania pulpecików
- 220 g tuńczyka z puszki w sosie własnym, odsączonego, (waga po odsączeniu)
- 1 łyżka soku z cytryny, (opcjonalnie)
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 jajko
- 2-3 szczypty słodkiej papryki
- olej do smażenia
-
6
50min
Czas całkowity 50minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
Przygotowanie
Do suchego naczynia miksującego włożyć pietruszkę, rozdrobnić 4 s/obr.7.
Dodać cebulę, rozdrobnić 5 s/obr.7. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
Dodać ziemniaki, bułkę tartą, tuńczyka, sok z cytryny, sól, jajko i słodką paprykę, wyrobić 20 s/obr.6.
Z powstałej masy łyżeczką nabierać porcje, w natłuszczonych oliwą dłoniach formować niewielkie pulpeciki (średnica 4 cm), obtaczać je w bułce tartej. Na głębokiej patelni rozgrzać olej, smażyć pulpeciki w głębokim tłuszczu na złocistobrązowo i odsączyć na ręczniku papierowym.
Podawać ciepłe lub przestudzone w ulubioną surówką.
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Ziemniaki można ugotować wcześniej w Thermomixie. Należy wtedy do "Blokada naczynia miksującego" wlać 500 g wody, wsypać 1/2 łyżeczki soli, włożyć koszyczek, odważyć ziemniaki, gotować 15 min/Varoma/obr.1.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedzpyszne!!!!!! zrobilam wieksza prorcje to 5 osob...
pyszne!!!!!! zrobilam wieksza prorcje to 5 osob pojadlo, polecam goraco !!!!
pytanie: po co solić wodę skoro ziemniaki gotuja...
pytanie: po co solić wodę skoro ziemniaki gotuja sie w koszyczku?
Lamka
Dziś królują na obiad. Pycha
Dziś królują na obiad. Pycha
Proszę dać znać czy wyszły na
Proszę dać znać czy wyszły na Varomie... ja też się nad tym zastanawiałam....
tak sie zastanawiam czy nie
tak sie zastanawiam czy nie mozna by zamiast smazyc na oleju zrobic wersje light i zrobic je na varomie na parze
chyba sie skusze i sprobuje a pomysl na te kotleciki baardzo mi sie podoba
pozdrawiam