Tu jesteś:
4
Składniki
3 porcja/porcje/porcji
Papryki faszerowane mięsem mielonym i ryżem
- 400-500 g mięsa mielonego
- 3 papryki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki natki pietruszki, świeżej
- 100 g ryżu
- 1 jajko
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 100 g sera żółtego
- 1 pomidor
-
6
2h 5min
Czas całkowity 1h 20minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
5
Przygotowanie
- Nastaw wogę na ryż, osól ją i odmierz na wadze 100g ryżu. Wsyp ryż na gotującą wodę.
- Nastaw dużą patelnię z oliwą. Pokrój 1 cebulę i ją zeszklij. Dodaj 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę.
- W międzyczasie szykuj papryki. Umyj, przekrój na pół, usuń nasiona, ułoż w naczyniu, a wnętrze papryk dopraw solą i pieprzem i skrop oliwą.
- Dodaj mięso mielone. Przypraw 0.6 łyżeczki soli, 0.6 łyżeczki pieprzu, 0.5 łyżeczki tymianku, po 1 łyżeczce oregarno, słodkiej papryki i kurkumy. Wymieszaj i dosmaż mięso.
- Dodaj 3 łyżki koncentratu pomidorowego oraz 2 łyżki posiekanej natki pietruszki. Wymieszaj. Smaż przez ok.2 minuty
- Dodaj odcedzony ryż, wymieszaj i podgrzewaj przez ok.1 min.
- Nastaw piekarnik na 200°C.
- Zestaw z ognia i po przestudzeniu dodaj 1 jajko i wymieszaj.
- Wypełnij papryki (z solą, pieprzem i oliwą) farszem. Na wierzchu połóż po plasterku pomidora.
Na dno naczynia wlej 0.5 szklanki wody. - Wstaw do piekarnika na 35min.
- Posyp każdą paprykę startym żółtym serem i zapiekaj 5-10 min.
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedz