3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Łazanki z domowego makaronu pełnoziarnistego


Wydrukuj:
Stwórz wariant
4

Składniki

Składniki na farsz

  • papryka słodka w proszku
  • majeranek
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • sól
  • sól
  • pieprz
  • cebula
  • czosnek
  • olej
  • frankfuterki lub kiełbasa
  • mięso z rosołu
  • kapusta kiszona z beczki

Składniki na makaron

  • pół szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki mąki pszennej razowej
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 70ml wody
  • 6
    2h 0min
    Czas całkowity 2h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

    Makaronu i farszu
  1. Kapustę pokroic w thermomixie poz.6 przez 1 minutę i ugotować z solą, liściem laurowym i zielem angielskim. Mięso i frankfuterki/ kiełbasę (niewielką ilość) zmiksować poz.8 przez 30-60sekund razem z czosnkiem i cebulką. Zarobić ciasto na makaron Dough mode przez 2minuty i odstawić, żeby odpoczęło. Ugotowaną kapustę odcedzić i odcisnąć. Podsmażyć na oliwie, dodać zmielone mięso, paprykę, sól, majeranek, pieprz. Dusić do połączenia się smaków. Ciasto na makaron cieniutko rozwałkować podsypując mąką. Kroić w kwadraty (moje są nierówne, ale uznajmy, że to właśnie ten urok domowego makaronu tmrc_emoticons.D) i ułożyć na desce obsypanej mąką, pozostawić do wyschnięcia. Zagotować wodę, posolić, dodać niewielką ilość oliwy (zawsze dodajemy oliwę do gotowania świeżego makaronu!) i gotować partiami, często mieszając, żeby się nie posklejał. Odcedzony makaron dodać do kapusty z mięsem i jeszcze chwilkę podsmażyć.

10
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • fajny pomysszkoda e tak sabo opisany- nie ma ani...

    Zgłoszony przez MOnikaSCh na maja 13, 2017 at 18:31.

    fajny pomysł,szkoda że tak słabo opisany;-( nie ma ani czasu gotowania kapusty,ani ilości wody.....szkoda....mogłobyć dobre

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pomieszanie z poplątaniem, Ani czasu gotowania...

    Zgłoszony przez Magduszka na listopada 9, 2016 at 11:29.

    Pomieszanie z poplątaniem, Ani czasu gotowania kapusty, ani sposobu łączenia jej póżniej z pozostałymi składnikami. Lipa. I przepis jak na danie nie z Thermola. No bo co w nim robimy? Tylko kroimy kapuchę i mięcho, a cała reszta w garach. Jakiś żart.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • no wlasnie brak ilosci jakos

    Zgłoszony przez sasia na września 23, 2015 at 19:14.

    no wlasnie brak ilosci jakos mnie tez nie zacheca  tmrc_emoticons.((

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • A ja mimo wszystko poprosze

    Zgłoszony przez Kasiolina na lutego 21, 2014 at 11:36.

    A ja mimo wszystko poprosze ilosc przykladowa np. Kapusty czy miesa bo jestem" zielono początkująca"i bez wspomnianych wskazówek nie odważę sie spróbować upichcić jednego z moich ulubionych dań. Z góry dziękuję! A Ci co maja swoje okreslone preferencje co do smaku, ilosci itp.to i tak zrobią po swojemu.  tmrc_emoticons.;)

    Grzeczne dziewczynki idą do nieba, a niegrzeczne tam gdzie chcą! tmrc_emoticons.-D

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Cieszę sie, że ktoś robi

    Zgłoszony przez Lidka Abramowicz na lutego 18, 2014 at 16:14.

    Cieszę sie, że ktoś robi makaron zwłaszcza zdrowy. Dziękuję za przepis. POZDRAWIAMtmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.-) Smile" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/smile.png" alt="tmrc_emoticons.)" width="19" height="19">Love" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/love.png" alt="Love" width="19" height="19">Party" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/party.png" alt="Party" width="19" height="23"> Oczywiście z łazankami i nie tylko.tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.-) Smile" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/smile.png" alt="tmrc_emoticons.)" width="19" height="19">

    Lidka Abramowicz

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • No coz tytul moze nie byl

    Zgłoszony przez kazeno na lutego 17, 2014 at 14:05.

    No coz tytul moze nie byl trafiony wiec zostal poprawiony zeby nie draznil juz specjalistow ds makaronu.. potraktowalam lazanki jako potrawe z makaronem lazankowym+ dodatki.. moj blad bo lazanki to nazwa samego makaronu.. a co do ilosci i wagi skladnikow to specjalnie nie podaje szczegolowych wytycznych bo kazdy wie najlepiej jakie proporcje miesa/kapusty i jakie ilosci przypraw odpowiadaja mu w daniu.. tam gdzie okreslona ilosc skladnikow jest konieczna (tak jak w przypadku samego makaronu) sa one dokladnie odmierzone i podane.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zajrzałam poczytać przepis

    Zgłoszony przez monika6500 na lutego 17, 2014 at 13:34.

    tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.-) Smile" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/smile.png" alt="tmrc_emoticons.)" height="19" width="19"> Zajrzałam poczytać przepis zaintrygowana tytułem - Jak łazanki będące makaronem mogą wystąpić z innym makaronem ( domowym makaronem pełnoziarnistym ) i okazało się, że nie tylko tytuł jest ciekawy. Dobrze by było podać ilości i wagę składników.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze