3 Ten przepis nie posiada zdjęcia
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

PROZIAKI


Wydrukuj:
4

Składniki

6 kawałek/kawałki/kawałków

na ciasto

  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 jajko
  • 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka soli
  • 300 g kefiru lub kwaśnego mleka
  • 500 g mąki pszennej
  • 6
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki oprócz oleju włożyć do naczynia miksującego. Wyrobić 3 min ZablokowanyInterwał.

  2. Ciasto wyłożyć na obficie posypaną mąką stolnicę, deskę lub matę kuchenną. Uformować wałek, pokroić go w plastry, rozwałkować owalne placki o grubości 1 centymetra.

  3. Smażyć na suchej (lub z bardzo niewileką ilością tłuszczu) patelni żeliwnej z obu stron.


     

  4. Podawać ze słodką śmietaną lub masłem czosnkowym

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Proziaki najlepiej smakują ze świeżym masełkiem. Można je przekrawać jak bułeczki.

Z podanej ilości ciasta wychodzi około 6 placuszków.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy