1 Precle

3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
  • thumbnail image 3
  • thumbnail image 4
  • thumbnail image 5
  • thumbnail image 6
  • thumbnail image 7
  • thumbnail image 8
  • thumbnail image 9
  • thumbnail image 10
  • thumbnail image 11
  • thumbnail image 12
  • thumbnail image 13
  • thumbnail image 14
  • thumbnail image 15
  • thumbnail image 16
  • thumbnail image 17
  • thumbnail image 18
  • thumbnail image 19
  • thumbnail image 20
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Precle


Wydrukuj:
4

Składniki

8 kawałek/kawałki/kawałków

Precle

  • 400 g mleka
  • 30 g Miekkiego masla
  • 8 g drożdży instant, lub 40gr świeżych drożdży
  • 600 g mąki przennej
  • 1 łyżeczki soli
  • 1,5 łyżeczki cukru

Dodatkowo

  • 600 g wody
  • 4 łyżki Sody spożywczej
  • Sól gruboziarnista do posypania, Opcjonalnie
  • Sezam, mak do posypania, Opcjonalnie
  • Ser żółty tart do posypaniaopcjonalnie
  • 6
    1h 0min
    Czas całkowity 1h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
  • 9
5

Przygotowanie

    Precle
  1. 1. Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać masło, dodać drożdże, podgrzać 2,5 min/37°C/obr. 2.

    2. Dodać mąkę, sól i cukier, wyrobić ciasto 2 min 30 s/Closed lid/Dough mode.

    Ciasto włożyć do lekko natłuszczonej miski, przykryć ściereczka i pozostawić do wyrośnięcia do momentu aż zwiększy swoją obojętośc dwukrotnie ( około 45-60 min).

    3. Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C.

    4. Podzielić ciasto na równe kawałki. Rozwałkować palcami każda cześć na długi wałek, cieńszy na końcach a grubszy po środku.

    Chwytamy oba końce ciasta, splatamy dwa razy i przyklejamy na grubsza cześć ciasta.
  2. Gotowanie i pieczenie
  3. W płaskim garnku zagotuj wodę z soda spożywcza. Wkładaj kolejno uformowane precle do lekko gotującej sie wody. Gotuj przez 30-60 sekund. Wyjmij preclelyzka cedzakową i układaj je na blasze wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. Posypać dodatkami i piec w temp. 200°C przez 15 minut aż sie zarumienią.
10
11

Porady

Proponuje nie skracać czasu rośnięcia ciasta bo wtedy nie będzie takie pulchne. Można posmarować precle przed pieczeniem żółtkiem.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy