3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Pyszny chleb Mamy Gosi


Wydrukuj:
4

Składniki

1 porcja/porcje/porcji

Pyszny chleb Mamy Gosi

  • 25 g drożdży
  • 15 g cukru
  • 1/2 litra wody
  • 500 g mąki krupczatki
  • 20 g siemienia lnianego
  • 20 g słonecznika
  • 1/2 opakowania otrębów owsianych, Chodzi o 1/2 szklanki, mogą też być otręby pszenne
  • 2 łyżki Sezamu białego lub czarnego
  • 10 g pestek dyni
  • 10 g soli, 10 g to 0,75 łyżki soli
  • 6
    3h 0min
    Czas całkowity 2h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
  • 9
5

Przygotowanie

    Pyszny chleb Mamy Gosi
  1. 1. Do naczynia wrzucić pokruszone drożdże, cukier i wodę: 2min/37st./Obroty wsteczne1.

    2. Dodać mąkę, otręby, siemie lniane, słonecznik, sezam, pestki dyni oraz sól (czyli resztę składników), wyrobić 3min/Ciasto.

    3. Ciasto przełożyć do miski, postawić w cieplym miejscu przykryć ściereczką kuchenną i zostawić na 30 min.

    4. Przełożyć do natłuszczonej formy, zostawić na 15 min. Rozgrzać piekarnik do 220 stopni grzanie góra- dół (bez termoobiegu).

    5. Piec 50-60 min.

    6. Po wyjęciu z piekarnika, nie wyjmując chleba z formy natychmiast pędzelkiem posmarować go wodą. Wyjąć z formy. Pozostawić do wystygnięcia.

    Smacznego!
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Mąkę krupczatkę można zastąpić mąką pszenną- ale zalecam jednak krupczatkę.

Ważne jest, żeby chleb piekł się w 220 stopniach w grzaniu góra-dół. Dzięki temu utworzy się chrupka podpieczona skórka.

Chleb zjada się do ostatniej kromki. Długo zachowuje świeżość. Jest pyszny.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Wysmienity chleb!! oczywiscie jak ktos juz...

    Zgłoszony przez Ewa071 na lipca 30, 2019 at 12:38.

    Wysmienity chleb!! oczywiscie jak ktos juz wczesniej wspomniał mozna dodac wiecej ziare w zaleznosci od upodoban. No i ciutke wiecej soli Wink

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chlebek bardzo smacznyDzisiaj piekę go znowu.

    Zgłoszony przez Haldru na lutego 17, 2018 at 09:53.

    Chlebek bardzo smacznyLolDzisiaj piekę go znowu.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chlebek jest przepyszny. Mąż twierdzi, że jest...

    Zgłoszony przez Lipiec1975 na listopada 2, 2017 at 14:04.

    Chlebek jest przepyszny. Mąż twierdzi, że jest najlepszy ze wszystkich, które piekłam. Od dłuższego czasu gości na naszym stole codziennie. Cooking 7

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszny

    Zgłoszony przez Lenka2006 na czerwca 29, 2017 at 22:18.

    Pyszny!!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • AgCzu napisa...

    Zgłoszony przez Giotta na kwietnia 25, 2017 at 07:47.

    AgCzu napisał:
    Wyjdzie tak samo dobry z suchymi drożdżami? Jeśli tak, postępować tak samo jak ze zwykłymi czy trzeba zmodyfikoać przepis?

    Hmmm...z suchymi drożdżami nie próbowałam dlatego nie mam pojęcia jak chleb na nich wyrośnie.tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chlebek przepyszny,super smak.Polecam

    Zgłoszony przez edytka_33 na marca 31, 2017 at 09:35.

    Chlebek przepyszny,super smak.Polecam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Rewelacyjny

    Zgłoszony przez iwonafryc na marca 30, 2017 at 19:01.

    Rewelacyjny Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wyjdzie tak samo dobry z suchymi drożdżami?...

    Zgłoszony przez AgCzu na marca 29, 2017 at 17:28.

    Wyjdzie tak samo dobry z suchymi drożdżami? Jeśli tak, postępować tak samo jak ze zwykłymi czy trzeba zmodyfikoać przepis?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Monika Wójcik napisał:...

    Zgłoszony przez Giotta na lutego 22, 2017 at 07:35.

    Monika Wójcik napisał:
    A jaką blaszke wykorzystujesz? chodzi mi o wielkość.


    Piekę w 35 centymetrowej keksówce (podłużnej formie na chleb- zwał jak zwał). Chleb ładnie wyrasta. W trakcie pieczenia ciasto nie "kipi" z keksówki co mi się z niektórymi chlebami zdarzało.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chlebek przepyszny, polecam

    Zgłoszony przez ewela19 na lutego 21, 2017 at 10:17.

    Chlebek przepyszny, polecam Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • A jaką blaszke wykorzystujesz? chodzi mi o...

    Zgłoszony przez Monika Wójcik na lutego 21, 2017 at 07:31.

    A jaką blaszke wykorzystujesz? chodzi mi o wielkość.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Cieszę się, że chlebek wychodzi. Oczywiscie z...

    Zgłoszony przez Giotta na lutego 17, 2017 at 14:21.

    Cieszę się, że chlebek wychodzi. Oczywiscie z tymi ziarnami można modyfikować przepis. Stopień wypieczenia zależy oczywiscie od piekarnika. U mojej Mamy wychodzi bardzo przypieczona skórka, w moim piekarniku z tym samym czasem pieczenia skórka wychodzi taka jak na zdjęciu. Tak czy inaczej chleb wychodzi pyszny i nie ma to większego znaczeniatmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chlebek wyszedł. Pięknie wyrósł. Ziaren...

    Zgłoszony przez eska77 na lutego 16, 2017 at 18:03.

    Chlebek wyszedł. Pięknie wyrósł. Ziaren nie miałam. Dałam tylko otręby i tak jest pyszny.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Polecam. Wczoraj robiłam . Pyszny chlebek....

    Zgłoszony przez marmag na lutego 16, 2017 at 14:22.

    Polecam. Wczoraj robiłam . Pyszny chlebek. Dzięuję za przepis.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dodaję do wypróbowania. Pozdrawiam

    Zgłoszony przez malgorzata 12 na lutego 15, 2017 at 18:42.

    SmileDodaję do wypróbowania. Pozdrawiam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze