Składniki
marynata do łososia
- 200 g buraków, obrane pokrojone na kawałki
- 200 g świeżego startego chrzanu
- 300 gałązek cukru
- 200 g soli gruboziornistej
- 2000 g cały filet ze skórą
- 2 łyżki kopru włoskiego
- 2 łyżki pieprzu
-
6
12h 0min
Czas całkowity 12h 0minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 21
-
-
9
Przygotowanie
Do
"Blokada naczynia miksującego" wkładamy wszystkie składniki marynaty oprócz łososiamiksujemy 20sek obr 8-9.
Lososiaumieszczmy skóra do dołu w brytwannie lub innym dużym naczyniu.Nakładamy na rybę marynatę i zkrywamy szczelnie folią spożywczą.Wkładamy do lodówki na 3 dni.
Po tym czasie zmywamy dokładnie marynatę i osuszmy rybę ręcznikiem papierowym.Przed podaniem kroimy w cienkie plastryPrzybieramy cyrryną i koperkiem.
Marynowany łosoś to typowe skandynawskie danie.Burak barwi łososia na piekny kolor i nadje mu słodkawy ziemisty posmak .Można wykonać danie z połowy porcji jednakże warto pokusic się na "całość"bowiem resztę można zamrozić jeśli coś zostanie .jest to porcja dla 16-20 osób.
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedzgałązki cukru - prosze o
gałązki cukru - prosze o wyjasnienie? Pozdrawiam
radekfoto