Składniki
4 porcja/porcje/porcji
marynata
- 1 łyżka sosu teriyaki, najlepiej ostry
- 1 łyżka sosu sojowego, najlepiej jasny
- 0,5 łyżeczki chilli, lub sosu chilli
sos
- 400 g krewetek
- 1 cytryna
- 2 centymetry imbir, świeży korzeń
- 1 cebula, średnia
- 20 g oliwy lub oleju
- 50 g czerwonej papryki, świeżej
- 1 papryczka chilli, lub 0,5 łyżeczki chilli lub więcej jeśli ma być bardziej ostry
- 2 czubate łyżeczki przyprawy uniwersalnej TM, lub 1 kostka rosołowa
- 1 puszka mleka kokosowego, (400 ml)
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
dodatki
- 1/2 pęczka kolendry świeżej
- 1/2 puszki kiełków dasoli mung
-
6
30h 15min
Czas całkowity 30h 15minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
Przygotowanie
- * do osobnego naczynia włożyć krewetki, sos teriyaki, sos sojowy i chilli - wszystko dokładnie wymieszać - odstawić na min 10 minut
- sos
* do osobnej miseczki zetrzeć imbir (można zmiksować w TM - obr 10 - ale należy wyciągnąć dłuższe włókna) i skórkę z cytryny - tylko żôłta część - odstawić
* do naczynia włożyć przekrojoną na pół cebulę - zmiksować 3 sek/ obr 5
* dodać oliwę i dusić 3 min/Varoma/obr 1
* dodać paprykę czerwoną, papryczkę chilli, przyprawę uniwersalną i zmiksować - 5 sek/obr 5
* dodać mleczko kokosowe, starty imbir, skórkę, sok z limonki i
gotować - 7 min/ 100 stopni/obr 1
* w malutkiej lości wody rozmieszać 2 łyżki mąki ziemniaczanej - dodać do naczynia
* dodać krewetko razem z marynatą - krótko gotować:
1 minutę - jeśli krewetko są małe
2 - jeśli średnie
3 - jesli duże
/100 stopni/obroty wsteczne 1 - doprawić:
sokiem z cytryny, kiełkami mung i drobniutko posiekaną kolendrą
podawać z ryżem
marynowanie
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
1/nie dodawać więcej niż 1/2 soku z cytryny lub sok z limonki i cytryny dodawać na koniec - o ugotowaniu sosu
2/zamiast ryżu można podać z chińskim makaronem ryżowym
3/ można dodać kawałki fileta z ryby zamiast lub obok krewetek ale wtedy rybę należy dodał razem z mlekiem kokosowym i gotować łącznie 10 minut
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzThey are flavorful, salty-sweet, word wipe and...
They are flavorful, salty-sweet, word wipe and mildly hot. You can always omit the chili if you're not a big fan of spicy.
Te małe krewetki są lekko panierowane i smażone...
Te małe krewetki są lekko panierowane i smażone i są doskonałym sposobem na mapquest directions zdrowy i pożywny posiłek.
widocznie papryczka chili nie bya za ostra przepis...
widocznie papryczka chili nie była za ostra
przepis idealny
)
Dobry orzewiajcy i lekki posiek Dla mnie tylko za...
Dobry, orzeźwiający i lekki posiłek. Dla mnie tylko za mało pikantny jak na tajskie danie. Trochę sobie doprawiłem po swojemu