3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Paluchy serowe z "water roux"


Wydrukuj:
4

Składniki

Water roux

  • 120 g wody
  • 25 g mąki pszennej, typ 550

Paluchy serowe

  • 200 g mąki pszennej, typ 550
  • 90 g mąki pszennej, typ 450
  • 10 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczki cukru
  • 1 płaskich łyżeczek soli
  • 1 jajo kurze
  • 45 g roztopionego masla
  • 65 g mleka
  • 75 g water roux

dodatkowo

  • 3 czubate łyżki startego sera zoltego
  • 1 jajo kurze, do posmarowania paluchow
  • papryka slodka, szczypta, dwie
  • bazylia suszona, szczypta, dwie
  • 6
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

    water roux
  1. Do naczynia miksujacego wlac wode, wsypac make calosc mieszamy: obroty 2 czas 6 minut temp. 70st

    Przygotowany water roux przekladamy do miseczki.

  2. Paluchy serowe
  3. Na naczynie miksujace stawiamy miseczke i odwazamy do niej obie maki.

     

     

  4. Do naczynia miksujacego wlewamy mleko, dodajemy drozdze, cukier i 2 lyzki maki, nastawiamy: obroty 1 / czas 2 minuty / temp. 37 st.

    Nastepnie zostawiamy na ok. 10 minut az zaczyn zacznie rosnac.

     

  5. Do gotowego zaczynu dodaje przestudzony water roux, jajo, rozpuszczone i ostudzone maslo, make, sol, wyrabiamy czas: 2.5 min. / Closed lid / Dough mode


  6. wyrobione ciasto przekladamy do opruszonej maka miseczki i zostawiamy na ok 1.5 do 2 h do wyrosniecia, ciasto musi podwoic swoja objetosc.

  7. Wyrosniete ciasto, przekladamy na stolnice i chwilke wyrabiamy.

    Wyrobione ciasto dzielimy na 6 do 8 kawalkow, walkujemy z nich paluchy, ukladamy na blaszce z papierem do pieczenia, lub gotowych formach do bagietek. gotowe paluchy przykrywamy sciereczka i odstawiamy w cieple miejsce na ok 30 minut.

  8. wyrosniete paluchy smarujemy rozmaconym jajkiem, posypujemy serem, papryka i bazylia pieczemy w 180st ok 15 minut na zloty kolor.

10
11

Porady

             "Water roux"


W przepisie wykorzystuje się tzw. "water roux" co można przetłumaczyć jako "zasmażkę". Miksturę przygotowuje się z wody i mąki. Mąkę mieszamy z zimną wodą, całość podgrzewamy, aż do powstania papki. Po wystudzeniu papkę dodajemy do wyrabianego ciasta. Dzięki takiej "zasmażce" bułeczki lub chleb są bardziej sprężyste, dłużej zachowują świeżość. Paluchy z serem są niesamowicie miękkie, lekkie i rozpływają się w ustach.


 


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Wspaniały przepis! Już nie ma ani sztuki

    Zgłoszony przez milford na stycznia 3, 2017 at 20:33.

    Wspaniały przepis! Już nie ma ani sztukitmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • co to jest water roux?

    Zgłoszony przez susin na lipca 18, 2016 at 15:27.

    co to jest water roux?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Water roux można przechowywać

    Zgłoszony przez Anna30M na października 1, 2012 at 14:37.

    Water roux można przechowywać w lodówce w dobrze zamkniętym pojemniku do 3 dni. Jeśli chodzi o mąkę myśle ze można użyć samej mąki pszennej typ 550

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Czy pozostała część 70 g

    Zgłoszony przez karo9999karo na września 28, 2012 at 08:06.

    Czy pozostała część 70 g water roux do wyrzucenia czy można ją przechowywać? A może lepiej zrobić połowę i całość wykorzystać? W punkcie 3. dodajemy 2 łyżki mieszaniny 2 mąk, a w punkcie 4. resztę tej mieszaniny. tak?  A jeśli zamiast mąki 450 do paluchów serowych dodam 550 (czyli łącznie 290 g maki 550 wtedy nie wyjdzie)?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo ciekawa ta metoda z

    Zgłoszony przez gabi49 na września 23, 2012 at 23:10.

    Bardzo ciekawa ta metoda z water roux. Nigdy nie słyszałam o czymś takim. Wypróbuję na pewno, do moich chlebów, a paluchy też kiedyś upiekę. Skąd masz ten pomysł? Nazwa angielska. tmrc_emoticons.)

    GaBi

    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Mam nadzieje ze beda

    Zgłoszony przez Anna30M na września 22, 2012 at 11:12.

    Mam nadzieje ze beda smakowaly! Water roux mozna dodac do kazdego chleba i bulek! Pozdrawiam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wypròbuje i dam znac, jak

    Zgłoszony przez veronicab71 na września 22, 2012 at 00:03.

    Wypròbuje i dam znac, jak wyszlytmrc_emoticons.)

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.;)                            

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze