thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
10 porcja/porcje/porcji
Poziom
--
  • TM 31
opublikowany: 22/03/11
zmieniono dnia: 29/11/11

Składniki

  • CIASTO:
  • 160 ml mleka
  • 2,5 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 2, 5 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżkistopionego masła
  • 7 g drożdży suchych, lub 15 g świeżych
  • NADZIENIE:
  • 200 gzmielonych orzechów (użyłam orzechów laskowych)
  • 100 gbrązowego cukru
  • 80 g śmietanki kremówki
  • 40 ml rumu
  • pół łyżeczki cynamonu

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1.  

    Wszystkie składniki na ciasto wyrobić czas 4 min./ Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" /Ciasto"Ciasto" Uformować w
    kulę, przykryć lnianym ręczniczkiem i odstawić w ciepłe miejsce po podwojenia
    objętości (ok. 1-1,5 godz.).



    W tym czasie przygotować nadzienie - wszystkie składniki wymieszać
    czas 2 min./poz.3/obroty wsteczne.


    Po wyrośnięciu ciasto podzielić na 10 części.
    Uformować kulki i każdą z nich rozwałkować. Posmarować na wierzchu nadzieniem i
    zwinąć (tak jak zwija się naleśniki). Każdy naleśnik złożyć na pół i ostrym
    nożem przeciąć w połowie pozostawiając nieprzecięte 2 cm. Rozcięte części
    wywinąć na boki. Ułożyć na blaszce w sporych odstępach. Przykryć i odstawić na
    30-40 minut.
    Posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem i wstawić do piekarnika
    nagrzanego do 180 stopni. Piec 15-17 minut.

     

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Serce drożdżowe z orzechowym nadzieniem

Wydrukuj:

Komentarze

  • kwietnia 22, 2014 at 09:02
    5.0

    Świetny przepis, robię je już kolejny raz, bo bardzo mi smakują i nie tylko mi, ale i znajomym tmrc_emoticons.)

  • lipca 17, 2013 at 15:36
    5.0

    Super bułeczki i pięknie opisane wykonanie  tmrc_emoticons.)  Robię te serduszka na tysias sposobów tmrc_emoticons.) tzn z wieloma nadzieniami  Big Smile  Dziękuję za przepis  tmrc_emoticons.)  

    Mahalia, nie ma Cię ostatnio na Przepisowni, a szkoda bo brakuje tu Ciebie Love   Twoje przepisy sa świetne i zawsze wychodza  tmrc_emoticons.) Prosimy o następne  tmrc_emoticons.D  Pozdrawiam  tmrc_emoticons.)  

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

  • listopada 8, 2012 at 19:03

    Kolejne pyszne bułeczki tmrc_emoticons.D dodaje do wypróbowania tmrc_emoticons.D

  • listopada 8, 2012 at 12:28
    5.0

    "Wpadłam" na ten przepis przypadkiem ale zagości u nas na stałe  tmrc_emoticons.)  Wszyscy są zachwyceni! Co prawda moje pierwsze "wywijańce" nie wyszły takie piękne jak  Mahalii ale i tak wszyscy byli zauroczeni smakiem i widokiem. 

    [[wysiwyg_imageupload:92:]]

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

  • marca 23, 2011 at 22:39

    Skąd ty to bierzesz i nie dałas spróbowac

     

  • marca 23, 2011 at 20:30

    mnie nie udały się za pierwszym razem

    ale trening czyni mistrza tmrc_emoticons.)) a w thermomixie dużó łatwiej :P

  • marca 23, 2011 at 06:41

    Bardzo fajny przepis! Robiłam te serduszka "tradycyjną metodą" ale teraz na pewno spróbuję przepis na thermomix  tmrc_emoticons.)