3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Chlebki do żurku


Wydrukuj:
4

Składniki

4 porcja/porcje/porcji

Chlebki do żurku

  • 1 łyżek oleju, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
  • 30 g drożdży świeżych, pokruszonych
  • 200 g wody
  • 1 łyżeczek cukru
  • 450 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
  • 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 350 g maślanki
  • 1-2 łyżeczek soli
  • 1 białko, roztrzepane
  • 2 łyżki otrębów pszennych, (opcjonalnie)
  • 6
    2h 40min
    Czas całkowity 2h 10min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

    Sposób przygotowania
  1. Dużą miskę natłuścić niewielką ilością oleju, odstawić. Do naczynia miksującego włożyć drożdże, dodać wodę, cukier i 10 g mąki pszennej, podgrzewać 5 min/37°C/obr. 1.
  2. Dodać pozostałe 440 g mąki pszennej, mąkę pełnoziarnistą, maślankę, sól i olej, wyrobić 2 min/. Ciasto przełożyć do przygotowanej wcześniej miski. Przykryć folią spożywczą, odstawić do wyrośnięcia na 1 godz. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
  3. Wyrośnięte ciasto przełożyć na obficie oprószony mąką blat, krótko zagnieść. Podzielić na 4 części. Z każdej z nich oderwać kulkę (Ø 2-3 cm), z której powstanie uchwyt chlebowej miseczki. Kulki ułożyć na przygotowanej wcześniej blasze.
  4. Każdą porcję ciasta lekko rozwałkować, brzegi złożyć do środka, formując lekko spłaszczone kule (Ø 10-11 cm). Układać na przygotowanej wcześniej blasze, zachowując odstępy. Przykryć czystą ściereczką kuchenną, odstawić na 20 min do wyrośnięcia.
  5. Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C.
  6. Kule ciasta posmarować białkiem za pomocą pędzelka. Na środku każdej kuli ułożyć kawałek ciasta stanowiący uchwyt chlebowej miseczki, lekko docisnąć. Wierzch posypać otrębami. Piec 30 min (200°C). Po upieczeniu ostudzić na kratce. Przed podaniem z ostudzonych chlebków odciąć wierzch i wydrążyć miąższ.
  7. Chlebki do żurku podawać jako miseczki do zup.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy