PRZEPIS NA THERMOMIX ®
Składniki
5 porcja/porcje/porcji
Do przygotowania dania potrzebujemy
- 1,5 szczypty pieprz, do przyprawienia piersi
- 2 łyżeczki przyprawa uniwersalna z TM, do przyprawienia piersi
- 25 g oliwa z oliwek, do posmarowania mięsa
- 75 g cebula
- 600-700 g pierś z indyka, bez skóry, pokrojoną w plastry o grubości do 1,5cm
- 300 g różyczek kalafiora
- 200 g mleko 3,2%
- 600 g woda
- 1,5 łyżeczki mąka pszenna
- 200 g pieczarki świeże
- 1,5 łyżeczki natka pietruszki, suszona
- 1,5 łyżeczki przyprawa uniwersalna z TM, do przyprawienia sosu
- 10 g oliwa z oliwek
- 1 szczypty sól
- 1 szczypty pieprz
-
6
1h 0min
Czas całkowity 1h 0minPieczenie / Gotowanie -
7
Średni
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
Przygotowanie
1. Mięso pocięte w plastry włożyć do naczynia z marynatą przygotowaną z soli, pieprzu, oliwy z oliwek i przyprawy uniwersalnej z TM. Odstawić na 30 minut do lodówki.
2. Do naczynia miskującego wlać mleko wcześniej wymieszane z mąką pszenną. Dodać pokrojoną cebulę, różyczki kalafiora, pokrojone pieczarki, oliwę z oliwek, przyprawę uniwersalną, sól, pieprz, natkę i wodę.
3. Do dolnej i górnej części Varoma włożyć plastry piersi z indyka i nałożyć przystawkę na naczynie miksujące. Gotować 30min/Varoma/obr. 1.
4. Zjąć przystawkę Varoma i zmiksować sos 25sek./obr. 7.
5. Ponownie nałożyć przystawkę Varoma i gotować 5min./Varoma/obr. 1.
Pierś z indyka w sosie kalafiorowo-pieczarkowym
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Varoma
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Podawać na gorąco z ryżem, makaronem bądź z ziemniakami.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzPycha sosik,tylko doprawiłam po swojemu,dużo...
Pycha sosik,tylko doprawiłam po swojemu,dużo oregano bo kocham 😁 i więcej soli,robiłam z kalafiorem ale z brokułem też następnym razem zrobię
Zrobiłam z brokułem zamiat kalafiora. Wyszło...
Zrobiłam z brokułem zamiat kalafiora. Wyszło wyśmienite. Polecam
Sosu zdecydowanie za dużo zmieniłam kalafiora na...
Sosu zdecydowanie za dużo
zmieniłam kalafiora na brokuł pychota
mięso pyszne, miękkie, ale
mięso pyszne, miękkie, ale sosu zdecydowanie za dużo, nowy smak w moim domu, ale smaczny
pycha
pycha
Cieszę się, że większości
Cieszę się, że większości smakowało
U mnie wszystkim smakowało!
U mnie wszystkim smakowało!
Zdania podzielone. Niejadkowi
Zdania podzielone. Niejadkowi smakowało tylko mięso. Wszyscy pozostali zjedli całość ze smakiem.
Plecam. Smakowało nawet
Plecam. Smakowało nawet mojemu 10-letniemu synowi, a on jest bardzo wybredny. Sos lekko zmodyfikowałam - dodałam po wymiksowaniu dwie łyżki śmietany
Bardzo smaczne danie! Polecam
Bardzo smaczne danie! Polecam