3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
  • thumbnail image 3
  • thumbnail image 4
  • thumbnail image 5
  • thumbnail image 6
  • thumbnail image 7
  • thumbnail image 8
  • thumbnail image 9
  • thumbnail image 10
  • thumbnail image 11
  • thumbnail image 12
  • thumbnail image 13
  • thumbnail image 14
  • thumbnail image 15
  • thumbnail image 16
  • thumbnail image 17
  • thumbnail image 18
  • thumbnail image 19
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

PROZIAKI - PROZIOKI - PLACKI SODOWE


Wydrukuj:
Stwórz wariant
4

Składniki

22 porcja/porcje/porcji

PROZIAKI

  • 370 g zsiadłego mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 500 g przesianej mąki pszennej
  • 6
    10min
    Czas całkowity 10min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
5

Przygotowanie

  1.  

    Wszystkie składniki włożyć do Closed lid i zarobić ciasto 1 min / poz. Dough mode.

     

  2.  

    Wyłożyć na stolnicę poprószoną mąką.

     

  3.  

    Podzielić na 4 części.

     

  4.  

    Rozwałkować na placki o wysokości ok. 0,3-0,5 cm (może być nawet 1 cm).

     

  5.  

    Pokroić na kawałki o różnej wielkości.

     

  6.  

    Piec na blasze lub patelni bez oleju przez kilka minut z każdej strony - do zarumienienia.

     

    Można piec na grillu - wówczas trzeba użyć blaszki do pieczenia ciasta.

     

  7.  

    Najlepiej jeść ciepłe proziaki z dodatkiem masła.

    Niektórzy używają masła czosnkowego, masła ziołowego, sera, serka topionego albo miodu, dżemu czy konfitur.

     

    Jeszcze inni jedzą z sosem (np. grzybowym).

     

    Wyśmienicie smakują też bez żadnych dodatków.

     

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Różne informacje na temat proziaków oraz inne wersje przepisów znajdziecie tutaj:

//www.potrawyregionalne.pl/164,6598,PROZIAK__PODKARPACKI_PRZYSMAK_.htm


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • pyszne , podane z maslem czosnkowym do salatki z...

    Zgłoszony przez patrycja7777777 na lutego 9, 2017 at 16:01.

    pyszne , podane z maslem czosnkowym do salatki z łososiem.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super. Zamiast mąki zwykłej dałam mąkę...

    Zgłoszony przez Dorota1000 na października 22, 2016 at 16:50.

    Super. Zamiast mąki zwykłej dałam mąkę orkiszową. Wyszły wyśmienite.😄😄😄

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ten przepis przywołał

    Zgłoszony przez Stokrotka 2 na lipca 26, 2016 at 15:44.

    Ten przepis przywołał wspomnienia z mojego dzieciństwa, kiedy to na wsi, u mojej babci sąsiedzi piekli proziaki na blachach glinianego pieca. Przybiegałam tam zawsze aby dostać jednego proziaka. Teraz często piekę je w domu bo pamiętam od lat ten przepis. Super przekąska!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Na pewno zsiadłe mleko można

    Zgłoszony przez magierka na lipca 26, 2016 at 15:22.

    Na pewno zsiadłe mleko można zastąpić jogurtem lub śmietaną, my jednak robimy od lat na kwaśnym mleku.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • sylviahak napisał: jak długo

    Zgłoszony przez magierka na lipca 26, 2016 at 15:16.

    sylviahak

    jak długo się je piecze i w jakiej temperaturze?

    Jeśli chcemy piec w piekarniku, to ustawiamy 170 stopni i pieczemy ok. 15-20 minut, w połowie czasu przewracamy proziaki.

    Jeżeli używamy patelni, to wystarczy kilka minut z każdej strony na średnim ogniu. Ja piekę bez użycia tłuszczu.

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • czy zsiadłe mleko można

    Zgłoszony przez humit na lipca 26, 2016 at 14:56.

    czy zsiadłe mleko można zastąpić jogurtem naturalnym albo śmietaną 12%?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wczoraj zrobiłam i wyszły

    Zgłoszony przez Jola U na lipca 26, 2016 at 14:50.

    Wczoraj zrobiłam i wyszły pyszne tmrc_emoticons.) U nas z sosem czosnkowym zniknęły w mgnieniu oka tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • U mnie w domu zamiast cukru

    Zgłoszony przez zwolinka na lipca 25, 2016 at 19:27.

    U mnie w domu zamiast cukru dodajemy garść maku oraz trochę kwaśnej śmietany. Smażymy na tłuszczu do zrumienienia. Placki jemy do kawy inki lub kakao.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • jak długo się je piecze i w

    Zgłoszony przez sylviahak na lipca 25, 2016 at 17:23.

    jak długo się je piecze i w jakiej temperaturze?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bieszczadzkie smaki -

    Zgłoszony przez Psotka69 na lipca 25, 2016 at 07:39.

    Bieszczadzkie smaki - proziaki  Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Proziaki sprawdziły się jako

    Zgłoszony przez Bożena Faron na czerwca 26, 2016 at 15:00.

    Proziaki sprawdziły się jako pieczywo grillowe (piekliśmy na blaszce). Pychota z masłem.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze