Składniki
16 porcja/porcje/porcji
Nadzienie:
- 300 g JAGÓD LEŚNYCH, ewentualnie borówka amerykańska
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka mąki ziemniacznej
Ciasto:
- 8 g cukru waniliowego
- 120 g cukru
- 80 g masła rozpuszczonego
- 1 jajko
- 260 g mleka
- szczypta soli
- 7 g suchych drożdży, lub 14 g świeżych
- 500 g maki pszennej chlebowej
-
6
3h 20min
Czas całkowity 3h 0minPieczenie / Gotowanie -
7
Średni
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
-
9
Przygotowanie
Wszystkie składniki na nadzienie wymieszać.
Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić 3 min/
"Ciasto" . Dodać roztopione masło i wyrobić ponownie 2 min/
"Ciasto" . Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).
Następnie ciasto ponownie krótko wyrobić, podzielić na 16 części. Formować okrągłe bułeczki, następnie z każdej z nich uformować placek (można rozwałkować) i na jego środku umieścić kopiastą łyżkę jagodowego farszu. Zlepić placki jak pierogi, dokładnie dociskając i uważając, by na łączeniu nie znalazła się odrobina mąki (bułeczki się nie skleją i otworzą podczas pieczenia). Każdą bułeczkę umieścić złączeniem w dół na blacie stołu i delikatnie lecz zdecydowanie rolować nadając jej kształt owalny. Gotowe umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić do podwojenia objętości - od 30 - 45 minut.
Wyrośnięte jagodzianki piec w temperaturze 200ºC przez około 18 - 20 minut. Wyjąć i wystudzić na kratce. Polukrować.
Składniki na lukier:
- 1 szklanka cukru pudru
- kilka łyżek gorącej wody
Składniki rozetrzeć grzbietem łyżki. Najlepiej, by lukier był w miarę rzadki; nakładać pędzelkiem.
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Przepis pochodzi z bloga Moje wypieki.
Mrożonych jagód nie należy wcześniej rozmrażać - należy dodać jednak o 1/2 więcej łyżki mąki ziemniaczanej do nadzienia.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzWyszły rewelacyjnie
Wyszły rewelacyjnie
super
super
I tak samo smakują.... szkoda
I tak samo smakują.... szkoda tylko, że jagód nie mam więcej mrożonych - ale będę musiała spróbować z borówką amerykańską - podobno też pyszne....
pysznie wyglądają
pysznie wyglądają