3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

KREWETKI po tajsku


Wydrukuj:
4

Składniki

4 porcja/porcje/porcji

marynata

  • 1 łyżka sosu teriyaki, najlepiej ostry
  • 1 łyżka sosu sojowego, najlepiej jasny
  • 0,5 łyżeczki chilli, lub sosu chilli

sos

  • 400 g krewetek
  • 1 cytryna
  • 2 centymetry imbir, świeży korzeń
  • 1 cebula, średnia
  • 20 g oliwy lub oleju
  • 50 g czerwonej papryki, świeżej
  • 1 papryczka chilli, lub 0,5 łyżeczki chilli lub więcej jeśli ma być bardziej ostry
  • 2 czubate łyżeczki przyprawy uniwersalnej TM, lub 1 kostka rosołowa
  • 1 puszka mleka kokosowego, (400 ml)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

dodatki

  • 1/2 pęczka kolendry świeżej
  • 1/2 puszki kiełków dasoli mung
  • 6
    30h 15min
    Czas całkowity 30h 15min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
  • 9
5

Przygotowanie

    marynowanie
  1. * do osobnego naczynia włożyć krewetki, sos teriyaki, sos sojowy i chilli - wszystko dokładnie wymieszać - odstawić na min 10 minut
  2. sos
    * do osobnej miseczki zetrzeć imbir (można zmiksować w TM - obr 10 - ale należy wyciągnąć dłuższe włókna) i skórkę z cytryny - tylko żôłta część - odstawić
    * do naczynia włożyć przekrojoną na pół cebulę - zmiksować 3 sek/ obr 5
    * dodać oliwę i dusić 3 min/Varoma/obr 1
    * dodać paprykę czerwoną, papryczkę chilli, przyprawę uniwersalną i zmiksować - 5 sek/obr 5
    * dodać mleczko kokosowe, starty imbir, skórkę, sok z limonki i
    gotować - 7 min/ 100 stopni/obr 1
    * w malutkiej lości wody rozmieszać 2 łyżki mąki ziemniaczanej - dodać do naczynia
    * dodać krewetko razem z marynatą - krótko gotować:
    1 minutę - jeśli krewetko są małe
    2 - jeśli średnie
    3 - jesli duże
    /100 stopni/obroty wsteczne 1
  3. doprawić:
    sokiem z cytryny, kiełkami mung i drobniutko posiekaną kolendrą

    podawać z ryżem
10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

1/nie dodawać więcej niż 1/2 soku z cytryny lub sok z limonki i cytryny dodawać na koniec - o ugotowaniu sosu
2/zamiast ryżu można podać z chińskim makaronem ryżowym
3/ można dodać kawałki fileta z ryby zamiast lub obok krewetek ale wtedy rybę należy dodał razem z mlekiem kokosowym i gotować łącznie 10 minut


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • widocznie papryczka chili nie bya za ostra przepis...

    Zgłoszony przez Bodek_B na czerwca 1, 2017 at 23:41.

    widocznie papryczka chili nie była za ostratmrc_emoticons.;) przepis idealnytmrc_emoticons.))

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dobry orzewiajcy i lekki posiek Dla mnie tylko za...

    Zgłoszony przez NLwiatrak na maja 7, 2017 at 15:04.

    Dobry, orzeźwiający i lekki posiłek. Dla mnie tylko za mało pikantny jak na tajskie danie. Trochę sobie doprawiłem po swojemu tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze