3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Jagodzianki


Wydrukuj:
Stwórz wariant
4

Składniki

16 porcja/porcje/porcji

Nadzienie:

  • 300 g JAGÓD LEŚNYCH, ewentualnie borówka amerykańska
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniacznej

Ciasto:

  • 8 g cukru waniliowego
  • 120 g cukru
  • 80 g masła rozpuszczonego
  • 1 jajko
  • 260 g mleka
  • szczypta soli
  • 7 g suchych drożdży, lub 14 g świeżych
  • 500 g maki pszennej chlebowej
  • 6
    3h 0min
    Czas całkowity 3h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki na nadzienie wymieszać.

     

    Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić 3 min/Dough mode. Dodać roztopione masło i wyrobić ponownie 2 min/Dough mode. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).

    Następnie ciasto ponownie krótko wyrobić, podzielić na 16 części. Formować okrągłe bułeczki, następnie z każdej z nich uformować placek (można rozwałkować) i na jego środku umieścić kopiastą łyżkę jagodowego farszu. Zlepić placki jak pierogi, dokładnie dociskając i uważając, by na łączeniu nie znalazła się odrobina mąki (bułeczki się nie skleją i otworzą podczas pieczenia). Każdą bułeczkę umieścić złączeniem w dół na blacie stołu i delikatnie lecz zdecydowanie rolować nadając jej kształt owalny. Gotowe umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić do podwojenia objętości - od 30 - 45 minut.

    Wyrośnięte jagodzianki piec w temperaturze 200ºC przez około 18 - 20 minut. Wyjąć i wystudzić na kratce. Polukrować.

    Składniki na lukier:

    • 1 szklanka cukru pudru
    • kilka łyżek gorącej wody

    Składniki rozetrzeć grzbietem łyżki. Najlepiej, by lukier był w miarę rzadki; nakładać pędzelkiem.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Przepis pochodzi z bloga Moje wypieki.

Mrożonych jagód nie należy wcześniej rozmrażać - należy dodać jednak o 1/2 więcej łyżki mąki ziemniaczanej do nadzienia.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz