3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Rogale pszenne


Wydrukuj:
4

Składniki

4 porcja/porcje/porcji

Ciasto

  • 360 gramów wody
  • 400 gramów mąki pszennej 450
  • 200 gramów mąki pszennej 650
  • 50 gramów oleju
  • 1 płaskie łyżki soli
  • 1 łyżek cukru
  • 30 gramów drożdży świeżych

Dodatkowo

  • 1 jajko
  • 3 łyżki maku
  • 6
    2h 10min
    Czas całkowity 2h 10min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
  • 9
5

Przygotowanie

  1. 1. Do Closed lid wlewamy wodę, dodajemy drożdże i cukier. Mieszamy 1min/37 st.C./obr 2

  2. 2. Dodajemy mąki, olej oraz sól. Wyrabiamy 3 min/Dough mode.

  3. 3. Ciasto przekładamy do miski i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę.

  4. 4. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat, zagniatamy krótko i wałkujemy w okrąg. Dzielimy na 4 części jak pizzę.

  5. 5. Każdy trójkąt zawijamy w rogala. Rogale przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pozostawiamy przykryte ściereczką do wyrośnięcia na ok. 30 minut.

  6. 6. Wyrośnięte rogale smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy makiem.

  7. 7. Rogale wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 25 minut w temperaturze 220 stopni C.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Jeżeli ktoś nie lubi smaku jajka na pieczywie, można posmarować rogale wodą i wtedy posypać makiem.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Pychotka Zrobiam z mki wrocawskiej i tortowej bo...

    Zgłoszony przez ilosto na kwietnia 23, 2017 at 16:18.

    Pychotka! Zrobiłam z mąki wrocławskiej i tortowej bo takie miałam. Super! Ogromne 4 rogale wychodzą.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze