Ten przepis nie posiada zdjęcia
Czas przygotowania
1h 40min
Czas całkowity
2h 40min
porcja/porcje/porcji
8 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

  • 600 g pierś z kurczaka pokrojona w kostke (
  • 300 g wątróbka drobiowa
  • 100 g boczek wędzony
  • 1 pietruszka korzeń
  • 1 seler
  • 1 por
  • 1 marchewka
  • 1/2 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • majeranek
  • sól
  • pierprz
  • 3-4 jaja
  • gałka muszkatołowa świeżo starta
  • sucha bułka lub bułka tarta

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Koszyczek
    Koszyczek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Watróbkę oczyszczamy z żył i błon 

  2. Do koszyka wkładamy całe mięso, warzywa, czosnek, ziele angielskie i liść laurowy. Zakładamy pokrywkę, zatykamy miarką

  3. Gotujemy 30 min/Varoma/obr.2

  4. Wyciągamy koszyk. Liść laurowy wyrzucamy

  5. Wszystkie składniki przekładamy z koszyka do Thermomixa

  6. Dodajemy pozostałe składniki, zakładamy pokrywkę, zatykamy miarką 

  7. Miksujemy obr.9-10 (15s a nawet dłużej) do uzyskania gładkiej masy. Można spróbować czy nie brakuje np. soli, ewentualnie dodać je i jeszcze raz miksować

  8. Masę przelewamy do natłuszczonej formy do pieczenia. 

  9. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 60min

  10. Czekamy aż paszetet wystygnie.

  11. Gotowe!

Porady

ilość majeranku i gałki muszkatołowej zależy od indywidualnych upodobań. Sugeruję zacząc od maksymalnie 1 łyżeczki każdej z tych przypraw i próbowanie zmiksowanej masy

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Paszet drobiowy pieczony

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?