thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 3
thumbnail image 4
thumbnail image 1 thumbnail image 2 thumbnail image 3 thumbnail image 4
Czas przygotowania
5min
Czas całkowity
20min
porcja/porcje/porcji
0 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
  • TM 31
opublikowany: 12/08/13
zmieniono dnia: 11/05/14

Składniki

na ciasto

  • 1 łyżeczka soli
  • 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 jajko
  • 4 łyżki oleju do smażenia
  • 500 g mąki pszennej
  • 300 g kefiru lub kwaśnego mleka

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Proziaków
  1. Wszystkie składniki oprócz oleju włożyć do naczynia miksującego. Wyrobić Zablokowany/3 min/Interwał.

  2. Ciasto wyłożyć na obficie posypaną mąką stolnicę, deskę lub matę kuchenną. Urywać po kawałku ciasta i formować placuszki przy pomocy wałka do ciasta o grubości około 1 cm.

  3. Smażyć na posmarowanej olejem patelni z obu stron.


     

Porady

Proziaki najlepiej smakują ze świeżym masełkiem. Można je przekrawać jak bułeczki.

Z podanej ilości ciasta wychodzi około 6 placuszków.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

PROZIAKI - Podkarpackie Chlebki Sodowe

Wydrukuj:

Komentarze

  • października 5, 2016 at 14:34

    proziaki i kawa zbożowa - smak dzieciństwa !!!!

  • września 3, 2015 at 20:40

    Bardzo, bardzo dobry przepis... wspomnienie z dzieciństwa .... tylko moja wersja dotyczy pieczonego ciasta w piekarniku... dla mnie pyyyychaa tmrc_emoticons.) polecam  mniaaam...

  • maja 7, 2015 at 17:22
    5.0

    Przepyszne tmrc_emoticons.)

  • lutego 8, 2015 at 18:19

    Pysznetmrc_emoticons.)

     

     

  • grudnia 5, 2014 at 19:08

    Uwielbiam... Ja wcinam ze śmietaną i cukrem.polecam 

  • września 24, 2013 at 22:40

    Można i wałkować  całość ciasta (tak się robi tradycyjnie), jednak ja robię tak jak napisałam w przepisi, nie muszę wtedy wyjmowac stoliny tylko wystarczy mi mata kuchennatmrc_emoticons.) Poza tym, urywane i lekko wałkowane ciasto ma ciekawy, taki naturalny kształttmrc_emoticons.) Każdy robi tak, jak mu wygodnie, grut to żeby smakowało tmrc_emoticons.)

  • września 12, 2013 at 13:31

    A ja polecam rozwałkować ciasto i po prostu nożem kroić paski w jedną i drugą stronę, aby otrzymać kwadraciki.

    Uwielbiam te placki, ale jak byłam mała babcia piekła je na blaszetmrc_emoticons.) Ja polecam podawać z dużą ilością słodkiej śmietany(wersja light - mleko) wymieszanej z cukrem. Upieczone placki polać takim sosem i zaczynac jedzenie od tych najniżej położonych - nasiąkną ta śmietanką - niebo w gębie!!! Popijac oczywiści mleczkiem.

  • sierpnia 14, 2013 at 07:57

    znakomite tmrc_emoticons.)

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: