3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Gołąbki bez zawijania z kaszą jaglaną


Wydrukuj:
4

Składniki

10 porcja/porcje/porcji

Gołąbki bez zawijania z kaszą jaglaną

  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • 0,5 kg kapusty białej, pokrojonej na kawałki, można wymieszać z pekińską
  • 100 g marchwi obranej, pokrojonej na kawałki
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 30 g masła
  • 1 jajko
  • 100 g kaszy jaglanej, ugotowanej
  • 4 łyżki bułki tartej
  • sól do smaku
  • pieprz czarny mielony do smaku
  • 700 g wody
  • sos pomidorowy
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku, opcjonalnie
  • 30 g masła lub oliwy z oliwek
  • 700 g gęstego przecieru pomidorowego, używam włoskiego z butelki
  • 100 g wody lub bulionu
  • sól do smaku
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 0,5 łyżeczki ziół np. prowansalskich
  • 1 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • pieprz czarny mielony do smaku
  • 6
    1h 30min
    Czas całkowity 1h 30min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
5

Przygotowanie

    Gołąbki bez zawijania z kaszą jaglaną
  1. Do Closed lid włożyć cebulę, czosnek i marchewkę, poszatkować 5s/obr.5. Dodać masło (ewentualnie oliwę z oliwek) i dusić 4min./Varoma/obr.1.
  2. Dodać pokrojoną kapustę i poszatkować 10-12s/obr.4.
  3. Dodać mięso mielone, ugotowaną kaszę jaglaną, jajko, sól, pieprz, bułkę tartą. Wymieszać przy pomocy kopystki 30-40s/Counter-clockwise operation/obr.3-4.
  4. Masę przełożyć do miski i jeśli jest potrzeba przemieszać ręką. Formować kotleciki i układać je na posmarowanej oliwą przystawce Varoma (smarowanie przystawki nie jest konieczne).
  5. Do umytego naczynia wlać 700 g wody, przystawkę ustawić na naczyniu i gotować na parze 45 min./Varoma/obr.1 Po ugotowaniu zdjąć przystawkę z naczynia.
  6. Closed lid przepłukać i wytrzeć. Dodać cebulę, czosnek - rozdrobnić 4-5s/obr. 5. Po tym czasie, za pomocą kopystki zsunąć zawartość naczynia na dno i dodać masło lub oliwę z oliwek. Dusić 4min./Varoma/obr. 1.
  7. Dodać przecier pomidorowy, wodę lub bulion (ja daję wodę wymieszaną z 1/2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego zrobionego w TM), sól, pieprz, mąkę ziemniaczaną, zioła. Jak ktoś lubi ostre sosy - dodać szczyptę chili. Gotować 10-12 min./100C/obr.1.
    Gołąbki polać ugotowanym sosem.
    Jednak ja proponuję ułożyć gołabki w naczyniu żaroodpornym i zalać je solem. Zakryć pokrywą naczynia i dusić w piekarniku 20 minut w temp. 200C.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Z podanych składników wyszło mi 24 średnich kotlecików/gołąbków. Porcja 10 jest tylko orientacyjna - zależy, ile kto zjada tmrc_emoticons.;)
Moja 4-osobowa rodzina miała 2 solidne obiady.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • bardzo dobre gołąbki od siebie dodałam do...

    Zgłoszony przez celka9 na lipca 21, 2017 at 08:00.

    bardzo dobre gołąbki od siebie dodałam do mięska jeszcze trochę kaszy manny bo było trochę za rzadko

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • próbował ktoś robić bez jajka lub czymś je...

    Zgłoszony przez aniahelenka na lipca 20, 2017 at 06:49.

    próbował ktoś robić bez jajka lub czymś je zastąpić?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepyszne robie drugi raz Do sosu nie daj cebuli...

    Zgłoszony przez eharc22 na czerwca 10, 2017 at 11:07.

    Przepyszne, robie drugi raz. Do sosu nie daję cebuli ani czosnku, robię go na wodzie która zostanie z parowania gołąbków.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepyszne

    Zgłoszony przez Tusia55555 na czerwca 8, 2017 at 22:05.

    Przepyszne!😍

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • czas si zabra za te pyszne gobki

    Zgłoszony przez Bodek_B na czerwca 1, 2017 at 23:51.

    czas się zabrać za te pyszne gołąbkiCooking 9

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze