3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Kotlety Pożarskiego


Wydrukuj:
4

Składniki

3 osoba/osoby

KOTLETY

  • 500 g piersi z kurczaka, oczyszczonej z błon
  • 2 kajzerki, pokrojone na 4 części
  • 0,5 szklanki mleka, do namoczenia bułki
  • 1 natka pietruszki
  • 1 żółtko
  • 3 czubate łyżki Miękkiego masła
  • 1 jajko, do panierowania
  • 5 czubatych łyżek bułki tartej, do panierowania
  • olej do smażenia
  • sól, do smaku
  • pieprz, do smaku
  • 6
    1h 0min
    Czas całkowity 1h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
5

Przygotowanie

  1. 1. Kajzerkę namoczyć w mleku przez 30 min. Nie może być całkiem miękka.

    2. Do Closed lid włożyć pokrojone na 3 cm kawałki piersi z kurczaka. Najlepiej jeśli mięso jest schłodzone w zamrażalniku ok 30 min.

    3. Mielić 10 s obroty 5. Przełożyć kopystką zmielone mięso do innej miski.

    4. Do Closed lid włożyć namoczoną w mleku, nieodciśniętą kajzerkę i natkę pietruszki. Mielić 6 s obroty 6. W razie potrzeby bułkę można zmielić jeszcze przez 3 s obroty 6.

    5. Dodać zmielone wcześniej mięso, 3 łyżki masła, 1 żółtko, sól i pieprz do samku (ok 1 łyżeczkę soli i 1/2 łyżeczki pieprzu).

    6. Wymieszać 10-15 s obroty 3.

    7. Z przygotoanej masy formować kotlety o wielkości ok 6 cm.

    8. Kotlety panierować w roztrzepanym jajku i bułce tartej.

    9. Smażyć na rozgrzanym oleju przez ok 4 min z obu ston.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Kajzerkę można moczyć krócej niż 30 min. Nie może być zbyt miękka ponieważ kotlety nie będą się formować.

Natkę pietruszki można lekko posiekać przed dodaniem do Closed lid


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz