Tu jesteś:
4
Składniki
22 porcja/porcje/porcji
PROZIAKI
- 370 g zsiadłego mleka
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 500 g przesianej mąki pszennej
-
6
15min
Czas całkowity 10minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
5
Przygotowanie
Wyłożyć na stolnicę poprószoną mąką.
Podzielić na 4 części.
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Porady
Różne informacje na temat proziaków oraz inne wersje przepisów znajdziecie tutaj:
//www.potrawyregionalne.pl/164,6598,PROZIAK__PODKARPACKI_PRZYSMAK_.htm
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzWyborne, smak dziedzinstwa - moja Mama robi takie...
Wyborne, smak dziedzinstwa - moja Mama robi takie same!
Przepychota!! Musiałam zrobić kolejną porcję!!
Przepychota!! Musiałam zrobić kolejną porcję!!
Wioletanno:koleny raz zrobione na impreze i kazdy...
Wioletanno:koleny raz zrobione na impreze i kazdy chwali Uzywane sa w zamian chleba i podajemy z pasta marchewkowa z przepisowni rewelacja
Dla mnie rewelacja Podajemy je z maslem czosnkowym...
Dla mnie rewelacja Podajemy je z maslem czosnkowym lub hummusem i na wierch pomidor Superrr
Smak dzieciństwa !przepyszne!! Gorąco polecam ja...
Smak dzieciństwa !przepyszne!! Gorąco polecam ja robiłam na grillu Elektryczny
pyszne , podane z maslem czosnkowym do salatki z...
pyszne , podane z maslem czosnkowym do salatki z łososiem.
Super. Zamiast mąki zwykłej dałam mąkę...
Super. Zamiast mąki zwykłej dałam mąkę orkiszową. Wyszły wyśmienite.😄😄😄
sylviahak...
Jeśli chcemy piec w piekarniku, to ustawiamy 220 stopni i pieczemy ok. 10-12 minut.
Jeżeli używamy patelni, to wystarczy kilka minut z każdej strony na średnim ogniu. Ja piekę bez użycia tłuszczu.
Ten przepis przywołał
Ten przepis przywołał wspomnienia z mojego dzieciństwa, kiedy to na wsi, u mojej babci sąsiedzi piekli proziaki na blachach glinianego pieca. Przybiegałam tam zawsze aby dostać jednego proziaka. Teraz często piekę je w domu bo pamiętam od lat ten przepis. Super przekąska!
Na pewno zsiadłe mleko można
Na pewno zsiadłe mleko można zastąpić jogurtem lub śmietaną, my jednak robimy od lat na kwaśnym mleku.
czy zsiadłe mleko można
czy zsiadłe mleko można zastąpić jogurtem naturalnym albo śmietaną 12%?
Wczoraj zrobiłam i wyszły
Wczoraj zrobiłam i wyszły pyszne
U nas z sosem czosnkowym zniknęły w mgnieniu oka 
U mnie w domu zamiast cukru
U mnie w domu zamiast cukru dodajemy garść maku oraz trochę kwaśnej śmietany. Smażymy na tłuszczu do zrumienienia. Placki jemy do kawy inki lub kakao.
jak długo się je piecze i w
jak długo się je piecze i w jakiej temperaturze?
Bieszczadzkie smaki -
Bieszczadzkie smaki - proziaki
Proziaki sprawdziły się jako
Proziaki sprawdziły się jako pieczywo grillowe (piekliśmy na blaszce). Pychota z masłem.