Chciałam powitać wszystkich,wreszcie znalazłam trochę czasu żeby tutaj przysiąść i poczytać sobie,termomix mam od miesiąca i prawie wcale nie wychodzę z kuchni ![]()
Forum Powitanie
Nie dziwimy się, że tyle czasu spędzasz w kuchni
witamy !!!
Witaj Czyżby kolejna "trafiona-zatopiona"?
Zdradź nam jak masz na imię. Masz superaśne zdjęcie
O, tak zdjęcie super
Witam Cię Koziołku
Napisz skąd jesteś i dla kogo gotujesz
Pozdrawiam serdecznie, Ela z Mazowsza
Witaj Koziołku,
Pozdrawiam bardzo serdecznie
Grażyna ze Szczecina
Witaj wśród Thermomaniaczek !
Życzę miłych chwil spędzonych z TM
Pozdrawiam Monika z Sosnowca
Jak go kupowałam to Pani która prezentowała termomixa powiedziała że dzięki temu urządzeniu czas gotowania się skraca i kobieta ma więcej czasu na inne ,,przyjemności"he he he a tu na odwrót,połknęłam bakcyla,czytam nowe przepisy i zaraz je przyżądzam
bo zawsze wychodzi coś nowego i pysznego,pozdrawiam
Nazywam się Małgośka a fotkę wstawiłam aktualną z niedzielnego wesela
myślę że jest najbardziej trafiona he he
Pochodzę z małej mieścinki-Barczewo,która znajduje się niedaleko Olsztyna woj. Warmińsko-Mazurskie a gotuję dla wszystkich
niby w domu jest nas troje ale mam dużo znajomych ,rodzinki ,sąsiadek i nie ma dnia żebym komuś coś z termomixa nie zaserwowała,kocham gotować i jeśli komuś jeszcze to smakuje to sprawia mi to dużą przyjemność ![]()
Dobrze że jesteście
i możecie nas ,,młode klubowiczki"wspierać -TAK TRZYMAĆ!
Małgosiu jesteś super
Tak trzymaj
Pozdrawiam
witaj wsród nas
![]()
Witaj w gronie zakręconych termomaniaczek Hania z Łodzi
Haniu dobrze to ujęłaś
,, zakręconych termomaniaczek,"chyba to jest prawdą!
Witaj Małgosiu
ale jesteś fajna babka
super że tak się wkręciłaś z TM
to jest nas teraz więcej
gotuj kochana i bądź z nami
pozdrawiam Marzena z Bydgoszczy
![]()
Witam, Chyba każda z nas przechodziła taki okres
ciągłe testowanie nowych przepisów
Witaj Małgosiu wśród Thermomaniaczek ! Gotuj ,eksperymentuj i dziel się z Nami przepisikami ! Powodzenia i nisłabnącego zapału życzę !
Monika z Sosnowca
Dziewczyny ciepłe słówka piszecie,bardzo się cieszę że mogę być z Wami,wczoraj się nie odzywałam bo miałam ciężki dzień
byliśmy na grzybach,potem czyszczenie,suszenie,gotowanie jeszcze teraz walczę a w nocy robiłam tort czekoladowy z bitą śmietaną z TM i jest to pierwszy mój produkt który nie wyszedł
coś chyba spiep..... szok,biszkopt zrobiłam dokładnie jak pisało w książce,jak się piekł to wyglądał super a potem po wyjęciu opadł,zrobił sie bardzo niski i gliniasty,musiałam zrobić drugi metodą tradycyjną
potem chciałam ubuc bitą śmietanę z cukrem i cuktem waniliowym ale też spiep..... wyszło mi masło słodkie ech....i zaś musiałam iść w łaskę naszej tradycyjnej bitej śmietany-śnieżki,rozczarowanie,załamka,spać poszłam około 2 w nocy z niesmakiem,chyba już drugi raz nie odważę sie zrobic tego rorta ![]()
Z której książki był ten przepis? Prześlę informacje do specjalistów ds. przepisów.
