Składniki
4 porcje
- 500 gramów łopatki wieprzowej
- 1 mała cebula lub 1 szalotka
- 1 marchewki
- 1 pietruszka, korzeń
- 20 gramów masła
- 1 ząbek czosnku
- 100 gramów papryki konserwowej
- woda (przegotowana, ciepła)
- mąka pszenna razowa
- 4 płaskich łyżek sosu sojowego
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka -
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. jedna mala cebule wkladamy do pojemnika
"Blokada naczynia miksującego" obr. 5 czas 5sec miksujemy
dodajemy 20g masła dusimy 100st 5min obr. 1
2. Wkładamy 1 marchew 1 pietruszke i 1 ząbek czosnku do pojemnika
"Blokada naczynia miksującego" obr. 5 czas 7sec
3. dodajemy 200g wody 3 d łyżki sosu sojowego , pokrojona papryke konserwowa 100g
dusimy
"Blokada naczynia miksującego" 10 min st 100 obroty 1
"Obroty wsteczne" wsteczne
4 łopatkę wieprzową 0,5 kg kroimy w kostke ok 4cm/4cm przyprawiamy
pół łyżeczki : imbir mielony, kolendra mielona,sól, bazylia suszona,kozieradka
szczypta papryki słodkiej mielonej, pieprzu czarnego. smazamy na patelni na średnim ogniu
pod przykryciem ok .15min mieszając
5.do pojemnika
"Blokada naczynia miksującego" dolewamy wody (zgodnie z miarka do 1 litra ), dodajemy mięso,
2 płaskie łyżki mąki pszennej . 15-20 min
"Blokada naczynia miksującego" obr 1
"Obroty wsteczne" wsteczne 100 stopni.Polecam podawać z kopytkami, ryżem, bądź kaszą.
Gulasz
Porady
Dla osób lubiących pikantne potrawy polecam dodać pół papryczki chili (świeżej)
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dlaTM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.


Komentarze
Elzu:Hej ja zageszczam maka i jest ok
Zrobiłam. Jest OK
jak dla mnie trochę za dużo sosu i trochę rzadki.
Nastepnym razem dodam różne warzywa
Teraz zabieram sie za kopytka
Nie wiem co robię nie tak (nie tylko w tym gulaszu, a w innych też), że przeważnie wychodza mi bardzo rzadkie, tutaj dałam mniej wody niż w przespisie, ostatni etap robił się 25 min z czego ostatnie 5 z uchyloną miarką, a wyszła zupa.. :/ W smaku ok, ale konsystencja porażka.
Czy ktoś też tak miał? Jak ratować za rzadki sos, albo jak zapobiec?
Tylko sosy z książki abc wychodzą mi odpowiednio gęste..
Robię trzeci już raz. Bardzo dobry.
Tez dodałam świeża paprykę, pieczarki, fasolkę, brokuły i 2 łyżeczki pomidorów krojonych - bo dla moich dzieci, musza byc warzywa w gulaszu. Ale ogólnie pycha
Idealny, dałam tylko świeża paprykę
na drugi dzień jak został zrobilam placki ziemniaczane z tym sosem....nawert mój 3 latek prosil o dokładkę 
Wyszedł pyszny
jeszcze nigdy mi nie wyszedł taki pyszny. Moja modyfikacja to nie dałam papryki bo nie miałam, za to dodałam 2 łyżki sosu sojowego. smak wysmienity
Jeden z moich ulubionych przepisów na gulasz! Szybki i zawsze wychodzi
Jedyne co zmieniam to zamiast papryki konserwowej daje świeżą.
Badzo dobry. Polecam!