Tu jesteś:
4
Składniki
1 porcja/porcje/porcji
Pyszny chleb Mamy Gosi
- 25 g drożdży
- 15 g cukru
- 1/2 litra wody
- 500 g mąki krupczatki
- 20 g siemienia lnianego
- 20 g słonecznika
- 1/2 opakowania otrębów owsianych, Chodzi o 1/2 szklanki, mogą też być otręby pszenne
- 2 łyżki Sezamu białego lub czarnego
- 10 g pestek dyni
- 10 g soli, 10 g to 0,75 łyżki soli
-
6
3h 0min
Czas całkowity 2h 0minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
-
9
5
Przygotowanie
- 1. Do naczynia wrzucić pokruszone drożdże, cukier i wodę: 2min/37st./
"Obroty wsteczne" 1.
2. Dodać mąkę, otręby, siemie lniane, słonecznik, sezam, pestki dyni oraz sól (czyli resztę składników), wyrobić 3min/"Ciasto" .
3. Ciasto przełożyć do miski, postawić w cieplym miejscu przykryć ściereczką kuchenną i zostawić na 30 min.
4. Przełożyć do natłuszczonej formy, zostawić na 15 min. Rozgrzać piekarnik do 220 stopni grzanie góra- dół (bez termoobiegu).
5. Piec 50-60 min.
6. Po wyjęciu z piekarnika, nie wyjmując chleba z formy natychmiast pędzelkiem posmarować go wodą. Wyjąć z formy. Pozostawić do wystygnięcia.
Smacznego!
Pyszny chleb Mamy Gosi
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Porady
Mąkę krupczatkę można zastąpić mąką pszenną- ale zalecam jednak krupczatkę.
Ważne jest, żeby chleb piekł się w 220 stopniach w grzaniu góra-dół. Dzięki temu utworzy się chrupka podpieczona skórka.
Chleb zjada się do ostatniej kromki. Długo zachowuje świeżość. Jest pyszny.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzWysmienity chleb!! oczywiscie jak ktos juz...
Wysmienity chleb!! oczywiscie jak ktos juz wczesniej wspomniał mozna dodac wiecej ziare w zaleznosci od upodoban. No i ciutke wiecej soli
Chlebek bardzo smacznyDzisiaj piekę go znowu.
Chlebek bardzo smaczny
Dzisiaj piekę go znowu.
Chlebek jest przepyszny. Mąż twierdzi, że jest...
Chlebek jest przepyszny. Mąż twierdzi, że jest najlepszy ze wszystkich, które piekłam. Od dłuższego czasu gości na naszym stole codziennie.
Pyszny
Pyszny!!
AgCzu napisa...
Hmmm...z suchymi drożdżami nie próbowałam dlatego nie mam pojęcia jak chleb na nich wyrośnie.
Chlebek przepyszny,super smak.Polecam
Chlebek przepyszny,super smak.Polecam
Rewelacyjny
Rewelacyjny
Wyjdzie tak samo dobry z suchymi drożdżami?...
Wyjdzie tak samo dobry z suchymi drożdżami? Jeśli tak, postępować tak samo jak ze zwykłymi czy trzeba zmodyfikoać przepis?
Monika Wójcik napisał:...
Piekę w 35 centymetrowej keksówce (podłużnej formie na chleb- zwał jak zwał). Chleb ładnie wyrasta. W trakcie pieczenia ciasto nie "kipi" z keksówki co mi się z niektórymi chlebami zdarzało.
Chlebek przepyszny, polecam
Chlebek przepyszny, polecam
A jaką blaszke wykorzystujesz? chodzi mi o...
A jaką blaszke wykorzystujesz? chodzi mi o wielkość.
Cieszę się, że chlebek wychodzi. Oczywiscie z...
Cieszę się, że chlebek wychodzi. Oczywiscie z tymi ziarnami można modyfikować przepis. Stopień wypieczenia zależy oczywiscie od piekarnika. U mojej Mamy wychodzi bardzo przypieczona skórka, w moim piekarniku z tym samym czasem pieczenia skórka wychodzi taka jak na zdjęciu. Tak czy inaczej chleb wychodzi pyszny i nie ma to większego znaczenia
Chlebek wyszedł. Pięknie wyrósł. Ziaren...
Chlebek wyszedł. Pięknie wyrósł. Ziaren nie miałam. Dałam tylko otręby i tak jest pyszny.
Polecam. Wczoraj robiłam . Pyszny chlebek....
Polecam. Wczoraj robiłam . Pyszny chlebek. Dzięuję za przepis.
Dodaję do wypróbowania. Pozdrawiam