3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Kurczak z sosem „San Fernando”


Wydrukuj:
Stwórz wariant
4

Składniki

8 porcja/porcje/porcji

Kurczak z sosem „San Fernando”

  • 150 g orzeszków ziemnych, prażonych
  • 1 łyżeczka nasion kminku
  • 4 ziarna pieprzu czerwonego
  • 2 goździki
  • 500 g pomidorów, przekrojonych na połówki
  • 150 g cebuli, przeciętej na połówki
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 papryki chilli chipotle, średnio ostre
  • 1 łyżka epazote, suszonego, (zioło meksykańskie, opcjonalnie)
  • 200 g wody
  • 30 g oleju
  • 2 - 3 kostki bulionu drobiowego, lub 2 łyżeczki koncentratu wykonanego w TM
  • 1000 g piersi kurczaka, lub mięsa z innej części kurczaka, pokrojonych w kostkę
  • 500 g ryżu
  • 6
    45min
    Czas całkowity 15min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

    1. Do naczynia miksującego włożyć orzechy, kminek, ziarna pieprzu i goździki, podgrzać 8 min/Varoma/obr. Gentle stir setting .
    2. Dodać pomidory, cebulę, czosnek, chilli, epazote (opcjonalnie) i wodę, zmiksować 30 s/obr. 10.
    3. Dodać olej, bulion i piersi kurczaka, gotować 30 min/100°C/ Counter-clockwise operation /obr. Gentle stir setting . W tym czasie ugotować ryż w garnku zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu.
    4. Zawartość naczynia miksującego przełożyć do innego naczynia. Kawałki kurczaka przełożyć z powrotem do naczynia miksującego, rozdrobnić 2 s/ Counter-clockwise operation /obr. 4 , dodać do sosu, dobrze wymieszać, podawać z ryżem.
10
11

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Robiłam już kilka razy i zawsze wychodzi bardzo...

    Zgłoszony przez ishanik na stycznia 18, 2017 at 11:32.

    Robiłam już kilka razy i zawsze wychodzi bardzo dobre. Ja również nie miksuję kurczaka oraz nie dodaję ani papryczek chilli ani epazote.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super danie, bardzo smaczne

    Zgłoszony przez pawbry na maja 15, 2016 at 13:23.

    Super danie, bardzo smaczne

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przyrządzałam to danie już

    Zgłoszony przez Angelica na maja 24, 2015 at 13:35.

    Przyrządzałam to danie już kilkukrotnie. Bardzo nam smakuje. Ja nie miksuję kurczaka na koniec - wg mnie nie ma takiej potrzeby. Polecam, bo to ciekawa odmiana od standardowych polskich smaków.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Proszę pominąć krok, w którym

    Zgłoszony przez Mixi na kwietnia 9, 2014 at 15:18.

    Proszę pominąć krok, w którym wyławia się kawałki kurczaka.

    Pozdrawiam Mixi

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Prosze o wyjaśnienie -

    Zgłoszony przez mukki na marca 26, 2014 at 20:19.

    Prosze o wyjaśnienie - kurczaka po ugotowaniu w pomidorach, bulionie i całej reszcie wydłubujemy z tego sosu i miksujemy na wstecznych obrotach..??

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze