Składniki
0 porcja/porcje/porcji
na ciasto
- 1 łyżeczka soli
- 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cukru
- 1 jajko
- 4 łyżki oleju do smażenia
- 500 g mąki pszennej
- 300 g kefiru lub kwaśnego mleka
-
6
20min
Czas całkowity 5minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
-
9
Przygotowanie
Wszystkie składniki oprócz oleju włożyć do naczynia miksującego. Wyrobić /3 min/.
Ciasto wyłożyć na obficie posypaną mąką stolnicę, deskę lub matę kuchenną. Urywać po kawałku ciasta i formować placuszki przy pomocy wałka do ciasta o grubości około 1 cm.
Smażyć na posmarowanej olejem patelni z obu stron.
Proziaków
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Proziaki najlepiej smakują ze świeżym masełkiem. Można je przekrawać jak bułeczki.
Z podanej ilości ciasta wychodzi około 6 placuszków.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedzproziaki i kawa zbożowa -
proziaki i kawa zbożowa - smak dzieciństwa !!!!
Bardzo, bardzo dobry
Bardzo, bardzo dobry przepis... wspomnienie z dzieciństwa .... tylko moja wersja dotyczy pieczonego ciasta w piekarniku... dla mnie pyyyychaa polecam mniaaam...
Przepyszne
Przepyszne
Mańka - najpiękniejsza z całej wsi
Pyszne:)
Pyszne
Uwielbiam... Ja wcinam ze
Uwielbiam... Ja wcinam ze śmietaną i cukrem.polecam
Można i wałkować całość
Można i wałkować całość ciasta (tak się robi tradycyjnie), jednak ja robię tak jak napisałam w przepisi, nie muszę wtedy wyjmowac stoliny tylko wystarczy mi mata kuchenna Poza tym, urywane i lekko wałkowane ciasto ma ciekawy, taki naturalny kształt Każdy robi tak, jak mu wygodnie, grut to żeby smakowało
Meg
A ja polecam rozwałkować
A ja polecam rozwałkować ciasto i po prostu nożem kroić paski w jedną i drugą stronę, aby otrzymać kwadraciki.
Uwielbiam te placki, ale jak byłam mała babcia piekła je na blasze Ja polecam podawać z dużą ilością słodkiej śmietany(wersja light - mleko) wymieszanej z cukrem. Upieczone placki polać takim sosem i zaczynac jedzenie od tych najniżej położonych - nasiąkną ta śmietanką - niebo w gębie!!! Popijac oczywiści mleczkiem.
znakomite
znakomite