3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
  • thumbnail image 3
  • thumbnail image 4
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

PROZIAKI - Podkarpackie Chlebki Sodowe


Wydrukuj:
4

Składniki

0 porcja/porcje/porcji

na ciasto

  • 1 łyżeczka soli
  • 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 jajko
  • 4 łyżki oleju do smażenia
  • 500 g mąki pszennej
  • 300 g kefiru lub kwaśnego mleka
  • 6
    20min
    Czas całkowity 5min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

    Proziaków
  1. Wszystkie składniki oprócz oleju włożyć do naczynia miksującego. Wyrobić Zablokowany/3 min/Interwał.

  2. Ciasto wyłożyć na obficie posypaną mąką stolnicę, deskę lub matę kuchenną. Urywać po kawałku ciasta i formować placuszki przy pomocy wałka do ciasta o grubości około 1 cm.

  3. Smażyć na posmarowanej olejem patelni z obu stron.


     

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Proziaki najlepiej smakują ze świeżym masełkiem. Można je przekrawać jak bułeczki.

Z podanej ilości ciasta wychodzi około 6 placuszków.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • proziaki i kawa zbożowa -

    Zgłoszony przez dusia75 na października 5, 2016 at 14:34.

    proziaki i kawa zbożowa - smak dzieciństwa !!!!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo, bardzo dobry

    Zgłoszony przez majkka na września 3, 2015 at 20:40.

    Bardzo, bardzo dobry przepis... wspomnienie z dzieciństwa .... tylko moja wersja dotyczy pieczonego ciasta w piekarniku... dla mnie pyyyychaa tmrc_emoticons.) polecam  mniaaam...

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepyszne

    Zgłoszony przez mikulina na maja 7, 2015 at 17:22.

    Przepyszne tmrc_emoticons.)

    Mańka - najpiękniejsza z całej wsi Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszne:)    

    Zgłoszony przez Emilka11 na lutego 8, 2015 at 18:19.

    Pysznetmrc_emoticons.)

     

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Uwielbiam... Ja wcinam ze

    Zgłoszony przez Monisia13 na grudnia 5, 2014 at 19:08.

    Uwielbiam... Ja wcinam ze śmietaną i cukrem.polecam 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Można i wałkować  całość

    Zgłoszony przez Meg na września 24, 2013 at 22:40.

    Można i wałkować  całość ciasta (tak się robi tradycyjnie), jednak ja robię tak jak napisałam w przepisi, nie muszę wtedy wyjmowac stoliny tylko wystarczy mi mata kuchennatmrc_emoticons.) Poza tym, urywane i lekko wałkowane ciasto ma ciekawy, taki naturalny kształttmrc_emoticons.) Każdy robi tak, jak mu wygodnie, grut to żeby smakowało tmrc_emoticons.)

    Meg

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • A ja polecam rozwałkować

    Zgłoszony przez Monisia13 na września 12, 2013 at 13:31.

    A ja polecam rozwałkować ciasto i po prostu nożem kroić paski w jedną i drugą stronę, aby otrzymać kwadraciki.

    Uwielbiam te placki, ale jak byłam mała babcia piekła je na blaszetmrc_emoticons.) Ja polecam podawać z dużą ilością słodkiej śmietany(wersja light - mleko) wymieszanej z cukrem. Upieczone placki polać takim sosem i zaczynac jedzenie od tych najniżej położonych - nasiąkną ta śmietanką - niebo w gębie!!! Popijac oczywiści mleczkiem.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • znakomite

    Zgłoszony przez kasiacza na sierpnia 14, 2013 at 07:57.

    znakomite tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze