Składniki
6 porcja/porcje/porcji
Kotletyt pożarskie
- masło klarowane, do smażenia
- 1 pęczków pietruszki
- sól, do smaku
- pieprz, do smaku
- mleko, do namoczenia bułki
- bułka tarta, do obtaczania kotletw
- 500 g piersi kurczaka
- 1 bułka, czerstwa
- 30 g masła
- 2 jaja
-
6
30min
Czas całkowity 20minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
Przygotowanie
Filety z kurczaka pokroić w kostkę i lekko zmrozić, następnie włożyć do
"Blokada naczynia miksującego" i zmielić 30s obr 6. Bułkę namoczyć w ciepłym mleku, natkę pietruszki posiekać. Do zmielonego mięsa dodać wszystkie składniki i wymieszać obr 5 do uzyskania gładkiej jednolitej masy. Wilgotnymi rękoma nabieramy mięso i obtaczajęc w tartej bułce formujemy prostkoątne kotlety. Smażymy na klarowanym maśle, przed podaniem osączamy na papierowym ręczniku.
Kotlety pożarskie
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Jeśli masa mięsna wyjdzie nam zbyt luźna to można dosypać tartej bułki.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzPyszne kotlety, ale musiałam sporo dodać bułki...
Pyszne kotlety, ale musiałam sporo dodać bułki tartej, bo było mocno kleiste i lejące. Po usmażeniu były jeszcze surowe w środku, ale wrzuciłam do piekarnika i wyszły przepyszne.
Robiłam wczoraj, wyszły pyszne, ale u mnie w...
Robiłam wczoraj, wyszły pyszne, ale u mnie w wersji bezglutenowej (zamiast bułki namoczonej w mleku dałam kilka łyżek płatków owsianych namoczonych w kilku łyżkach wody, a panierowałam w płatkach jaglanych - super do panierki też jest mąka kukurydziana i zmielone płatki owsiane). Dziękuję za przepis
Naprawdę bardzo, bardzo dobre. Ze swojej strony...
Naprawdę bardzo, bardzo dobre. Ze swojej strony dodałam tylko przesmażoną cebulkę (bo tak lubimy).
Mięso wyszło mi trochę luźne (chyba za słabo odcisnęłam bułkę) ale dodałam suchej bułki tartej i było super. Na zimno też rewelacyjne.
fajny przepis
fajny przepis
Bardzo pyszne. Polecam
Bardzo pyszne. Polecam
dobre
dobre
Maz Kazal zapamietac przepis bo bardzo mu...
Maz Kazal zapamietac przepis bo bardzo mu smakolwaly
rzeczywiscie sa dobre
dodalam troche cilantro cebuli koperku I czosnku
baaaardzo dobre
baaaardzo dobre
przepyszne
przepyszne
Moje dzieci chcą jeść je codziennie 😀. ...
Moje dzieci chcą jeść je codziennie 😀.
Trudno chyba o lepszą rekomendację 😀
Pyszne najlepsze jakie jadłem
Pyszne najlepsze jakie jadłem
zibirom
Bardzo smaczne kotlety, fajna
Bardzo smaczne kotlety, fajna alternatywa dla zwykłych mielonych, chrupiąca skórka i pulchny środek, przypominają nuggetsy. Kolejnym razem dodam trochę cebulki, żeby nabrały "charakteru". Polecam!
Bardzo dobre i szybko się
Bardzo dobre i szybko się robi
mniam 
Super synek sie zajadal
Super
synek sie zajadal 
Mój niejadek zapytal: mamo
Mój niejadek zapytal: mamo jak Ty zrobiłaś to pyszne mięsko?
.Pychota, cała rodzina zajadala ze smakiem!
Musze koniecznie wyprobowac
Musze koniecznie wyprobowac
Bardzo smaczne.
Bardzo smaczne.
Pyszne .
Pyszne .

Pyszne. Będę robić czesciej
Pyszne. Będę robić czesciej
Bardzo dobre, fajny smak
Bardzo dobre, fajny smak nadaje smażenie na klarowanym masle,panierka jest super chrupiaca, a środek delikatny.Polecam
Bardzo dobre
Bardzo dobre
Pycha
Pycha
Aneta
No,no proste!!!!
No,no proste!!!!
Super,dodalam jeszcze sporo
Super,dodalam jeszcze sporo czosnku!pycha
Bede je robic gdyz zndudzily
Bede je robic gdyz zndudzily mi sie kotlety z czerwonego miesa
dam znac jak wszyly