ooo nawet nie strasz gkoziołek,bo ja mam w planach tort zrobić,Mixi jak się da coś zrobic to proszę pomóż
szkoda by było się rozczarować taka kasą
Przepis wzięłam z książki-Słodkie inspiracje str.62 nr 23 Tort czekoladowy
robiłam wcześniej parę ciast i wszystkie wyszły SUPER,więc myslałam że z tortem sobie poradzę bo metodą tradycyjna tylko ja na wszystkie imprezki robiłam torty,które zawsze wszystkim smakowały ![]()
za dwa tygodnie bede robic jeszcze dwa torty ale raczej metodą tradycyjną
będę pewna że sie udadzą a dziś zaraz zabieram się za zrobienie sałatki z brokułami w TM (pierwszy raz) ale jestem pewna że wyjdzie i będzie smakować wyśmienicie
Zaraz zgłoszę ten przypadek. Polecam przepis na biszkopt z Radości gotowania ![]()
dziękuję Mixi,znalazłam i przxeczytałam przepis na ten proponowany biszkopt,widać że łatwiejszy
przy najbliższej okazji wypróbuje !!!
Pamiętaj, że zawsze chętnie pomogę ![]()
Małgosiu, podaję link na biszkopt, który zawsze wychodzi i jest wypróbowany,poczytaj komentarze do przepisu.Powodzenia
http://www.przepisownia.pl/przepisy/m%C3%B3j-idealny-biszkopt-o/453111
bardzo dziękuję za info,zwykły biszkopt mi wychodzi a tam w przepisie był ciekawszy bo z czekoladą i chciałam coś nowego wypróbować
sałatka z brokuła wyszła przepyszna ![]()
Małgosiu, ten biszkopt z linku, który podała Grażynka wychodzi świetny!
Robiłam kilka razy i jest idealny
Nie opadł mi ani razu. Podam jeszcze raz link, bo widzę, że ten od Grażynki jest nieaktywny:
http://przepisownia.pl/przepisy/m%C3%B3j-idealny-biszkopt-o/453111
a tu wersja kakaowa:
http://przepisownia.pl/przepisy/m%C3%B3j-idealny-biszkopt-kakaowyo/453468
Spróbój najpierw bez okazji i gdyby Ci nie wyszedł to możesz zrobić bajaderki
Ale mnie za każdym razem wychodziły, więc i Tobie też powinny
Bardzo dziękuję za info,zapisze sobie i na pewno wykorzystam
Jeszcze kilka rad:
Najczęstszym i głównym powodem problemów z ubijaniem śmietany może być mokre lub tłuste naczynie miksujące do którego wlewa się śmietanę do ubicia. Problemem może być też sama śmietana (jej jakość, konsystencja, producent, etc).
Jeżeli chodzi o biszkopt, jeżeli wyjęłaś go zbyt szybko z gorącego piekarnika do chłodnego pomieszczenia (może jeszcze dodatkowo w przeciągu, przy otwartym oknie), mógł opaść i zmienić strukturę.
