3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Pulpeciki z tuńczyka i ziemniaków


Wydrukuj:
4

Składniki

0 porcja/porcje/porcji

Składniki

  • 4-5 gałązek natki pietruszki, (tylko liście)
  • 50 g cebuli, (pokrojonej w ćwiartki)
  • 150 g ugotowanych ziemniakow
  • 100 g bułki tartej, plus dodatkowa porcja do obtaczania pulpecików
  • 220 g tuńczyka z puszki w sosie własnym, odsączonego, (waga po odsączeniu)
  • 1 łyżka soku z cytryny, (opcjonalnie)
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 jajko
  • 2-3 szczypty słodkiej papryki
  • olej do smażenia
  • 6
    50min
    Czas całkowity 50min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

  1. Do suchego naczynia miksującego włożyć pietruszkę, rozdrobnić 4 s/obr.7.

    Dodać cebulę, rozdrobnić 5 s/obr.7. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.

    Dodać ziemniaki, bułkę tartą, tuńczyka, sok z cytryny, sól, jajko i słodką paprykę, wyrobić 20 s/obr.6.

    Z powstałej masy łyżeczką nabierać porcje, w natłuszczonych oliwą dłoniach formować niewielkie pulpeciki (średnica 4 cm), obtaczać je w bułce tartej. Na głębokiej patelni rozgrzać olej, smażyć pulpeciki w głębokim tłuszczu na złocistobrązowo i odsączyć na ręczniku papierowym.

    Podawać ciepłe lub przestudzone w ulubioną surówką.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Ziemniaki można ugotować wcześniej w Thermomixie. Należy wtedy do Closed lid wlać 500 g wody, wsypać 1/2 łyżeczki soli, włożyć koszyczek, odważyć ziemniaki, gotować 15 min/Varoma/obr.1.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • pyszne!!!!!! zrobilam wieksza prorcje to 5 osob...

    Zgłoszony przez Annaczopek na stycznia 23, 2017 at 16:55.

    pyszne!!!!!! zrobilam wieksza prorcje to 5 osob pojadlo, polecam goraco !!!!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • pytanie: po co solić wodę skoro ziemniaki gotuja...

    Zgłoszony przez Lamka na stycznia 9, 2017 at 23:49.

    pytanie: po co solić wodę skoro ziemniaki gotuja sie w koszyczku?

    Lamka

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dziś królują na obiad. Pycha

    Zgłoszony przez weronika1607 na marca 18, 2016 at 17:33.

    Dziś królują na obiad. Pycha

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Proszę dać znać czy wyszły na

    Zgłoszony przez Monika Wójcik na czerwca 23, 2015 at 17:01.

    Proszę dać znać czy wyszły na Varomie... ja też się nad tym zastanawiałam....

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • tak sie zastanawiam czy nie

    Zgłoszony przez lusika na czerwca 21, 2015 at 13:55.

    tak sie zastanawiam czy nie mozna by zamiast smazyc na oleju zrobic wersje light i zrobic je na varomie na parze tmrc_emoticons.;-) chyba sie skusze i sprobuje a pomysl na te kotleciki baardzo mi sie podoba tmrc_emoticons.;-) pozdrawiam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze