3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Zapiekanka francuska z mięsem mielonym


Wydrukuj:
4

Składniki

4 osoba/osoby

  • 50 g sera żółtego

Puree ziemniaczane

  • 80 g masła
  • 1/4 opakowania przyprawy Francuska Zapiekanka, Kamis
  • 150 g mleka
  • 500 g ziemniaków, pokrojonych na kawałki

Sos mięsny

  • 3/4 opakowania przyprawy Francuska Zapiekanka, Kamis
  • 400 g pomidorów z puszki,krojonych
  • 500 g mięsa mielonego, wołowo-wieprzowego
  • 60 g oliwy z oliwek
  • 1 cebula
5

Przygotowanie

    Sos mięsny
  1. Do naczynia wkładamu cebulę, rozdrabniamy 5s/obr.5. Dodajemy oliwę i dusimy 3min/Varoma/obr.1.

  2. Dodajemy mięso mielone, pomidory, 3/4 przyprawy i dusimy 10min/100st.C/obr.1.

  3. Gotowy sos przekładamy do naczynia żaroodpornego i rozprowadzamy go równomiernie.

  4. Puree
  5. W naczyniu umieszczamy ziemniaki i zalewamy mlekiem. Zakładamy motylek i gotujemy 20min/100st.C/obr.1.

  6. Dodajemy masło i przyprawę i miksujemy z motylkiem 30s/obr.3.

  7. Gotowe puree układamy na sosie mięsnym.

  8. 1. Ser żólty rozdrobnić 5s/obr.6. i posypać nim zapiekankę.

  9. 2. Całość piec w piekarniku w temperaturze 180st.C około 20-30 minut.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nam niestety nie smakowała.. zapiekanka jak zupa,...

    Zgłoszony przez oska1990 na stycznia 3, 2019 at 14:19.

    Nam niestety nie smakowała.. zapiekanka jak zupa, bez konkretnego smaku. Więcej jej niestety nie zrobię.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zapiekanka wyszła bardziej jak zupa, ale w smaku...

    Zgłoszony przez esti-zet na października 31, 2016 at 00:49.

    Zapiekanka wyszła bardziej jak zupa, ale w smaku bardzo pyszna, mimo że dałam tylko zioła i sól, zamiast przyprawy francuskiej. Muszę pokombinować nad konsystencją. Mimo wszystko polecam tmrc_emoticons.)

    esti i thermomix

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Do wyprobowania dodalam

    Zgłoszony przez ja-jola na sierpnia 26, 2016 at 14:57.

    Do wyprobowania dodalam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • To puree mnie nie przekonuje.

    Zgłoszony przez PatrycjaM. na maja 15, 2016 at 16:32.

    To puree mnie nie przekonuje. Myślę ze trzeba by je doprawić albo zamiast puree ułożyć lekko podgotowane ziemniaki na mleku platami, pod mięso i na.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zmodyfikowalam przepis.

    Zgłoszony przez jasmoczyca na maja 1, 2016 at 14:33.

    Zmodyfikowalam przepis. Dziekuję za sugestię

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • (Brak tematu)

    Zgłoszony przez ages78 na kwietnia 11, 2016 at 15:10.

    tmrc_emoticons.;)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super, udało się jest pyszne

    Zgłoszony przez Izabelaw21 na kwietnia 2, 2016 at 18:39.

    Super, udało się jest pyszne :*

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • a co z pomidorami? kiedy je

    Zgłoszony przez Joannablue na marca 31, 2016 at 16:06.

    a co z pomidorami? kiedy je się dodaje?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ser którym posypuje sie

    Zgłoszony przez jasmoczyca na marca 23, 2016 at 20:49.

    Ser którym posypuje sie całość po wierzchu scala zapiekankę. Może miała Pani wodniste ziemniaki i stąd taka konstystencja puree. U mnie wyszło dosyć gęste

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ale właśnie w tej przyprawie

    Zgłoszony przez jasmoczyca na marca 23, 2016 at 20:47.

    Ale właśnie w tej przyprawie nie ma żadnych sztucznych składników, bo ja bardzo zwracam uwagę na skład dodawanych przypraw (oto jej skład: sól, papryka słodka, musztarda w proszku (gorczyca biała, ocet spirytusowy, cukier, sól), czosnek granulowany-9%, orczyca biała, bazylia, cebula, cukier, suszone pomidory -4,5%, pieprz czarny, gałka muszkatołowa.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Smaczna-czegoś mi w niej

    Zgłoszony przez Mac na marca 22, 2016 at 10:13.

    Smaczna-czegoś mi w niej jednak brakuje,natomiast synek się zajadał.Następnym razem coś pokombinuje z dodatkami.Przyprawiłam różnymi ziołami,zamiast sztucznej przyprawy,wyszła fajnie i do powtórzenia z małymi modyfikacjami tmrc_emoticons.;)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Robiłam pierwszy raz i - nie

    Zgłoszony przez DOROTAJOZEFCZAK na marca 19, 2016 at 16:15.

    Robiłam pierwszy raz i - nie wyszło.jak zupa.to pure jest chyba nie potrzebne.wszystko się rozkłada.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Nie miałam tej przyprawy do

    Zgłoszony przez madado87 na marca 12, 2016 at 12:42.

    Nie miałam tej przyprawy do zapiekanki francuskiej i dodałam przyprawę do mięsa mielonego i też wyszło fajnie. Poszukam przyprawy i zrobię jeszcze raz, dla porównania, zgodnie z przepisem.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze