Tu jesteś:
4
Składniki
8 kawałek/kawałki/kawałków
Precle
- 400 g mleka
- 30 g Miekkiego masla
- 8 g drożdży instant, lub 40gr świeżych drożdży
- 600 g mąki przennej
- 1 łyżeczki soli
- 1,5 łyżeczki cukru
Dodatkowo
- 600 g wody
- 4 łyżki Sody spożywczej
- Sól gruboziarnista do posypania, Opcjonalnie
- Sezam, mak do posypania, Opcjonalnie
- Ser żółty tart do posypaniaopcjonalnie
-
6
1h 15min
Czas całkowity 1h 0minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
5
Przygotowanie
- 1. Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać masło, dodać drożdże, podgrzać 2,5 min/37°C/obr. 2.
2. Dodać mąkę, sól i cukier, wyrobić ciasto 2 min 30 s/"Blokada naczynia miksującego" /"Ciasto" .
Ciasto włożyć do lekko natłuszczonej miski, przykryć ściereczka i pozostawić do wyrośnięcia do momentu aż zwiększy swoją obojętośc dwukrotnie ( około 45-60 min).
3. Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C.
4. Podzielić ciasto na równe kawałki. Rozwałkować palcami każda cześć na długi wałek, cieńszy na końcach a grubszy po środku.
Chwytamy oba końce ciasta, splatamy dwa razy i przyklejamy na grubsza cześć ciasta. - W płaskim garnku zagotuj wodę z soda spożywcza. Wkładaj kolejno uformowane precle do lekko gotującej sie wody. Gotuj przez 30-60 sekund. Wyjmij preclelyzka cedzakową i układaj je na blasze wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. Posypać dodatkami i piec w temp. 200°C przez 15 minut aż sie zarumienią.
Precle
Gotowanie i pieczenie
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Porady
Proponuje nie skracać czasu rośnięcia ciasta bo wtedy nie będzie takie pulchne. Można posmarować precle przed pieczeniem żółtkiem.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedzprecelki są rewelacja. Ja pod koniec pieczenia...
precelki są rewelacja. Ja pod koniec pieczenia posypuję staram serem. są zjadane w kilka minut nawet gorące
Znakomite precle
Znakomite precle