3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Pyszny chleb pszenny z ziarnami


Wydrukuj:
4

Składniki

1200 g

Składniki na ciasto

  • 600 g mąki pszennej
  • 30 g drożdży
  • 4 łyżek płatków owsianych
  • 2 płaskich łyżeczek soli
  • 3 łyżeczki cukru
  • 3 łyżki sezamu
  • 300 litra wody
  • 2 łyżki pestek dyni
  • 200 litra mleka
  • 2 czubatych łyżek SIEMIE LNIANE
  • 6
    2h 10min
    Czas całkowity 1h 30min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

    Ciasta na chleb
  1. Wlewamy do Blokada naczynia miksującegowodę i mleko, dodajemy drożdże i cukier - 2 min /37stopni /obr.1

    Dodajemy pozostałe skłaadniki:mąkę, sól, płatki, sezam, siemie lniane, pestki dyni, se4zam-wymieszać 3 min, . Ciasto odstawić na 30minut do wyrośnięcia. Przygotować keksówkę o wymiarach (28x9cm), nasmarować oliwą, obsypać otrębami lub mąką. Przełożyć do keksówki ciasto i odstawić jeszcze na chwilkę do wyrośnięcia (dosłownie 15-20 minut). Chleb posmarować żółtkiem. Pieczemy w 230 stopniach przez 10 miniut. Nastepnie redukujemy temperaturę do 200 stopni i pieczemy kolejne 30 minut. Na dużą blachę wlać sporą ilość wody i ustawić na dole piekarnika (pieczenie chleba "z parą" spowoduje, że skórka będzie chrupiąca ale nie wyschnięta).

    Gotowy chleb powinien być wyrośniety i brzmiec głucho po uderzeniu od spodu. Studzimy na kratce.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Chlebek super! Polecam wszystkim

    Zgłoszony przez alekub na marca 7, 2023 at 16:00.

    Chlebek super! Polecam wszystkim

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • chleb super fajnie wyrósł ja dodałam zamiast...

    Zgłoszony przez Ewa Jak na listopada 12, 2017 at 15:05.

    chleb super fajnie wyrósł ja dodałam zamiast dyni - słonecznik, i 200g mąki razowej, 400g pszennej

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • bardzo fajny chlebek.

    Zgłoszony przez Alca na lipca 25, 2017 at 09:23.

    bardzo fajny chlebek.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pięknie się prezentuje! mniam, mniam

    Zgłoszony przez Lenuszka na stycznia 9, 2017 at 20:19.

    Pięknie się prezentuje! mniam, mniamSmile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze