3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Bakłażany z mięsnym farszem


Wydrukuj:
Stwórz wariant
4

Składniki

8 porcja/porcje/porcji

Bakłażany z mięsnym farszem

  • 4 bakłażany, (nie za duże)
  • 200 g mięsa drobiowego, (filety lub podudzia bez kości)
  • 150 g pieczarek
  • 100 g groszku, zielonego, mrożonego
  • 1 cebula, średniej wielkości
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 jajko
  • 1 pomidor
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • zioła: oregano, bazylia
  • pieprz, sól, papryka słodka
  • 6
    1h 0min
    Czas całkowity 30min
    Pieczenie / Gotowanie 30min
  • 7
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
5

Przygotowanie

  1. 1. Bakłażany umyć przekroić wzdłuż i wyjąć środek (tam gdzie są pesteczki łyżeczką lub nożem ale nie przesadzić mają zrobić się łódeczki o grubości minimum 0,7 cm) posolić obficie i odstawić na minimum 15 min

    2. Mięso pokroić na kawałki (nie za małe) i wrzucić na wirujące ostrza obroty 7 (filety są bardziej suche niż podudzia), wyjąć z Thermomixa

    3. Cebulę pokroić na 4 i wrzucić na wirujące ostrza wraz z czosnkiem -  obroty 5 czas 7s - wyjąć

    4.  Włożyć do naczynia pieczarki i zmiksować obroty 3 czas 5s - wyjąć

    5. Włożyć cebulę, wlać oliwę obroty 2 czas 1 min, temp. 90

    6. Dołożyć pieczarki  obroty 2 czas 1 min, temp. 90

    7. Pomidora pokroić w grubą kostkę

    8. Wrzucić mięso, posolić (szczypta) popieprzyć i dosypać po 1 łyżeczce ziół i papryki, wbić jajko, wyrobić za pomocą kopystki obroty 3

    9. Dodać pomidora i groszek wymieszać kopystką farsz.

    10. Bakłażany dokładnie zmyć z soli (dzięki niej tracą gorzki posmak), nałożyć farsz na całego bakłażana - nie tylko na kieszonkę,

    11. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, wstawić do podgrzanego piekarnika na 30 min*  T 200C

    *na 10 min przed końcem można położyć plasterki sera żółtego na farsz

     w ten sam sposób można faszerować cukinię tylko należy dłużej trzymać je w soli - wtedy będą miękkie, do faszerowania najlepsze są proste cukinie bo łatwiej je zmieścić w naczyniu i się nie przewracają

    Smacznego

     ps zdjęcie wyszło całe szare

10
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy