3 Ten przepis nie posiada zdjęcia
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Wariant Lekki gulasz ze schabem i pieczarkami


Wydrukuj:
4

Składniki

4 porcja/porcje/porcji

Gulasz wieprzowy

  • 400-500 g mięsa wieprzowego
  • 200 g pieczarek
  • 2 marchewki
  • 1 cebula, (średnia)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka bulionu drobiowego TM
  • 3 suszone pomidory
  • 2 liście laurowe
  • 2 szklanki wody
  • 20 g oliwy, (do duszenia)
  • 50 g jogurt naturalny lub mleko
  • łyżka mąki + woda, (na zasmażkę)

Marynata do mięsa

  • 2 łyżki oliwy
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka przyprawy do gyrosa

Dodatki

  • ziemniaki lub kasza
  • 6
    1h 20min
    Czas całkowity 1h 20min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
  • 9
5

Przygotowanie

  1. Przygotować marynatę do mięsa mieszając wszystkie składniki, mięso pokroić w kostkę (ok. 2x2 cm), zamarynować, odstawić na chwilę.

    W tym czasie:
    Marchewkę obrać i pokroić w talarki (1 cm), pieczarki obrać i pokroić w większe kawałki.

    Do naczynia TM wrzucić cebulę, czosnek i suszone pomidory, rozdrobnić, dodać oliwę, dusić - 2 min./120 st./ obr.1.

    Do garnka wrzucić mięso i dusić - 5 min./120 st./obr. wsteczne.

    Do mięsa dodać pieczarki i poddusić 1 min./120 st./obr. wsteczne, a następnie dodać marchew, liście laurowe, bulion i zalać wodą tak, żeby tylko przykryć składniki - gotować 50 min./98 st./obr. wsteczne.

    Po tym czasie dodać rozmieszaną z wodą łyżkę mąki pszennej – gotować jeszcze ok. 2 min./98 st./obr. wsteczne.

    Dodać śmietankę - gotować 1 min./90 st./obr. wsteczne.

    Polecam ugotowane i podsmażone ziemniaki:

    Ugotowane ziemniaki ubić z masłem i pieprzem, smażyć na patelni z masłem, aż się zarumienią i „dostaną skórki”.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy