thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
2h 10min
Czas całkowity
2h 40min
porcja/porcje/porcji
4 porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni

Składniki

Chlebki do żurku

  • 1 łyżek oleju, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
  • 30 g drożdży świeżych, pokruszonych
  • 200 g wody
  • 1 łyżeczek cukru
  • 450 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
  • 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 350 g maślanki
  • 1-2 łyżeczek soli
  • 1 białko, roztrzepane
  • 2 łyżki otrębów pszennych, (opcjonalnie)

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Sposób przygotowania
  1. Dużą miskę natłuścić niewielką ilością oleju, odstawić. Do naczynia miksującego włożyć drożdże, dodać wodę, cukier i 10 g mąki pszennej, podgrzewać 5 min/37°C/obr. 1.
  2. Dodać pozostałe 440 g mąki pszennej, mąkę pełnoziarnistą, maślankę, sól i olej, wyrobić 2 min/. Ciasto przełożyć do przygotowanej wcześniej miski. Przykryć folią spożywczą, odstawić do wyrośnięcia na 1 godz. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
  3. Wyrośnięte ciasto przełożyć na obficie oprószony mąką blat, krótko zagnieść. Podzielić na 4 części. Z każdej z nich oderwać kulkę (Ø 2-3 cm), z której powstanie uchwyt chlebowej miseczki. Kulki ułożyć na przygotowanej wcześniej blasze.
  4. Każdą porcję ciasta lekko rozwałkować, brzegi złożyć do środka, formując lekko spłaszczone kule (Ø 10-11 cm). Układać na przygotowanej wcześniej blasze, zachowując odstępy. Przykryć czystą ściereczką kuchenną, odstawić na 20 min do wyrośnięcia.
  5. Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C.
  6. Kule ciasta posmarować białkiem za pomocą pędzelka. Na środku każdej kuli ułożyć kawałek ciasta stanowiący uchwyt chlebowej miseczki, lekko docisnąć. Wierzch posypać otrębami. Piec 30 min (200°C). Po upieczeniu ostudzić na kratce. Przed podaniem z ostudzonych chlebków odciąć wierzch i wydrążyć miąższ.
  7. Chlebki do żurku podawać jako miseczki do zup.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Chlebki do żurku

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy
Are you sure to delete this comment ?