3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

PROZIAKI - PROZIOKI - PLACKI SODOWE - CHLEBKI SODOWE


Wydrukuj:
4

Składniki

18 porcja/porcje/porcji

PROZIAKI

  • 330 g maślanki, kefiru lub zsiadłego mleka
  • 500 g przesianej mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
5

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki włożyć do Blokada naczynia miksującego i zarobić ciasto 3 min / poz. Ciasto.
    Ciasto może się lekko kleić do dłoni, ale na razie nie dosypujemy mąki.
  2. Wyłożyć na stolnicę poprószoną mąką.
    W razie potrzeby dodać troszkę mąki, ale trzeba mieć na uwadze, że ciasto ma być miękkie i elastyczne.
  3. Podzielić na 4 części.
  4. Każdą część rozwałkować na placek o wysokości ok. 1 cm.
  5. Pokroić na kawałki o różnej wielkości lub wyciąć placki przy pomocy szklanki.
    Pozostawić na 20 minut, przykryte ściereczką.
  6. Piec na blasze lub grubej patelni bez oleju - z każdej strony do zarumienienia. UWAGA! Piec na małym ogniu, żeby proziaki upiekły się w środku. Można przewracać co kilka minut.


    Jeśli chcemy piec w piekarniku, to ustawiamy 190°C (góra i dół) i pieczemy ok. 10-20 minut. Należy obserwować.


    Można piec na grillu - trzeba użyć blaszki do pieczenia ciasta.
  7. Najlepiej jeść ciepłe proziaki z dodatkiem masła.

    Niektórzy używają masła czosnkowego, masła ziołowego, sera białego lub żółtego, serka topionego albo miodu, dżemu czy konfitur. Można użyć dipów, past, pesto, sosów lub oliwy z oliwek. Co kto lubi. tmrc_emoticons.)


    Jeszcze inni jedzą z sosem (np. grzybowym).

    Jeśli ktoś lubi zioła lub przyprawy, to może w punkcie 1. do ciasta dodać swoje ulubione, np. czarnuszkę, rozmaryn, tymianek, paprykę w proszku, siemię lniane, suszone pomidory itp.
    Osoby lubiące słodkie przekąski mogą dodać suszone owoce.

    Proziaków można też użyć jako podstawy do zrobienia pysznych i wyszukanych kanapek, np.
    1. kremowy kozi serek + grillowana gruszka + konfotura pomarańczowa + miód + prażone pestki dyni
    2. sos czosnkowo-ziołowy + mix sałat + pomidor + piklowana cebula + grillowana pierś kurczaka + ogórek kiszony + czerwona cebula + troszkę świeżej papryczki chilli + słonecznik prażony
    3. sos miodowo-musztardowy + mix sałat + papryka + ogórek konserwowy +czerwona cebula + tofu z grilla + troszkę świeżej papryczki chilli + prażony sezam

    Proziaki wyśmienicie smakują też bez żadnych dodatków.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Różne informacje na temat proziaków znajdziecie tutaj:

www.potrawyregionalne.pl/164,6598,PROZIAK__PODKARPACKI_PRZYSMAK_.htm


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Proziaki sprawdziły się jako pieczywo grillowe...

    Zgłoszony przez Bożena Faron na kwietnia 30, 2020 at 10:29.

    Proziaki sprawdziły się jako pieczywo grillowe (piekliśmy na blaszce). Pychota z masłem.
    Natępnego dnia zrobiiśmy kolejną porcję na śniadanie - z masłem i z dżemem. Przesmaczne.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • mhejne:...

    Zgłoszony przez magierka na kwietnia 7, 2020 at 18:34.

    mhejne:
    Jeśli chcemy piec w piekarniku, to ustawiamy 190 stopni (góra i dół) i pieczemy ok. 10-20 minut - należy obserwować proziaki.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • a ile czasu je piec? obracac na druga strone w...

    Zgłoszony przez mhejne na sierpnia 19, 2017 at 10:11.

    a ile czasu je piec? obracac na druga strone w piekarniku?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze