Składniki
4 osoba/osoby
- 50 g sera żółtego
Puree ziemniaczane
- 80 g masła
- 1/4 opakowania przyprawy Francuska Zapiekanka, Kamis
- 150 g mleka
- 500 g ziemniaków, pokrojonych na kawałki
Sos mięsny
- 3/4 opakowania przyprawy Francuska Zapiekanka, Kamis
- 400 g pomidorów z puszki,krojonych
- 500 g mięsa mielonego, wołowo-wieprzowego
- 60 g oliwy z oliwek
- 1 cebula
-
6
1h 45min
Czas całkowity 1h 15minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
Przygotowanie
Do naczynia wkładamu cebulę, rozdrabniamy 5s/obr.5. Dodajemy oliwę i dusimy 3min/Varoma/obr.1.
Dodajemy mięso mielone, pomidory, 3/4 przyprawy i dusimy 10min/100st.C/obr.1.
Gotowy sos przekładamy do naczynia żaroodpornego i rozprowadzamy go równomiernie.
W naczyniu umieszczamy ziemniaki i zalewamy mlekiem. Zakładamy motylek i gotujemy 20min/100st.C/obr.1.
Dodajemy masło i przyprawę i miksujemy z motylkiem 30s/obr.3.
Gotowe puree układamy na sosie mięsnym.
1. Ser żólty rozdrobnić 5s/obr.6. i posypać nim zapiekankę.
2. Całość piec w piekarniku w temperaturze 180st.C około 20-30 minut.
Sos mięsny
Puree
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzNam niestety nie smakowała.. zapiekanka jak zupa,...
Nam niestety nie smakowała.. zapiekanka jak zupa, bez konkretnego smaku. Więcej jej niestety nie zrobię.
Zapiekanka wyszła bardziej jak zupa, ale w smaku...
Zapiekanka wyszła bardziej jak zupa, ale w smaku bardzo pyszna, mimo że dałam tylko zioła i sól, zamiast przyprawy francuskiej. Muszę pokombinować nad konsystencją. Mimo wszystko polecam
esti i thermomix
Do wyprobowania dodalam
Do wyprobowania dodalam
To puree mnie nie przekonuje.
To puree mnie nie przekonuje. Myślę ze trzeba by je doprawić albo zamiast puree ułożyć lekko podgotowane ziemniaki na mleku platami, pod mięso i na.
Zmodyfikowalam przepis.
Zmodyfikowalam przepis. Dziekuję za sugestię
(Brak tematu)
Super, udało się jest pyszne
Super, udało się jest pyszne :*
a co z pomidorami? kiedy je
a co z pomidorami? kiedy je się dodaje?
Ser którym posypuje sie
Ser którym posypuje sie całość po wierzchu scala zapiekankę. Może miała Pani wodniste ziemniaki i stąd taka konstystencja puree. U mnie wyszło dosyć gęste
Ale właśnie w tej przyprawie
Ale właśnie w tej przyprawie nie ma żadnych sztucznych składników, bo ja bardzo zwracam uwagę na skład dodawanych przypraw (oto jej skład: sól, papryka słodka, musztarda w proszku (gorczyca biała, ocet spirytusowy, cukier, sól), czosnek granulowany-9%, orczyca biała, bazylia, cebula, cukier, suszone pomidory -4,5%, pieprz czarny, gałka muszkatołowa.)
Smaczna-czegoś mi w niej
Smaczna-czegoś mi w niej jednak brakuje,natomiast synek się zajadał.Następnym razem coś pokombinuje z dodatkami.Przyprawiłam różnymi ziołami,zamiast sztucznej przyprawy,wyszła fajnie i do powtórzenia z małymi modyfikacjami
Robiłam pierwszy raz i - nie
Robiłam pierwszy raz i - nie wyszło.jak zupa.to pure jest chyba nie potrzebne.wszystko się rozkłada.
Nie miałam tej przyprawy do
Nie miałam tej przyprawy do zapiekanki francuskiej i dodałam przyprawę do mięsa mielonego i też wyszło fajnie. Poszukam przyprawy i zrobię jeszcze raz, dla porównania, zgodnie z przepisem.