Witam wszystkich,wczoraj byłam na warsztatach TM dowiedziałam się troche nowinek,pogotowaliśmy sobie dania znane i nie znane ale najbardziej smakowały mi roladki z polędwiczek z sosem-PYCHOTKA,BĘDĘ W DOMKU ROBIĆ-NA PEWNO
mixi bardzo Ci dziękuje za dodatkowe info,wczoraj na warsztatach też drążyłam ten temat,nie wiem jaka była tego przyczyna że wszystko wyszło nie tak
może śmietana a może mokre naczynie....ech,okno otwarte,już mi przeszło
dalej gotuję specjały z TM,dziś nawet robiłam pierwszy raz kopytka z sosem grzybowym,mniam wszystko smaczne i szybko
pozdrawiam
Małgosiu - z bitą śmietaną musisz poćwiczyć, bo czas ubijania zależy od jakości śmietany i jej temperatury - trzeba się nauczyć robić "na oko" i "na ucho"
Ja robiłam tak, że bez dodatków i zgadywałam co mi wyjdzie - jeżeli bita śmietana to był deser, a jak masło to w gratisie miałam maślankę
A teraz już słyszę kiedy śmietanan się ubiła i widzę - ale pierwsza próba to było masło z sokiem wiśniowym zamiast koktajlu
mądre słowa piszesz
do tego jednak trzeba mieć trochę wprawy i wyczucia,jutro planuje zrobić masełko ale będę obserwować śmietanę i zobaczę może wyczuję i usłyszę odpowiedni moment na ubicie śmietany
bo narazie mam masełko z cukrem i wiśniami i to zrobione z 750ml śmietany i chyba jutro na nim jakieś ciacho zrobie
a teraz zrobiłam w TM pastę z makreli,mąż twierdzi że lepsza niż jak sama ręcznie robiłam
ale sama stwierdzam że wyszła super
szybciej i smacznie
a mam jeszcze pytanie jak robię masełko i zostaje mi ta maślanka to ja ją wylewam a czy można coś z tego zrobić jak np zrobię masełko czosnkowe???
Jaka powinna być temperatura smietany zeby ubiś bitą śmietanę a jaka żeby ubić masło?bo ja zawsze biorę śmietanę z lodówki
Małgosiu - jak robię masło czosnkowe to wylewam, bo nie lubię czosnku, ale jak robię pietruszkowe lub zwykłe to wypijam, daję do zupki , albo mieszam z wodą i zużywam do pieczenia chleba.
Do pieczenia chleba
nie wiedziałam a planuje zrobic dzisiaj chlebek
to sprawdzę
dzięki za info i wszystkim życze miłego wekendu
Małgosiu, żeby ubić bitą smietanę dobrze jest włożyć ja przed ubijaniem do zamrażalnika. Niech strochę zamarznie i wtedy ubijać. To jednak kwestia wyczucia, nie da się określić precyzyjnie czasu ubijania..
Małgosiu - jak robię masło czosnkowe to wylewam, bo nie lubię czosnku, ale jak robię pietruszkowe lub zwykłe to wypijam, daję do zupki , albo mieszam z wodą i zużywam do pieczenia chleba.
ja tez po zwyklym masełku tak robię plus nawet ostatnio do kawy nalałam na próbe i powiem wam jak mleko ![]()
No właśnie - zapomniałam o kawie (ach ten SKS)
![]()
Uff dziś zrobiłam rosołek z domowym makaronem wykonanym w TM
ciasto owocowe,bajaderki i jeszcze mam ochotę zrobic sałatkę z piersi kurczaka z makaronem-trzeba popróbować wszystkiego
zmykam dalej do kuchni
wrzuc fotki twoich dzieł,jak upichcisz coś swojego nie z ksiązki wrzuć przepis na przepisownię
spróbujemy
![]()
Mam TM dopiero drugi miesiąc i próbuję wszystkich przepisów z książek
jeszcze nie wymyslam swoich przepisów
mam 4 książki i WALCZĘ
![]()
Małgosiu walcz tak dalej ! Życzę samych udanych potraw !
Dziękuję bardzo
dziś miałam rodzinkę na obiedzie i począwszy od chlebka żytniego z żurawiną upieczonego na zakwasie i masełka zaserwowanym poprzez rosołek z domowym makaronem,suróweczką wielowarzywną i piersiami faszerowanymi z sosem
poprzez ciasto z owocami i bajaderki oczywiście na stole królował kubuś i lemoniada dotarłam do końca
wszystko wyszło pyszne i dzięki TM poszło sprawnie i szybko,teraz od czwartku będę przygotowywać słodkości dla wnuka na urodziny i najciekawsze że większość to są ..dziewicze "potrawy i zobaczymy jak wyjdą,zdam Wam relację
pozdrawiam wszystkich,zmykam lulu