Składniki
20 kawałek/kawałki/kawałków
Słoik suszonych pomidorów w oliwie
Ciasto:
- 50 g oleju
- 2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki cukru
- 40 g świeżych drożdży
- 300 g wody letniej
- 600 g mąki
-
6
45min
Czas całkowity 15minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
Przygotowanie
Ciasto;
1. Do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki na ciasto , wyrobić 2min/
"Blokada naczynia miksującego" /
"Ciasto" .
2. Ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30x40 cm.
zamiast oleju można dodać oliwę ze słoika z pomidorami, ciasto będzie bardziej aromatyczne
pomidory z resztą oliwy wlewamy do thermomixa i siekamy ok 10 sekund na obrotach 4-5
Przygotowanie chleba:
5. Rozgrzać piektanik do 200 stopni C
6. Ciasto posmarować masą pomidorową i pokroić na pasy o szerokosci 5 cm. Pasy złożyć jak harmonijkę, przełożyć do tortownicy o średnicy 26 cm lub to kwadratowej foremki.
7. Tortownicę ustawić na blaszcze do pieczenia ponieważ może wyciekać tłuszcz . Piec 25-30 minut w temperaturze 200 stopni C.
Wskazówka:
Ja najpierw wyrabiam ciasto a potem siekam pomidory suszone z oliwą która została w słoiku, nie myje naczynia miksującego. Chleb mozna kroić lub rwać.Jego ciekawy wygląd i smak sprawi się na spodkaniu przy grillu lub przyjęciu. Uwielbiany przez moją rodzinę i przyjaciół zawsze robi wrażenie
smacznego
Sposób przygotowania:
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedzpolecam
polecam
Super!
Super!
Agata Michaud napisał:...
Robiłam wielokrotnie z mąki orkiszowej, ok 40 g masła klarowanego, do ciasta dodaję rozdrobnioną natkę pietruszki (pęczek). Udana próba przemycenia dzieciom zieleniny
Pozdrawiam
Agata
Rewelacja ! Serdecznie
Rewelacja ! Serdecznie Polecam !
Wyśmienty! ! Robię kolejny
Wyśmienty! !
Robię kolejny raz .Bardzo sprawdza sie przy grilu. W każdym robi furorę
Powiem szczerze nie
Powiem szczerze nie próbowałam w wersji bg jeszcze robić ... Ale może z Schar Bread mix B by sie nadała ...
Witam, jakiej maki
Witam, jakiej maki bezglutenowej moge użyć? Z gory dzięki.
Upiekłam wyśmienite i
Upiekłam wyśmienite i strasznie szybko znikło dziś znów muszę piec
Dziękuję bardzo no to dziś
Dziękuję bardzo no to dziś wielkie
masa ziołowa to - masło
masa ziołowa to - masło wymieszane z posiekanym czosnkiem, cebulką i natką pietruszki
Proszę o podania jak zrobilaś
Proszę o podania jak zrobilaś tą ziołową masę
Belinea30 super bardzo się
Belinea30 super bardzo się cieszę
Tu akurat piekłam ziołową
Tu akurat piekłam ziołową wersję chlebka ale sposób składania taki sam
[[wysiwyg_imageupload:2557:]]
[[wysiwyg_imageupload:2558:]] [[wysiwyg_imageupload:2559:]] [[wysiwyg_imageupload:2560:]]
Zdjęcia - jak składać chlebek
Zdjęcia - jak składać chlebek w komentarzu wyżej
bardzo się cieszę
bardzo się cieszę
Chlebek jest rewelwcyjny,
Chlebek jest rewelwcyjny, znajomi się zajadali

Dodaję do kolekcji " Coś z
Dodaję do kolekcji " Coś z niczego" . Bardzo dobry pomysł na przyjęcie nalotu niezapowiedzianych gości. Następnym razem, zgodnie z podpowiedzią, dodam do ciasta oliwę ze słoika z pomidorami.
Witam, prosze o jakies foto
Witam, prosze o jakies foto jak sie składa ta chlebową harmonijkę, moze wiecej zdjęć? pozdrawiam
radekfoto
Smaczny, efektowny, świetny
Smaczny, efektowny, świetny do rwania przez gości
Następnym razem zrobie z orkiszu, bedzie zdrowszy.
Dzięki za podzielenie się przepisem
Pozdrawiam
Agata
Rewelacyjny chlebek, zrobił
Rewelacyjny chlebek, zrobił furorę na dmówce sylwestrowej