3 Ten przepis nie posiada zdjęcia
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

PULPETY z dzika w sosie pomidorowym


Wydrukuj:
4

Składniki

6 osoba/osoby

1 l wody

1 łyżeczka kostki rosołowej

mięso mielone

  • 2-4 czubatych łyżeczek mąki (w zależności od tego czy chcemy gęsty sos)
  • 1/2 słoiki koncentratu pomidorowego
  • sól ,pieprz do smaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała bułka namoczona w wodzie lub 3-4 łyżki bułki tartej
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 500 g mięsa zmielonego
  • 2-4 łyżek wody
  • 6
    40min
    Czas całkowity 40min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
5

Przygotowanie

    PULPETY z DZIKA
  1. Mięso z dzika pokroić na kawałki o wielkości ok. 3 x 3 cm, usunąć tłuszcz, ścięgna i nerwy. W przypadku zamrożonego mięsa należy je częściowo rozmrozić.

    2. Do naczynia miksującego włożyć po 250 g mięsa - zemleć 8–15 s/obr. 6–7,

    W zależności od rodzaju mięsa i żądanej konsystencji, przełożyć do innego naczynia i w razie potrzeby powtórzyć czynność z drugą porcją mięsa.

     

     

    Cebulę i czosnek włozyc do naczynia Thermomix - zmiksować 5s/obr 4,5

    włozyc mięso jajko,namoczona odcisnięta bułke lub 3-4 łużki bułki tartej,przyprawy do smaku - wymieszać 1min30s/Counter-clockwise operation/2. Wyrobiony farsz, przy pomocy kopystki, przełożyc do innego naczynia.Umyc naczynie nalać 1 l wody wrzucic łyżeczkę koncentratu dobiowego lub kostkę rosołową,uformowac kulki z farszu i wyłozyc je na dolna i górną przystawkę wysmarowana lekka tłuszczem i na druga przystawkę,na pokrywę połozyc przystawkę Varoma juz z pulpetami,gotowac 30min/Varoma/obr1

    Do ugotowanej wodę  w naczyniu dodać 1/2  koncentratu pomidorowego - gotować 7min/90st/obr2

    3 min przed koncem wlać mąkę rozpuszczona w wodzie 

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy