Składniki
4 porcja/porcje/porcji
PULPETY
- 500 g mięsa mielonego z indyka
- 1 cebula
- 1 ząbka czosnku
- 1 jajko
- 1 mała bułka namoczona i odsączona z wody, (lub tarta)
- sól, pieprz, do smaku
SOS
- 1 cebula
- 1 czosnek
- 500 g przecieru pomidorowego, (lub passaty)
- 0,5 łyżki przyprawy uniwersalnej TM
- 1 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- 2 łyżeczki oregano
- sól, pieprz do smaku
-
6
50min
Czas całkowity 30minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
Przygotowanie
1. do
"Blokada naczynia miksującego" wrzucamy cebulę w kawałkach i czosnek
2. szatkujemy 5 s./7 obr. (można powtórzyć, jeśli ktoś woli drobniej), zgarniamy poszatkowane produkty za pomocą kopystki na dno
"Blokada naczynia miksującego"
3. do
"Blokada naczynia miksującego" wrzucamy mięso mielone, bułkę odsączoną i jajko
4. mieszamy 10 s./1 obr., dodajemy sól i pieprz, ewentualnie inne przyprawy i jeszcze raz mieszamy
5. wyciągamy masę do innego naczynia i mokrymi rękami formujemy niewielkie kulki mięsne
6. pulpety układamy na wysmarowanej oliwą Varomie lub na papierze do pieczenia, przykrywamy pokrywą
SOS POMIDOROWY
1. do
"Blokada naczynia miksującego" wrzucamy cebulę w kawałkach i czosnek
2. szatkujemy 5 s./7 obr. (można powtórzyć, jeśli ktoś woli drobniej), zgarniamy poszatkowane produkty za pomocą kopystki na dno
"Blokada naczynia miksującego"
3. dodajemy przyprawy i dusimy 5 min./120 st./1 obr.
4. dodajemy przecier pomidorowy, ewentualnie można dodać 200-300 g wody (część wody wyparuje podczas gotowania)
5. na pokrywce ustawiamy Varomę z pulpetami i gotujemy 20min./Varoma/1 obr.
6. po zakończeniu gotowania sos w
"Blokada naczynia miksującego" miksujemy 5 s./8 obr. ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem
PULPETY
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Varoma
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Jeśli wolicie ostrzejszy sos, można dodać papryczkę chili lub szczyptę chili w proszku
SMACZNEGO !!!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzPulpety robiłam 7,5-miesięcznej córci - tym...
Pulpety robiłam 7,5-miesięcznej córci - tym razem akurat bez sosu pomidorowego. Zajadała się nimi zarówno córka, jak i 4-letni syn, ja oraz mąż. Są przepyszne i delikatne. Na pewno częściej będą gościć na naszym stole. Ja dodałam jeszcze koperek i gotowałam je 30 minut.
Zobaczymy co to z tego wyjdzie ale pchnie...
Super przepis! Dodałam zamiast przecieru pomidory...
Super przepis! Dodałam zamiast przecieru pomidory w puszce
trochę ziół i koperek
pyyyyszszszszota
Super danie po małej modyfikacji bo zamiats...
Bardzo fajne. Do polecenia
Bardzo fajne. Do polecenia
PALCE LIZAĆ
PALCE LIZAĆ
dzięki za podpowiedź Twój przepis stał...
NIEPOKORNA
Chyba brak oleju w przepisie?
Chyba brak oleju w przepisie? Powinno być 20g chyba... przynajmniej tak było w innych sosach
Witam.Sos pomidorowy przywarł
Witam.Sos pomidorowy przywarł mi do naczynia miksującego. Wg przepisu z książki, w części o sosie jest polecenie jak go wykonać ale nie ma info aby go wyjąć tylko razem z pulpetami gotować 20 min/varoma/obr1...Może coś źle zrozumiałam?
Wspaniałe!
Wspaniałe!
pulpeciki smaczne,robilam z
pulpeciki smaczne,robilam z filetow z kurczaka
Rewelacja !!!
Rewelacja !!!
robię do tych pulpetów
robię do tych pulpetów naturalnyi ryż i warzywa na parze - pysznie, zdrowo i niskokalorycznie
Dziękuję za przepis
Jest-20minut☺
Jest-20minut☺
Szkoda ze nie jest napisane
Szkoda ze nie jest napisane jak dlugo pulpety na waromie
rewelacja
rewelacja
Dziekuje za przepis, wyszo
Dziekuje za przepis, wyszo bardzo pyszne
też pysznie
też pysznie
dzięki fajnie że smakuje
dzięki fajnie że smakuje
Bardzo dobre
Bardzo dobre
A ja zrobiłam z wieprzowego
A ja zrobiłam z wieprzowego mięska i reszta tak samo...pachną i smakują rewelacyjnie!! Dzięki za przepis
Pychota robiła wczoraj według
Pychota robiła wczoraj według przepisu i wyszło idealnie pysznie. Dzięki za przepis :cooking_1
Pychota Dzisiaj wypróbuję
Pychota
Dzisiaj wypróbuję pulpety z udek kurczaka. Ciekawa jestem czy wyjda tak samo dobre.
Dziękuję za przepis
pyszny obiad
pyszny obiad
Pyszne
Pyszne
spróbuję następnym razem,
spróbuję następnym razem, czubrycę już kupiłam
zamiast przecieru proponuję
zamiast przecieru proponuję obrane, pokrojone w kostkę pomidory + czubrice do ich duszenia
wyszło super,takie przepisy
wyszło super,takie przepisy to lubię
muszę wypróbować te pieczarki
muszę wypróbować te pieczarki
aż ślinka cieknie 
Pulpety rewelacja
Pulpety rewelacja
Robię bardzo podobne
Robię bardzo podobne pulpeciki, tylko do sosu pomidorowego dodaję jeszcze pieczarki pokrojone w ćwiartki i podduszone z tymiankiem