Tu jesteś:
4
Składniki
0 porcja/porcje/porcji
- szczypta soli
- plaster papryki świeżej lub 1/2 lyżeczki słodkiej w proszku
- płaska łyżeczka wegety
- 2 łyzki przecieru pomidorowego
- szczypta pieprzu
- 5 sliwek suszonych
- 5 grzybków suszonych wypłukanych
- 50 g cebuli
- 2 liście laurowe
- 5 szt ziela angielskiego
- Sos
- 1 kg-1300 sztuka karkówki w całości naszpikowana ząbkami czosnku
- 1 1/2 litra wody
- 1 czubata łyżka musztardy
-
6
50min
Czas całkowity 10minPieczenie / Gotowanie -
7Czas całkowity
-
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
-
9
5
Przygotowanie
- Wszystkie składniki na sos włożyc do naczynia miksującego
Zamknąc pokrywę
Do naczynia Varoma włożyć karkówkę naszpikowaną zabkami czosnku,opruszyć wegetą .Nałożyc pokrywę
Ustawić czas 45 min temp Varoma poz 1 gdy temp zostanie osiagnięta podnieść obroty do 2
Po ugotowaniu gorącą karkówkę kroimy na cienkie plastry,układamy w brytfannie lub innym naczyniu żaroodpornym
Do pozostałego wywaru w naczyniu miksującym dodajemy 2 łyzki mąki 100g śmietany i miksujemu czas 25 sek poz 10 .Zalewamy pysznym sosem karkowkę i możemy ZAPIEC ją w piekarniku ok 20 min tem piekarnika 180 stopni Doskonałe proste danie.Pyszne miękkie mięso z sosem!!!
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedzpaki: Super,że smakowało Dziękuję za miły...
paki: Super,że smakowało
Dziękuję za miły kometarz.
Pozdrawiam
Danuta Baska
dana08
Wspaniałe danie.
Wspaniałe danie.
Witam,...
Witam,
"Blokada naczynia miksującego" i się robi. Mam nadzieję że wyjdzie właśnie tak
Ja może jestem średnio ogarnięta, ale które składniki są na sos? Tylko woda i musztardą czyli to co jest pod napisem sos? Czy wszystkie przyprawy plus grzyby i śliwki? Wstawiłam właśnie mięsko, z tym że nadzialam je czosnkiem i przyprawilam jedynie solą i pieprzem a wszystko inne dodałam do
Przepyszna
Przepyszna
Pyszne danie, ale sosu wyszło
Pyszne danie, ale sosu wyszło stanowczo za dużo. Następnym razem dam mniej wody i będzie idealne
Exstra
Super. Dziękuję bardzo za
Super. Dziękuję bardzo za przepisy i proszę o więcej
Karkówka wzbudziła zachwyt
Karkówka wzbudziła zachwyt gości, ale... wydłużyłam czas gotowania / nie wiem o ile/, bo ciagle wydawała mi się za twarda. Smakowala wyśmienicie. Bardzo ją polecam.
Karkóweczka pyszna:) Dziekuję
Karkóweczka pyszna
Dziekuję za przepis 
"Znowusz porażka kulinarna"
"Znowusz porażka kulinarna" rozumię,że porażek było więcej...
Nie tylko przypadek z karkówką...
Szkoda,że przepis zawiódł..
Zupełnie nie wiem dlaczego?
Poniżej komentarze,wskazują,że wszystko OK..
1/ Jedną z przyczyn, może być nie ustawione do końca pokrętło Varoma w przypadku TM21.
2/ TM21 czas gotowania jest dłuższy.Metalowa Varoma wydłuża czas gotowania.
2/ Karkówka mogła być,bardzo "przerośnięta"
3/ Jeżeli sos był rzadki,może zbyt dużo wody.Wówczas należało zrobić zaklepkę z mąki.
Proszę się nie zniechęcać "Tylko trening czyni mistrza."
Pozdrawiam
Danuta Baska
.
dana08
Znowusz porażka kulinarna.
Znowusz porażka kulinarna. Zrobiłam dziś na obiad , wszystko w/g przepisu.Po 45 min mięso było twarde i surowe w środku , pokroiłam je w plastry żeby dopiekło się w piekarniku. Sosu wyszła ogromna ilość i był bardzo rzadki , po zalaniu mięsa i to dość sporo, został mi jeszcze cały garnuszek tego sosu. Nikt nie był zachwycony , bo był bardzo rozwodniony , może to wina tego że robiłam to w TM 21. Proszę o pomoc.
:)Bardzo dziękuję za ocenę
Pozdrawiam
Danuta Baska
dana08
Karkówka jest przepyszna, sos
Karkówka jest przepyszna, sos wspaniały. Nie wierzyłam, że tak dobrze można gotować całą karkówkę a tu proszę jakie pyszne i sycące danie dla gości.
Powierdzam danie jest super
Powierdzam danie jest super zrobiłam z łopatki , a co do sosu to poprostu rewelacja PYCHA
Super przepis , właśnie
Super przepis , właśnie skończyłam gotowac, sosik palce lizać jak róznież karkóweczka, Napewno jutro gosciom będzie smakować - bo mi bardzo smakuje, POLECAM gorąco
:bigsmile:Dzięki za miłe
Jeśli chodzi o czas zapiekania w piekarniku to zależy jak dużą karkówkę parowałysmy na Varomie.Zapiekamy tylko dlatego aby "przegryzła się z własnym sosem" Czas nie krótszy jak 20 min. Twórzcie następne przepisy z kawałka miesa z wymyślnymi sosami.Jesli lubicie sosy, każde mieso w/g przepisu z karkówki ,tylko składniki na sos zmieniamy i ewentualnie macerę do miesa.
Są to konkretne dania obiadowe. A przy okazji jest to informacja dla tych klientów,którzy czasami na prezentacjach twierdza,że Thermomix dla mojej rodziny jest za mały.Udowodniłam,że z karkówki o wadze 1kg,400gr uzyskujemy 20 szt pokażnych kawalków mięsa i litr pysznego Naturalnego sosu...
)) Polecam to danie smakoszom mięs z sosami.
Pozdrawiam moich klientów ...
)) i wszystkich odwiedzajacych moją i nie tylko, stronę na przepisowni...
))
Warto polecać ten portal przepisowni znajomym , użytkownikom Tm jak również osobom nie posiadajacych Thermomix'a,bo Ci,którzy mają wiedzą,,,,,że dzień bez Thermomix'a...
)) jest dniem straconym..
))) Prawda ?
.
dana08
Kakrówka w tym wydaniu też
Kakrówka w tym wydaniu też świetna. Wydaje mi się tylko, że już nie trzeba tak długo zapiekać. Ona jest miękka.
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Tak zgadzam sie z
Tak zgadzam sie z dziewczynami i polecam
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Potwierdzam!!!! Potrawy z
Potwierdzam!!!!
Potrawy z varomy są smaczne,dietetyczne i każdemu polecam

Kto jeszcze nie jest
Kto jeszcze nie jest przekonany do Varomy, to po tym daniu będzie jej fanem.
Ewa K-S