thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
-- --
Poziom
--
  • TM 31
opublikowany: 21/09/12
zmieniono dnia: 21/09/12

Składniki

Water roux

  • 120 g wody
  • 25 g mąki pszennej, typ 550

Paluchy serowe

  • 200 g mąki pszennej, typ 550
  • 90 g mąki pszennej, typ 450
  • 10 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczki cukru
  • 1 płaskich łyżeczek soli
  • 1 jajo kurze
  • 45 g roztopionego masla
  • 65 g mleka
  • 75 g water roux

dodatkowo

  • 3 czubate łyżki startego sera zoltego
  • 1 jajo kurze, do posmarowania paluchow
  • papryka slodka, szczypta, dwie
  • bazylia suszona, szczypta, dwie

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    water roux
  1. Do naczynia miksujacego wlac wode, wsypac make calosc mieszamy: obroty 2 czas 6 minut temp. 70st

    Przygotowany water roux przekladamy do miseczki.

  2. Paluchy serowe
  3. Na naczynie miksujace stawiamy miseczke i odwazamy do niej obie maki.

     

     

  4. Do naczynia miksujacego wlewamy mleko, dodajemy drozdze, cukier i 2 lyzki maki, nastawiamy: obroty 1 / czas 2 minuty / temp. 37 st.

    Nastepnie zostawiamy na ok. 10 minut az zaczyn zacznie rosnac.

     

  5. Do gotowego zaczynu dodaje przestudzony water roux, jajo, rozpuszczone i ostudzone maslo, make, sol, wyrabiamy czas: 2.5 min. / Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" / Ciasto"Ciasto"


  6. wyrobione ciasto przekladamy do opruszonej maka miseczki i zostawiamy na ok 1.5 do 2 h do wyrosniecia, ciasto musi podwoic swoja objetosc.

  7. Wyrosniete ciasto, przekladamy na stolnice i chwilke wyrabiamy.

    Wyrobione ciasto dzielimy na 6 do 8 kawalkow, walkujemy z nich paluchy, ukladamy na blaszce z papierem do pieczenia, lub gotowych formach do bagietek. gotowe paluchy przykrywamy sciereczka i odstawiamy w cieple miejsce na ok 30 minut.

  8. wyrosniete paluchy smarujemy rozmaconym jajkiem, posypujemy serem, papryka i bazylia pieczemy w 180st ok 15 minut na zloty kolor.

Porady

             "Water roux"


W przepisie wykorzystuje się tzw. "water roux" co można przetłumaczyć jako "zasmażkę". Miksturę przygotowuje się z wody i mąki. Mąkę mieszamy z zimną wodą, całość podgrzewamy, aż do powstania papki. Po wystudzeniu papkę dodajemy do wyrabianego ciasta. Dzięki takiej "zasmażce" bułeczki lub chleb są bardziej sprężyste, dłużej zachowują świeżość. Paluchy z serem są niesamowicie miękkie, lekkie i rozpływają się w ustach.


 

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Paluchy serowe z "water roux"

Wydrukuj:

Komentarze